✉️  hallermedical@gmail.com    📞  +36 20 2323 252

haller-medical-logo-szines-90
Keresés
Close this search box.

Az orrvérzés okai és kezelési lehetőségei

   Olvasási idő:  9 perc

Az orrvérzés az orrüreghez kapcsolódó leggyakoribb kórtünetek közé sorolható. Az esetek többségében teljesen ártalmatlan eredetű, ugyanakkor rengeteg kellemetlenséget okozhat.

Amennyiben az orrvérzés gyakran ismétlődik, előfordulásakor jelentős mennyiségű vér ürül, elállításához pedig rendszerint orvosi segítségre, sürgősségi ellátásra van szükség, a háttérben súlyosabb probléma is meghúzódhat.

Az orrvérzés mögött állhatnak ugyanis általános-, de komolyabb betegségek is, így akár a keringéshez vagy a vérképző szervhez kapcsolódó elváltozások.

Ilyen esetekben elengedhetetlen felkeresni egy fül-orr-gégészeti szakrendelést, de a pontos diagnózishoz gyakran szükség lehet más szakágak bevonására is.

Hogy mit kell tudni az orrvérzés okairól, kezelési lehetőségeiről és az esetleges megelőzéséről? Az alábbiakban minden fontos kérdést megválaszoltunk!

Mit nevezünk orrvérzésnek?

Orrvérzésnek (epistaxis) nevezzük azt az esetet, amikor az orr belsejéből kisebb-nagyobb mennyiségű friss vér ürül.

Az orrban elhelyezkedő nyálkahártyát rengeteg ér hálózza be, amelyek a felszínhez közel futnak, ezért könnyen sérülnek vagy irritálódnak. Utóbbi esetekben alakulhat ki az orrvérzés.

Ennek az előfordulása a kisebb gyermekeknél és az idősebbeknél nagyon gyakori. Amennyiben azonban hetente több alkalommal is előfordul, elengedhetetlen feltárni a jelenség hátterét.

Maga az orrvérzés ugyan ijesztő jelenség – különösen nagyobb mennyiségű vér ürülésekor –, az esetek többségében azonban inkább csak kellemetlen. A megfelelő szabályok betartásával hamar elállítható és veszélytelen.

Az egyik leggyakoribb fül-orr-gégészeti probléma

Az orrvérzésről tudni kell, hogy az egyik leggyakoribb kórtünet, amivel a páciensek fül-orr-gégészhez fordulnak. Különösen a gyerekeket még akkor is kivizsgáltatják a szülők, ha ez a jelenség ritkán, ámde rendszeresen előfordul.

A fiatalabb gyermekeknél főként helyi okok idézik elő az orrvérzést, míg az idősebb pácienseknél általában valamilyen alapbetegség áll a háttérben. Gyakori tünete például a keringési rendellenességeknek vagy magas vérnyomásnak.

Milyen okok állhatnak az orrvérzés mögött?

Az orrvérzés hátterében számtalan tényező meghúzódhat. Ezek többsége ártalmatlan, kezelést vagy beavatkozást nem igénylő elváltozás, de akadnak súlyosabb betegségek is, amelyek fül-orr-gégész szakorvos bevonását igényelhetik.

Külső okok

Az esetek döntő többségében az orrvérzést külső tényezők idézik elő. Ide sorolhatjuk különösen a kisebb gyermekeknél a gyakori orrpiszkálást, amivel a nyálkahártyát behálózó ereket megsértik.

Szintén orrvérzéshez vezethet, ha valamilyen idegen test kerül az orrba, vagy betegség, esetleg alacsony páratartalmú levegő hatására a nyálkahártya kiszáradt.

Az orrspray eltúlzott használata is az orrvérzés külső okai közé sorolhatók, méghozzá az olyan fül-orr-gégészeti problémák mellett, mint az orrsövényferdülés vagy a garatmandulák túltengése, esetleg a lokális daganatos elváltozások.

Nem szabad figyelmen kívül hagyni továbbá az orrot érő külső erőhatásokat, az azokból fakadó traumákat sem, amelyek hatására szintén könnyedén sérülhet a nyálkahártya érrendszere.

Orrvérzést válthatnak ki továbbá bizonyos gyógyszerek (így például az aszpirin vagy a különböző vérhígítók), a rendszeres kokainhasználat, sőt még a túlzott alkoholfogyasztás is.

Környezeti hatások

A környezeti hatások is gyakran idézhetnek elő orrvérzést az arra fogékonyabb embereknél. Ilyen például, ha valaki hegymászáskor vagy repüléskor nagy magasságot ér el, esetleg alacsony légnyomásnak teszi ki a szervezetét.

