haller-medical-logo-szines-90

Vajúdás és fájások

   Olvasási idő:  4 perc

 Dr. Vezér Márton szülész-nőgyógyász 3 részes blogsorozatban mutatják be a szülés folyamatát. Lesz szó a vajúdásról, a fájdalomcsillapító módszerekről, a vizsgálatokról, a császármetszésről és a programozott szülésről is. Minden Kismamának szeretettel ajánljuk és sok kitartást kívánunk!

Szülés lépésről lépésre I. – Bevezetés

A szülés kérdése sok nőben okoz feszültséget, bizonytalanságot a terhesség vége felé. A szülés egy fantasztikus folyamat, ennek az összefoglalónak a célja, hogy erről egy átfogó képet mutasson be és segítsen egy kicsit jobban megérteni a szüléshez vezető utat, és a szülés lépéseit, ezzel eloszlatva a sok bizonytalanságot mely a terhesség végét övezi.

 

Egy fiziológiás – tehát komplikáció mentes- terhesség vége felé beszélünk a terminusról. Ez a szakzsargon jelenti azt, hogy a szülés tulajdonképpen bármikor bekövetkezhet.

Szülés lépésről lépésre - Vajúdás és fájdalom

A szülést klasszikusan négy fázisra osztjuk, ezek a vajúdás azaz a  tágulási szak, kitolási szak, ekkor történik meg a magzat megszületése,  a placentáris szak, melynek során születik meg a méhlepény, és végül a postplacentáris szak.

 

Ám a szülés hivatalos szakaszainak is lehetnek előjelei.

 

A szülés közeledtét számos apró jel elővetítheti.  Ilyenek lehetnek a jósló fájások. Ezek az alhasi keményedések általában meleg, langyos vízre enyhülő, időszakosan megjelenő egy óra alatt 2-4 szer jelentkező fájások. Sokszor napokon keresztül szünetelhetnek, ám egyszer-egyszer ismételten visszatérnek.

Jósló tünetek közé sorolhatjuk még a nyákdugó elfolyását is. Ez a nyákdugó gyakran egy elképzelhetetlen dolognak tűnik a kismamák számára. Pedig ez egy kocsonyás anyag a méhszájban, aminek a terhesség alatti feladata a kórokozóktól, különböző fertőzésektől való védelmet garantálni a magzat számára. A méhnyak vékonyodásával és tágulásával a nyákdugó általában véres váladék formájában távozik. Mennyisége változó, színe az áttetszőtől, a vérrel színezett nyákig változhat.

Olyan ez mint egy zár az ajtón. Viszont onnantól, hogy a zárat kinyitották, már szabad a kijárás is, ezt teszi a terminuson lévő kisbaba is.

 

Számos más jellemzők is elővetíthetik a szülés kezdetét. Ilyen lehet a méhszáj tágulása, a has leszállása, vagy a méhnyak tágulása, felpuhulása. Ezeket a változásokat a nőgyógyászok a hüvelyi vizsgálat során már érzik, ezek mind-mind arra utalnak, hogy a baba születése egyre inkább közeledik.

 

Dr. Vezér Márton szülész-nőgyógyász
Dr. Vezér Márton szülész-nőgyógyász

A vajúdás 

A vajúdás a szülés első fázisa, ami rendszeres fájásokkal jár együtt. A korábban leírt jósló fájásokkal ellentétben a vajúdás alatt jelentkező fájások, fokozatosan egyre gyakrabban, erősebben és hosszabb ideig jelentkeznek.

Míg az első fájások 30 másodperc körüliek és 20 percenként jelentkeznek, később akár 90 másodpercig is tarthatnak, és szinte folyamatosan érezhetők. Rendszeres, 5-10 percenként jelentkező összehúzódások esetén ideje elindulni a kórházba, és értesíteni az orvost.

valódi fájások a jóslófájásokkal ellentétben nem enyhülnek mozgás vagy helyváltoztatás hatására, hanem egyre intenzívebbek, a magzatmozgás viszont csökken. A valódi szülési fájdalom átterjed az alhasról az egész méhre, a hátra és combokra, kísérheti hányinger, hányás, ami a méhszáj tágulását jelzi.

A rendszeres méhkontrakciók, tehát a méh rendszeres összehúzódásainak hatására a méhszáj teljesen kinyílik, a baba alakját körülvevő magzatburkot lefele nyomva a magzat előtt utat tud nyitni.

 

A babát a méh üregében ekkor még magzatvíz és magzatburok veszi körbe. Ez egy olyan folyadékkal telt membrán, ami segíti a magzat védelmét a méhen belül. Egy vízben fekvő babát a mechanikai ingerek is kevésbé érik el, nehezebben sérül meg. A magzatvíznek is ez a feladata, egy védelmi burkot képez, ami tompítja a babát érő hatásokat és egy kényelmes meleg vízréteggel burkolja be.

