haller-medical-logo-szines-90

A szűrővizsgálatok jelentősége

Értékelje ezt a cikket

Mai modern világunkban nem lehet eléggé hangsúlyoznunk a szűrővizsgálatok fontosságát.

Nagyon fontos kiemelnünk, hogy a nőgyógyászt nem csak panaszok esetén érdemes felkeresnünk. A XXI. századi gondolkodásmód, a technikai fejlődés új szemléletek megjelenését eredményezte a gyógyító tevékenységben mind a páciens, mind az orvos oldalán. Közös célként előtérbe került a betegségek megelőzésére fektetett hangsúly.

A betegségek megelőzése, azok korai – még panaszokat nem okozó – stádiumban való felismerése a páciens szempontjából életminőséget növelő, akár az életet meghosszabbító is lehet. Köztudott tény, hogy akár gazdasági szempontból vizsgálva a megelőzésre fektetett anyagi ráfordítás populációs szinten sem összemérhető a már kialakult, előrehaladott betegségek kezelésével.

Mint minden egészsésgünket érintő kérdésben, így a szűrővizsgálatok esetén is alapvető a tudományosan alátámasztott szakmai igényesség kérdése. 1997. évi CLIV. törvényből idézeve: “az alábbi feltételek együttes fennállása esetén végezhetők szűrővizsgálatok:

  • a szűrt betegség gyakori, illetőleg súlyos egészségkárosító hatású és szűrővizsgálattal panaszmentes szakaszban kimutatható,
  • a szűrővizsgálat várhatóan eredményes és egyszerűen kivitelezhető,
  • a szűrést követő hatékony terápia alkalmazásának feltételei adottak.

A fenti feltételeknek a nőgyógyászati szűrővizsgálatok teljes mértékben megfelelnek.

Ami a nőgyógyászati szűréseket illeti: kiemelkedő a méhnyakrák, az emlőrák (nőket érintő leggyakoribb daganat típus) illetve egyéb a kismedencei női nemi szerveket érintő daganatok szűrhetősége. Fontos hangsúlyozni, hogy míg nagyon sok rosszindulatú daganat típus előrehaladottabb életkorban alakul ki, úgy a nőgyógyászati onkológiai betegségek már egészen fiatal 20-as, 30-as éveikben járó hölgyeknél is megjelenhetnek.

Sajnos nagy gyakorisággal előforduló nőgyógyászati betegség a méhnyakrák. A méhnyak szöveteiből indul ki a kismedencei női nemi szervi daganatok mintegy 30%-a. Évente nagyjából félmillió új felismert méhnyakrák fordul elő a világban. Magyarországot tekintve 1300 új mebetegedéssel és közel 500 halálesettel kell számolnunk. Nagyon fontos kiemelni, hogy az évente végzett méhnyakrák szűréssel ezen megbetegedések és halálozások nagyrészt elkerülhetőek volnának.

Ma már egy évben egy alkalommal végzett 10-15 perces rutin nőgyógyászati vizsgálattal (fizikális vizsgálat, ultrahang vizsgálat, méhnyakrák szűrés) nagyon sok nőgyógyászati daganatos megbetegedés időben felismerhető, ezek megelőző állapotai pedig sok esetben még kezelhetőek.

Életet igenlő és önmagunkra nézve igényes és így kívánatos magatartásnak tekinthető az évente legalább egy alkalommal történő alapos nőgyógyászati kivizsgáláson történő részvétel.

Minden eddigi és jövőbeni Páciensemet ennek a gondolatmenetnek az elsajátítására és gyakorlására bátorítok.

 

Jelentkezzen be hozzánk nőgyógyászati szűrővizsgálatra! A szűrővizsgálat ára 25.000 Ft és tartalmazza a nőgyógyászati konzultációt, az orvosi vizsgálatot, a rákszűrést és az ultrahangos vizsgálatot is.