Szintén növelheti az orr vérzékenységét, ha valaki olyan közegben tartózkodik, ahol a nyálkahártyát irritáló anyagok, például ammónia került a levegőbe.

Felső légúti fertőzések

Természetesen a felső légúti fertőzések is kiválthatnak bizonyos esetben orrvérzést. Különösen gyakori ez minden olyan betegségnél, amelyek a nyálkahártya duzzanatát idézik elő az orrban.

Ezen kívül a mononucleosis infectiosa, az akut és a krónikus arcüreggyulladás, de akár még egy általános megfázás, az orrfújás erőltetése is kiválthat orrvérzést azoknál, akik hajlamosabbak erre, mint a többség.

Allergia

Egyre több gondot okoz az emberek számára az allergia, emiatt pedig elengedhetetlen külön kiemelni az orrvérzés kapcsán is. A légúti allergiától szenvedőknél ugyanis az orrdugulás vagy az orrban jelentkező tartós gyulladás például teljesen általános jelenség.

Emiatt az orrban található erek fala meggyengül, így a tartós vagy kezeletlen allergiás betegek körében nagyon gyakran fordulhat elő kisebb-nagyobb mértékű, ellenben gyakran visszatérő orrvérzés.

Mindezt a gyakori erőltetett orrfújás és az orrsprayk rendszeres használata súlyosbíthatja!

Orrvérzés

Milyen típusai vannak az orrvérzésnek?

Az orrvérzésnek alapvetően három nagyobb típusát különböztethetjük meg egymástól. Ezek a következők:

Elülső orrvérzés

Az elülső orrvérzés mögött általában vénás háttér húzódik meg. A probléma ilyenkor a két orrjáratot elkülönítő fal, a septum alsó részén kezdődik. Ezen a részen ugyanis a hajszálerek és a kisebb erek egyaránt nagyon sérülékenyek.

A legtöbb orrvérzés ilyen típusú, és az esetek többségében nem igényel semmilyen beavatkozást, otthon is könnyedén elállítható. Megjelenése különösen gyakori a gyermekeknél.

Jellemző rá, hogy egyenes fejtartás mellett is az orrjáraton keresztül tud távozni a vér.

Hátsó orrvérzés

A hátsó orrvérzés általában mélyről, az orr belsejéből indul. Nagyon erős vérzés jellemzi, ugyanis az orr hátsó részén több nagyobb ér fut, amelyek jelentős mennyiségű vért szállítanak.

Az artériás háttér miatt a vérzés annyira erős lehet, hogy lefolyhat a torok hátsó részébe. Részben emiatt gyakori, hogy a hátsó orrvérzés elállításához orvosi segítségre van szükség. Általánosságban ez a típus felnőtteknél a leggyakoribb.

Choanák területéről származó orrvérzés

Ritkán különböztetik meg a hátsó orrvérzéstől, de érdemes külön kiemelni a Choanák területéről származó típust is. Ez az egyik legsúlyosabb probléma, amikor már a hátsó vagy az oldalsó garatfalon is vér látható.

Akárcsak a hátsó orrvérzés többségénél, természetesen itt is elengedhetetlen a fül-orr-gégészeti szakellátás a vérzés elállítása érdekében.

Mikor forduljunk orvoshoz orrvérzéssel?

Amint azt fentebb már leírtuk, az orrvérzés a legtöbbször nem súlyos elváltozás, az esetek többségében magától megszűnik, illetve vannak olyan praktikák, amelyekkel mi is elősegíthetjük a vérzés elállítását.

Előfordulhatnak viszont olyan esetek, amikor az orrvérzés sürgősségi ellátást igényel. Lássuk, hogy melyek ezek:

 • Ha az orrból valamilyen sérülés hatására folyik a vér, intenzitása pedig nem csökken.
 • Ha az orrvérzés során nagyobb mennyiségű vér ürül.
 • Ha a sok vér hatására a páciens légzése akadályozott lesz.
 • Ha az orrvérzés időtartama még kompresszióval is meghaladja a 30-40 percet.
 • Ha 2 évesnél fiatalabb gyermeknél alakul ki jelentősebb orrvérzés.

Hogyan diagnosztizálható az orrvérzés?

Mivel maga az orrvérzés egy tünet, a diagnózis felállítása a legtöbbször nem okoz nehézséget. Minden esetben gyakorlott fül-orr-gégészre van szükség azonban, ha meg kell határozni az orrvérzés típusát, hiszen ez jelentős mértékben befolyásolhatja a kezelést.

Amennyiben a jelenséget nem valamilyen külső vagy környezeti tényező okozta, akkor jellemző, hogy más szakágak bevonására is szükség lehet a pontos diagnózishoz.

