✉️  hello@hallermedical.hu    📞  +36 20 2323 252

haller-medical-logo-szines-90
Keresés
Close this search box.

Normális a fájdalmas menstruáció? Lehet, hogy endometriózisom van?

   Olvasási idő:  3 perc

Sok fiatal lány hallja azt, hogy a menstruáció természetesen fájdalmas, „nagyanyáink is együtt éltek vele, ki kell bírni azt a pár napot”. De meddig tekinthető ez normálisnak?

Menses alatt a méhnyálkahártya leválik, és az e mögött álló méhösszehúzódások, egy ilyenkor nagyobb mennyiségben termelődő, prosztaglandinnak nevezett vegyület, és a méh relatíve oxigénhiányos állapota fájdalmakat okoz. A prosztaglandinok emellett járulékos tüneteket, pl. hányingert, hasmenést és gyengeséget is okozhatnak.

A fájdalom erőssége és időtartama is egyénenként más és más, így nehéz megítélni, hogy meddig normális a fájdalom. De ha valakinek minden menses kínlódás, megnehezíti a mindennapi életet, az iskolába vagy munkába járást, hétköznapi teendők elvégzését, vagy ha valakinek, erősebb, esetleg darabosabb a vérzése, akkor érdemes orvoshoz fordulnia, hogy ki lehessen zárni a hátterében meghúzódó komolyabb problémákat.

Előfordul, hogy a fájdalmas menstruáció mögött nem áll fenn betegség, de a panaszokat számos kóros folyamat is okozhatja, pl. a bél gyulladásos betegségei, vagy nőgyógyászati okok, pl. miómák, ciszták, kismedencei gyulladás vagy endometriózis.

dr berkes bara eva hallermedicalMost az endometriózisról szeretnénk bővebben írni, mert ez az egyik leggyakoribb krónikus nőgyógyászati betegség, kb. minden tizedik fogamzóképes életkorú nő érintett a világon. De mi is az endometriózis? Erre a betegségre az jellemző, hogy a normálisan a méh üregét bélelő méhnyálkahártyához hasonló szövet jelenik meg a méh üregén kívül. Leggyakrabban a kismedencében található meg, ahol érintettek lehetnek a petefészkek, petevezetékek, a hashártya, a méhfal, de előfordul a belekben, a húgyutakban, sőt, ritkán távolabb is a szervezetben.

Ezzel magyarázhatók a szerteágazó tünetek is: ahol ez a szövet megjelenik, ott a menstruációs ciklusokkal együtt egyfajta vérzés alakul ki, ami utána szervül és összenövéseket okoz. A leggyakoribb panasz a fájdalom – ez lehet menstruációs fájdalom, a ciklustól független, állandóan fennálló kismedencei fájdalom ill. fájdalmas szexuális együttlétek. Előfordulhatnak más ciklikus panaszok is, pl. mensesek kapcsán fájdalmas vizelés, székelés, ciklikus hasmenés, szorulás vagy akár krónikus fáradtság is. Az érintettek akár tünetmentesek is lehetnek, és előfordulhat, hogy akkor szembesülnek a diagnózissal, amikor meddőség miatt kivizsgálásra kerülnek. Az endometriózis komoly életminőség-csökkenést okozhat. Ha kiszámoljuk, hogy a fájdalommal töltött napok, az iskolából vagy munkából való távolmaradás minden hónapban 3 napot igénybe vesz, akkor 10 év alatt egy nő egy teljes évet elveszíthet.

Láthatjuk, hogy a tünetek nem specifikusak, az érintettek sokszor orvosról orvosra járnak és háziorvosuktól kezdve belgyógyászaton keresztül urológusig mindenhol járnak, mire diagnosztizálják problémájukat.

Hogyan lehet diagnosztizálni az endometriózist? Ha a tünetek alapján felmerül a gyanú, érdemes egy endometriózis specialista nőgyógyászt vagy endometriózis centrumot felkeresni. A nőgyógyász végez egy hüvelyi vizsgálatot, ahol nagyobb csomókat már tapintani is lehet. Ultrahang vizsgálattal sokszor fény derül a petefészek endometriózis cisztáira vagy a méh endometriózisára, további csomók pl. a húgyhólyagban, belekben felderíthetőek MRI vizsgálattal. Azonban fontos tudni, hogy ezek mind csak erősítik a gyanút, a végső bizonyítékot műtét által nyert szövettani lelet adja. A műtét legtöbbször hastükrözést jelent, amikor 1-2 cm-es nyílásokon keresztül jutunk a hasüregbe. Ezzel egyrészt pontos képet kapunk a kismedence állapotáról, másészt el tudunk távolítani csomókat, oldani tudjuk az összenövéseket, meg tudjuk nézni, átjárhatóak-e a petevezetők, vagy komolyabb beavatkozásokat, pl. bélszakasz rezekciókat is végezhetünk. Bár folyamatosan kutatják, egyelőre nincsenek olyan laboratóriumi tesztjeink, amikkel endometriózist lehetne megállapítani.

 

Az, hogy teljes biztonsággal csak műtéti úton diagnosztizálható az endometriózis, nem jelenti azt, hogy mindenkit megoperálunk, konzervatív kezeléssel is sok esetben sikert érhetünk el. Fontos tudni, hogy jelenleg az endometriózis nem „gyógyítható meg”, a célunk az életminőség javítása, a progresszió gátlása és segítség a várandósság elérésében. A fájdalommentesség már komoly életminőség javulást tud eredményezni, erre adhatók nem szteroid gyulladásgátlók és egyéb fájdalomcsillapítók. A különböző fogamzásgátlók gátolják a menstruációt, és ezáltal az endometriózis súlyosbodását illetve rendkívül hatékonyak a fájdalomtünetek enyhítésében.

 

Fontos még arról is szólnunk, hogy sajnos az endometriózissal élő nők kb. negyedében meddőség is fennáll. Így azt tanácsoljuk az érintetteknek, hogy keressenek fel egy szakembert konzultáció céljából, hiszen az endometriózis kiterjedtségétől, súlyosságától, és egyéb tényezőktől függően különböző diagnosztikai és kezelési lépésekre lehet szükség a vágyott gyermekáldás beteljesüléséhez.

 

A legfontosabbakat összefoglalva: a fájdalmas, az életet megkeserítő menstruáció nem normális. Ha felmerül bárkiben a gyanú, hogy endometriózisa lehet, keressen fel szakembert, hogy időben elkezdhessék a kezelést, ne alakuljon ki súlyosabb forma vagy meddőség, és hogy minél gyorsabb enyhülhessenek a tünetek. Gyógyszeres és műtéti megoldás is van, amik hatékony segítséget nyújthatnak.

dr. Berkes-Bara Éva

Foglaljon időpontot most Dr. Berkes-Bara Éva nőgyógyászati magánrendelésére!