fbpx
dr. Berkes-Bara Éva

Az egyik leggyakoribb nőgyógyászati panasz a hüvelyi folyás, ami a kellemetlenségek mellett súlyos szövődményeket, pl. kismedencei gyulladást, meddőséget, koraszülést illetve az újszülöttek fertőzését is okozhatja. Ezekről egy korábbi bejegyzésünkben már olvashattak, így most az egészséges hüvelyflóráról és annak megőrzéséről írunk.

Megdöbbentően hangzik, de szervezetünkben tízszer több bakteriális sejt található, mint emberi. A hüvelyflóra is egy önálló ökoszisztéma. Normál esetében Lactobacillusok dominálnak benne, de összetétele egyedi, függ az egyén adottságaitól. Bizonyos nem-Lactobacillus-baktériumok alacsony csíraszámban előfordulhatnak normál esetben is, túlszaporodásukkal viszont felborul az egyensúly.

A hüvelyflóra állandóan természetes zavaróhatásnak van kitéve. A betegséget okozó baktrériumok elszaporodását számos védő faktor akadályozza meg, pl. a Lactobacillusok tejsavat és antimikrobiális anyagokat termelnek, ami gátolja kórokozó baktériumtörzsek túlszaporodását. Az ideális hüvely pH (savasság) 3,8-4,2 között mozog.

 

A hüvely pH-ja és a flóra összetétele ciklusról-ciklusra is változhat, számos tényező befolyásolja. Például:
 • hormonális változások. Az ösztrogén hatás a Lactobacillusok szaporodásának kedvez. Terhesség alatt gyakoriak a gombás fertőzések, változó korban pedig az ösztogénhiány miatt visszaszorulhat a Lactobacillus flóra és helyette vegyes baktériumflóra alakulhat ki
 • a szexuális aktivitás, pl. az ondó, nyál, idegen testek megváltoztathatják a hüvely pH értékét és immunológiai folyamatait. Együttlétkor más helyen normálisan is előforduló, de a hüvelyben idegen baktériumok kerülhetnek be pl. a bőr-vagy székletflórából
 • változhat a pH és a flóra menstruáció alatt, sokan a menses előtt 1-2 nappal hüvelyi diszkomfortot éreznek
 • külső hatások, mint ülőfürdők, nedves fürdőruha vagy fehérnemű, uszodavíz is megváltoztathatja a hüvely pH-t
 • befolyásolják fogamzásgátlók vagy károsíthatják egyéb gyógyszerek, mint antibiotikumok, szteroidok
 • tamponok-betétek, helytelenül használt intim sprayk-mosakodók, nem megfelelő személyes higiénia
 • kóros állapotok cukorbetegség, méh-süllyedés, a méhnyak krónikus gyulladása is hajlamosíthat visszatérő fertőzésekre
 • túlsúly
 • az érzékeny egyének hüvelyflórája felborulhat az immunrendszer gyengülése pl. egy influenza esetén is.

 

 

Ezen tényezők miatt megfelelő személyi higiénia mellett is könnyen kialakulhat egyensúlyvesztés. Diszbiózisnak hívjuk, amikor a szervezet védekező rendszere zavart, felborul a normál hüvelyflóra, és egy vegyes baktériumflóra alakul ki. Nem feltétlenül okoz panaszt. Előfordulhat bővebb, szürkésfehér folyás, nem specifikus hüvelygyulladás, a pH emelkedik és ennek talaján könnyebben alakulhatnak ki hüvelyfertőzések.

Megelőzésében segíthetnek a vény nélkül kapható hüvelyi savasító kúpok, Lactobacillus-készítmények. Manapság már számos készítmény kapható gyógyszertárakban, drogériákban is. Megkülönböztetünk probiotikumokat (jótékony hatású baktériumok), prebiotikumokat (főleg szénhidrátmolekulák, amik a jótékony hatású baktériumokat táplálják) és pH-helyreállító készítményeket (pl.tejsavas kúpok). Amennyiben már hüvelyi fertőzés alakult ki, tanácsolt orvost felkeresni. Szükség lehet hüvelyi fertőtlenítő gyógyszerekre, személyre szabott használatukról kérdezzék bizalommal kollégáinkat.

 

Hogyan őrizzük meg a hüvelyflóra egyensúlyát?

Ennek kulcsa a nem elhanyagolt, de nem is túlzott intim higiéniában rejlik.

 • mosdóhasználat után csak elölről hátrafele szabad törölni, hogy elkerüljük a székletflóra bevitelét a hüvelybe.
 • a hüvely öntisztuló, belső öblítése (irrigálása) káros. Az intim területeket csak kívülről mossuk, langyos vízzel- megfelelő pH-ú szappannal vagy intim mosakodóval.
 • használjunk friss pamut törülközőket, amiket 60 fokon lehet mosni. Ne használjuk mások törülközőjét.
 • kerüljük a nem gyógyszertári síkosítókat, az illatosított termékeket pl. WC papírt vagy eldobható törlőkendőket, túl lúgosító vagy agresszíven ható tusfürdőket.
 • az erős dörzsölés megsértheti a bőrt.
 • hordjunk pamut fehérneműt, kerüljük a szoros, műszálas, tanga fazonú bugyikat – a nedves-meleg környezetben könnyebben a hüvelybe jutnak illetve elszaporodnak a kóros baktériumok. Harisnyából is válasszunk lehetőség szerint pamutot és alsóruházatunk is legyen kényelmes, szellős.
 • minél kevesebbet használjunk tampont, hogy ne szárítsa ki a hüvelyt. A tamponokat és betéteket rendszeresen cserélni kell.
 • óvszerrel védekezzünk a szexuális úton terjedő kórokozók ellen.
 • támogassuk immunrendszerünket helyes táplálkozással, testmozgással, D-vitamin szedésével. Amennyiben a táplálkozás szükségessé teszi, segíthetnek multivitaminok, illetve a bélrendszer flórája is támogatható szájon keresztül szedett pre- és probiotikumokkal. Kerüljük a finomított szénhidrátokat és tartsuk testsúlyunkat optimális tartományban.
 • sportolás után érdemes mihamarabb zuhanyozni és fehérneműt is cserélni. A nedves fürdőruhát is minél előbb érdemes átvenni.
 • akinek érzékenyebb a hüvelyflórája, használhat pH-helyreállító és flórapótló készítményeket pl. menses előtt, együttlét vagy wellnesezés után. Antibiotikum használat alatt és betegség esetén sem feledkezzünk meg hüvelyflóránk támogatásáról.

 

Amennyiben megváltozik a hüvelyváladék állaga, mennyisége, színe, szaga, panaszok (pl. viszkető vagy égő érzés, diszkomfort, fájdalmas együttlét vagy vizelés, kismedencei fájdalom) alakulnak ki, vagy egyénre szabott tájékoztatást szeretne a fenti készítményekről, keresse fel bizalommal rendelőnket.

Dr.Berkes-Bara Éva

 

Források:
Vulvovaginal Infections (William J. Ledger, Steven S. Witkin, 2016)
Gynäkologische Infektionen – Das Handbuch für die Frauenarztpraxis – Diagnostik – Therapie – Prävention (
G. NeumannH. H. FeuchtW. BeckerM. Späth, 2010)