Maga az orrvérzés ugyanis rengeteg betegség kísérőtünete lehet. Emiatt előfordulhat, hogy a kiváltó okokra csak több kivizsgálás után derülhet fény.

Hogy a páciens milyen irányban induljon el, annak a meghatározását minden esetben fül-orr-gégész szakorvosra kell bízni, aki az esetleges kísérőtünetek és természetesen a kórkép ismeretében javasolja a további vizsgálatokat.

Hogyan kezelhető az orrvérzés?

Az orrvérzésről elmondható, hogy az emberek többsége helytelenül kezeli. A vizes borogatás és a hátrahajtott fej például nemhogy használ, de sokkal inkább árt, hiszen a vér ezzel visszaáramlik a garatba, ami hányingert, öklendezést okoz.

Hogy mit tehetünk otthon az orrvérzés mielőbbi elállításáért, azt hamarosan leírjuk lépésről-lépésre, előbb azonban lássuk, miként kezelik az orrvérzést a szakorvosok?

Az elülső orrvérzés kezelése

Az elülső orrvérzés az esetek többségében magától eláll. Amennyiben nem így történik, a tamponálás különösen hasznos módszer. Ilyenkor a fül-orr-gégész egy érzéstelenítővel átitatott tampont helyez az orrjáratba, ami lassítja a vér áramlását és fokozza az alvadást.

Amennyiben nagyobb mennyiségű vér ürül, szükség lehet helyi vérzéscsillapító alkalmazására, extrém esetben pedig az erősen vérző ér égetésére. Utóbbi többféle módszerrel is történhet, a megfelelő kiválasztása azonban minden esetben szakorvosi feladat.

A hátsó orrvérzés kezelése

A hátsó orrvérzéses esetek többsége mindig alapos szakellátást igényel. Hatékony módszer ilyenkor a Bellock-tamponálás, amikor több rétegben jodoformmal vagy puha parafinnal átitatott gézcsíkok kerülnek az orrjáratba.

Súlyosabb esetekben szükség lehet ballonos katéter alkalmazására, amit az orrban fel lehet fújni, ezzel elősegíteni az alvadást, de a vérzéscsillapító anyaggal átitatott expandáló tamponok elhelyezése is jó hatást eredményezhet.

Ezen felül beszélhetünk még endoszkópos módszerrel történő direkt vérzéscsillapításról is, ami a fentiekkel együtt jó alternatíva olyan esetekben, ha a Choanák területéről származó orrvérzésről van szó.

Hogyan állítható el otthon az orrvérzés?

Mint többször is kiemeltük már fentebb, az orrvérzéssel nem szükséges azonnal orvoshoz fordulni. Különösen akkor igaz ez, ha a probléma nem valamilyen sérülés hatására alakult ki, hanem spontán módon.

Egy átlagos orrvérzés ritkán tart tovább 20-30 percnél. Ahhoz azonban, hogy megfelelően és szakszerűen tudjuk csillapítani, elengedhetetlen ismerni ennek a pontos módját.

Mivel nagyon sok tévhit kering az emberek között az orrvérzés elállításával kapcsolatban, az alábbiakban lépésről-lépésre bemutatjuk az ilyenkor szükséges teendőket:

 1. Az első és legfontosabb lépés, hogy üljünk le egy székre és hajtsuk előre a fejünket. Ezzel meg tudjuk akadályozni, hogy a vér a garatfalon keresztül a gyomorba kerüljön, ami hányingert, hányást is előidézhet.
 2. Amennyiben van nálunk orrspray, azonnal fújjunk be vele a vérző orrjáratba. Különösen az oximetazolint vagy fenilefrint tartalmazó készítmények segítenek az erek összehúzásában és az orrvérzés enyhítésében.
 3. Fontos teendő orrvérzés esetén az orrjáratok összepréselése. Úgy kell eljárni ilyen esetben, mintha összecsípnénk a két orrlyukat a hüvelyk- és a mutatóujjunkkal. Szájlégzés mellett ezt az állapotot ajánlott 10-15 percig megtartani.
 4. Amennyiben a fentiek ellenére sem mérséklődik a vérzés, érdemes elkezdeni jegelni az orrot. Ha nincs otthon más, akkor fagyasztott élelmiszert is alkalmazhatunk ebből a célból. Tegyük a jeget az orrnyeregre, ami elősegíti az erek összeszűkülését, ezáltal a vérzés könnyebben mérsékelhető.
 5. Az orrvérzés elállításakor fontos a higgadtság. A stressz, az izgalom fokozza a vérkeringést, így a vérzés sokkal nehezebben mérséklődik.
 6. Ha a probléma a fentiek után sem javul, érdemes még egyszer megismételni a lépéseket. A második próbálkozás sikertelensége esetén azonban sürgősségi ellátásra, szakorvosi segítségre lesz szükségünk.
 7. Amennyiben az elhangzott módszerek segítségével sikerült megállítanunk otthon az orrvérzést, nagyon fontos, hogy néhány óráig nem szabad piszkálni vagy fújni az orrjáratokat, de ajánlott a hajolás kerülése is. Érdemes a fejet egyenesen, a szívnél magasabban tartani legalább 4-6 órán keresztül, amit fekvés esetén több párnával is könnyedén elérhetünk.

