✉️  hallermedical@gmail.com    📞  +36 20 2323 252

haller-medical-logo-szines-90
Keresés
Close this search box.

Mikor lehet szükség a hasi ultrahangvizsgálatra?

   Olvasási idő:  5 perc

Az ultrahang-technológia az utóbbi évek és évtizedek egyik legnépszerűbb képalkotó diagnosztikai módszerévé vált. Ennek az oka az elérhetőség, a sokoldalúság és a jó felhasználhatóság mellett leginkább az, hogy alkalmazása nem jár sugárterheléssel. Teljesen általános, mondhatni hétköznapi kiegészítővé vált az orvostudományban, ami felgyorsítja és megkönnyíti a pontos diagnózis felállítását. Rengeteg különböző típusa ismert, de közülük a leggyakrabban hasi ultrahangra alkalmazzák a radiológusok.

A Haller Medical magánrendelőben is elérhető hasi ultrahangvizsgálattal ugyanis olyan szervek ellenőrizhetők, mint a máj, a lép, az epe, az epehólyag, a hasnyálmirigy, a vese, a prosztata, vagy hölgyeknél a méh és a petefészek.

Ebből következik, hogy a hasi ultrahangnak gyakran nagy szerepe van a nőgyógyászati vizsgálatok során is, bár ezen a téren célzott kezelőberendezések, illetve ultrahangos módszerek egyaránt az orvosok rendelkezésére állnak.

Ennek ellenére érdemes megismerkedni a hasi ultrahang sajátosságaival, hiszen az egyik legtöbbször alkalmazott vizsgálati forma. Hogy mit kell tudni róla, egyáltalán mikor lehet szükség rá? Cikkünkben többek között ezekre a kérdésekre is válaszoltunk!

Az emberi test legtöbb része vizsgálható ultrahanggal

Az orvosi gyakorlatban már a hetvenes évek óta megtalálható az ultrahang-technológia. Az egyszerűség és a biztonság miatt mára nagyon sok területen megjelent.

Rengeteget használják a nőgyógyászaton és a belgyógyászaton, de a sebészeten, a traumatológián, sőt még a reumatológián és a szemészeten is. 

A technológia lényege, hogy az ultrahangos vizsgálófej piezoelektromos kristálya képes ultrahang-jeleket kibocsátani magából, amelyek az emberi testben megtalálható szövetekről különféle módon verődnek vissza.

Ezt a visszaverődést a gép képes rögzíteni, illetve megjeleníteni egy kapcsolódó számítógépes rendszer kijelzőjén, ami lehet egy aprócska monitor, de akár egy nagyobb televízió is. 

Segít abban, hogy a kezelőorvos szükség esetén valós időben, működés közben ellenőrizhesse a szerveket vagy vizsgálhassa a méhben cseperedő kisbabát.

Milyen szakágak munkáját segíti a leginkább az ultrahang?

A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően az ultrahang diagnosztika ma már hasznos segítséget jelent nagyon sok szakágnál.

Óriási szerepe van a nőgyógyászatban, a belső szervek betegségeinek és elváltozásainak feltárásakor, de a terhesgondozásban is a fejlődő magzat követhetősége miatt.

Jelentős mértékben támaszkodnak rá a kardiológiában, hiszen a szívultrahang óriási segítség a diagnózisnál, sőt a technológiára épülő Doppler-vizsgálattal az artériák és a vénák állapota egyaránt felmérhető, legyen szó akár a vénás rendszer betegségeiről, akár a hasi aortártól.

Jól vizsgálhatók továbbá az ultrahanggal az izmok és az ízületek, de a pajzsmirigy problémáinak és az urológiai betegségeknek a feltárásakor egyaránt hasznos lehet ez a módszer.

Nem csak fájdalommentes, de sugárterheléssel sem jár

Amit az ultrahang vizsgálatok legnagyobb előnyeként tartanak számon, hogy teljesen fájdalommentes, miközben használatuk sugárterheléssel sem jár. Nem véletlen, hogy ezt alkalmazzák a terhes kismamáknál is, hiszen teljesen kockázatmentes a magzatra nézve.

Nemcsak rendkívül pontos képet ad a belső szervek állapotáról vagy a kisbaba fejlődéséről, de a sugárterhelés miatt korlátlanul ismételhető is.

Az ultrahang vizsgálatot minden esetben radiológus szakember végzi, aki egy zselés anyag alkalmazását követően egy speciális vizsgálófejet mozgat – hasi ultrahang esetén – az érintett szervhez legközelebb eső külső bőrfelületen.

A hasi ultrahang az üreges szervek feltárására alkalmas

Bár nagyon sok helyen alkalmazható, amint fentebb is említettük már, az ultrahang diagnosztikát a legtöbbször a hasi régióban alkalmazza az orvostudomány.

Ennek az oka leginkább az, hogy a hasüregben és a kismedencei részen van a legtöbb olyan szerv, amivel kapcsolatban fontos lehet a külső betekintés egy-egy betegség diagnosztizálása vagy éppen megcáfolása érdekében.

A közhiedelemmel ellentétben az ultrahang nem alkalmas a gyomor vagy a belek feltárására, elsődlegesen az üreges szervek vizsgálata végezhető el vele magas hatásfokkal.

Ilyen üreges szerv a máj, az epehólyag, a hasnyálmirigy, a lép, a vese, a húgyhólyag vagy a nőknél a méh és a petefészek.

Mikor és milyen tünetek esetén javasolt a hasi ultrahang?

Általánosságban kiemelhető, hogy 40 éves kor felett a hasi ultrahangot még panaszmentesen is érdemes éves szűrővizsgálatként beépíteni az életünkbe. 

Prevenciós jelleggel ugyanis a hasi ultrahang idő előtt kimutathat olyan elváltozásokat, amelyek később nagyobb gondot okozhatnának, így például a vesekövet, az epekövet vagy a különféle rosszindulatú problémákat. 

Természetesen vannak tünetek is, amelyek hasi ultrahang elvégzését indokolják. Ilyenek például 

  • a tartós alhasi- és deréktáji fájdalmak, 
  • a puffadás, 
  • a teltségérzet, 
  • a vizelési nehézség, 
  • a véres széklet- vagy vizelet, 
  • de rendellenes menstruációnál 
  • vagy meddőségi kérdésekben is választ adhat néhány fontos kérdésre.

 

Valamennyi szűnni nem akaró hasi panasz esetén tehát ajánlott a hasi ultrahang, de a belgyógyász szakorvos gyakran kérheti ezt a diagnosztikai módszert akkor is, ha a páciens kisugárzó mozgásszervi problémáktól szenved, hiszen ilyen esetekben egyaránt ki kell zárni a hasüregi elváltozásokat.

Milyen betegségekre derülhet fény a hasi ultrahang során?

Hasi ultrahangvizsgálat zajlik a Haller Medical Magánrendelőben

A hasi ultrahang vizsgálattal számos betegség diagnosztizálható.

Ez a technológia választ adhat az ismeretlen eredetű hasi fájdalmak okaira, megállapítható vele az epe- vagy a vesekő jelenléte a szervezetben, de a húgyúti kövesség vagy az egyes belső szervek megnagyobbodása szintén könnyedén kimutatható a segítségével.

Az ultrahang technológia annyira alapos, hogy feltárható vele a hasüregi folyadék jelenléte, a különféle gennygyülemek, de még a bevérzések is. Optimális esetben láthatóvá tehetők a segítségével a daganatos elváltozások áttétei, de akár a kezdődő rákos elváltozások is idejekorán felismerhetővé válnak.

Nagy szerepe van a hasi ultrahangnak a máj vizsgálatában, ami gyakran érintett az áttétképződésben, de nagyszerűen áttekinthető ezzel a diagnosztikai módszerrel a teljes eperendszer, így az epevezeték és az epehólyag, illetve utóbbi kapcsán a kövesedés kialakulása.

Az epekő mellett ráadásul a vesekő és a húgyhólyagban keletkező köves lerakódások is könnyedén kimutathatók. Az ultrahang annyira alapos, hogy már panaszmentes állapotban felderíthetők az ilyen típusú elváltozások, így még azelőtt el lehet kezdeni a kezelést, hogy gondot okoznának.

Kiváló alternatíva a hasi ultrahang akkor is, ha a páciens hasnyálmirigy-problémáktól szenved. Segítségével tökéletesen áttekinthető a mirigy teljes alakja, mérete, sőt a komplett szerkezete is, így könnyedén feltárhatók a segítségével az olyan kóros folyamatok, mint a gyulladás, valamint a ciszta- és a daganatképződés.

Ha feltételezett veseproblémáktól szenved a páciens, a hasi ultrahang deréktáji alkalmazásával könnyedén feltárható a vesék és a vesemedence állapota, így valamennyi kóros folyamat diagnosztizálható általa.

Természetesen a húgyhólyaghoz kapcsolódó elváltozások is ugyanilyen könnyedén vizsgálhatók az ultrahang technológiával. Megállapítható vele a szerv nagysága, a szerkezete, de még az is, hogy vizelés során mennyire tud kiürülni, ami azért lényeges, mert a legtöbbször visszamaradó vizelet áll a férfiak prosztatagondjainak hátterében.

Hogyan készüljünk fel a hasi ultrahangra?

Az ultrahang vizsgálatok zöme nem igényel előzetes felkészülést a páciensek részéről. Amennyiben azonban a hasi régiót érinti ez a diagnosztika, fontos betartani néhány alapszabályt.

A legfontosabb, hogy a vizsgálat előtt 6 órával a páciens egyáltalán ne egyen szilárd ételt még akkor sem, ha nem konkrétan a gyomor feltárására kerül sor.

A képalkotó diagnosztika ugyanis sok esetben csak akkor éri el a célját, ha nemcsak a feltételezett problémás szervet vizsgálják meg a segítségével, hanem valamennyi hasi szerv feltérképezésre kerül.

Fontos továbbá a megfelelő mennyiségű vízfogyasztás, ha a húgyhólyag vizsgálatáról van szó, illetve az is, hogy a vizsgálatra olyan ruhában érkezzünk, amely lehetővé teszi a hasi régió szabaddá tételét.