Megelőzhető az orrvérzés?

Bár vannak olyan típusai, amelyek ellen nem tehetünk semmit sem, azonban így is rengeteg olyan hasznos tudnivaló ismert, amelyek alkalmazásával az orrvérzés könnyedén megelőzhető.

A kiváltó betegségek kezelése

Mint azt már tudjuk: nagyon sok betegség kiválthat orrvérzést. Amennyiben meg akarjuk előzni ennek a kellemetlen jelenségnek a kialakulását, nincs más dolgunk, mint orvosi segítséggel diagnosztizálni az alapbetegséget és gondoskodni a kezeléséről.

A háttérben állhat egyszerű fül-orr-gégészeti gyulladás, amit szakorvosi útmutatással lehet egyszerűen megszüntetni, de akár egy allergia is. Utóbbi esetben lényeges a megfelelő allergológiai vizsgálat, illetve a problémát enyhítő készítmények rendszeres alkalmazása.

Amint az orrvérzést kiváltó betegségek megszűnnek, a páciensek akár egy életre elbúcsúzhatnak az orrvérzéstől.

Az orrnyálkahártya nedvesen tartása

Gyakran a levegő szárazsága áll az orrvérzés hátterében, ami a hidegebb hónapokban, fűtési szezonban különösen nagy probléma. Jó hír azonban, hogy ma már több módszer is van a kezünkben, amivel ez orvosolható.

A lakás levegőjét például ártalmatlan hidegpárásítókkal kontrollálhatjuk, ami nagyon előnyös az orr nyálkahártyájának működését tekintve, de hatásos lehet a sóoldatos orrspray rendszeres alkalmazása, vagy a direkt orrszárazságra kifejlesztett kenőcsök használata is.

A gyerekek körmének vágása

A legkisebbeknél teljesen általános, hogy az orrvérzést a rendszeres orrpiszkálás idézi elő. Ilyenkor a körömmel egyszerűen megsértik az erre különösen érzékeny érfalakat, ami egy kis odafigyeléssel könnyedén megelőzhető.

Egyrészt a gyermek megfelelő informálásával, másrészt pedig azzal, hogy gondosan odafigyelünk körmeik hosszúságára. A megfelelően levágott köröm elősegíti, hogy az orrpiszkálás során ne tudják felsérteni az érzékeny ereket.

Kerüljük a káros szenvedélyeket és a dehidratáltságot

Az egészséges életmóddal szintén rengeteget tehetünk azért, hogy elkerüljük az orrvérzést.

Példának okáért a dohányzás, a rendszeres cigarettafüst tönkre tudja tenni az orr nyálkahártyáját, kiszáradást idézhet elő, ami az orrvérzés egyik leggyakoribb oka.

Ezen felül érdemes kerülni a dehidratáltságot. A nem megfelelő folyadékfogyasztás ugyanis a test minden részére hatást gyakorol, így az orr nyálkahártyájának szárazságában egyaránt megmutatkozhat.

Milyen szövődményei lehetnek az orrvérzésnek?

Hogy az orrvérzést milyen fontos megfelelően kezelni otthon, illetve szükség szerint orvoshoz fordulni vele, azt jól mutatja, hogy bizonyos esetben akár szövődményekkel is járhat.

Bár hangsúlyozandó, hogy a legtöbbször semmilyen következményei sincsenek az orrvérzésnek, de nem megfelelő ellátás esetén előfordulhat, hogy a vér a szájüregbe, a légutakba, a nyelőcsőbe és a gyomorba kerül.

Ez megnöveli a hányinger és a hányás kockázatát, illetve a fulladás kapcsán is rizikófaktort jelent.

Az orrvérzés csak nagyon ritkán annyira intenzív, hogy életveszélyes mértékű vérveszteséggel járjon, esetleg emiatt vérszegénység alakuljon ki a páciensnél.

Kezelését mégis nagyon fontos komolyan venni, különösen azoknál, akik krónikus véralvadási problémáktól szenvednek, hiszen esetükben minden orrvérzés azonnali orvosi beavatkozást igényel.