A vajúdás alatt történik a magzatvíz elfolyása is. Ha ez a magzatvíz elfolyás a 37. hét előtt történik, akkor idő előtti burokrepedésről beszélünk. Ekkor megszűnik az utolsó védelmi réteg a baba és a külvilág között, ilyenkor kórházba kell menni, hogy elkerülhető legyen a baba fertőzése. A bentfekvés alatt a kismamákat antibiotikus kezelésben részesítik, és megfigyelik.

 

A magzatburok megrepedésekor a távozó magzatvíz mennyisége függ a burokrepedés helyétől, illetve a baba elhelyezkedésétől is. Észlelhet a kismama ennek megfelelően enyhe csorgást, vagy folyamatos sugárban távozó magzatvíz „folyamot” is.

 

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogyan lehet megkülönböztetni a magzatvizet, az esetleg óvatlanul elcseppenő vizelettől. A szivárgó magzatvíz nem visszatartható, míg a vizelet általában igen. Ha a burok megreped, onnantól a magzatvíz folyamatosan folyni fog. A szaguk sem hasonló, a vizelet jellegzetes erőteljesen ammónia szagával ellentétben itt inkább neutrális édeskés illat a jellemző. A magzatvíz általában áttetsző. Amennyiben azt látja a kismama, hogy az elfolyó magzatvíz zöldes, az a babának egy stresszállapotára enged következtetni. Ekkor azonnal a kórházba kell menni, hiszen alapos kivizsgálást követően tudják csak a nőgyógyászok megállapítani, hogy ez a korábbi stresszállapot még mindig fennáll–e a magzatnál. A magzatvíz ekkori zöldes színét a meconium, tehát a magzati széklet adja. Ha bárkiben felmerül a magzatvíz folyás gyanúja is, a nőgyógyászati ügyeleten ezt különböző vizsgálatok során ki tudják zárni, vagy esetleges megerősíteni. Ez a folyamat szakavatott szemnek is jelenthet kihívást, tehát mindenkit csak arra tudunk biztatni, hogy ha bármilyen kis gyanú is felmerül, a babája érdekében, bízza a szülész orvos kollégákra.

 

A terhesség utolsó heteiben a nőgyógyászok a terhesgondozás kötelező részeként leveszik a Streptococcus szűrést. Ez a hüvelyben található baktérium, amire a nők 5-25%-a általában pozitív.

A baktérium jelentősége az újszülöttkori fertőzésekben van. Az újszülött fertőzése legtöbbször a szülés során a szülőutakban történhet meg, vagy felszálló fertőzésként a hüvelyből a magzatburok megrepedését követően. A Streptococcus agalactiae az újszülöttekben igen komoly megbetegedéseket okozhat: agyhártyagyulladás, szepszis, tüdőgyulladás majd ARDS (akut respiratoricus dystress syndroma).

Ha tudjuk azt, hogy egy terhes kismama hüvelyében ez a kórokozó fellelhető, akkor a kórházba érkezést követően meghatározott időközönként vénás antibiotikum terápiában kell részesíteni, hogy a magzat számára a kockázat ne álljon fenn.

 

Rendszeres fájástevékenység esetén, vagy burokrepedést követően láthatjuk tehát, hogy a kismamáknak a kórházi felvétel javasolt.

 

A kórházban az osztályos orvosok átnézik az eddigi terhesgondozási papírokat, a kiskönyvet, ez a folyamat főként adminisztratív formalitásokból áll, majd ellenőrzik a méhnyakat, CTG-vizsgálattal a baba szívhangját és az összehúzódások sűrűségét.

A vajúdási szakhoz tartozik a méhszáj tágulása, vagyis a szülésnek az a része, ami egyre sűrűbb és egyre fájdalmasabb méhösszehúzódásokkal jár, ezalatt a méhszáj egyre jobban kitágul. A tágulási időben van különbség annak megfelelően, hogy a kismama az első babáját szüli, vagy már mint ismerőst üdvözlik a szülőszobán.

 

Egy először szülőnél a méhszáj megrövidül, elvékonyodik. Ez a folyamat akár 9-10 órán keresztül is tarthat.

 

Azoknál a kismamáknál, akik korábbi babájukat is hüvelyi szülés útján hozták a  világra, a szülés ezen szakasza sokkal gyorsabb, akár a fele időtartam alatt végbemehet. Persze minél többedik gyermekről van szó, a folyamat annál gyorsabb. Az, hogy ezek a sorozatos fájások mennyire fájdalmasak, gyakran összefügg a terhességek számával is. Egy többedik kisbabájával vajúdó asszonynál a fájások általában sokkal gyorsabban célt érnek, a méhszáj hamarabb eltűnik, és előrébb kerül a kitolási szak.

Az, hogy a magzat hogyan viseli ezeket a fájásokat végig monitorozásra kerül a vajúdás alatt. A CTG vizsgálat során a baba pulzusát vizsgáljuk. Ezek a modern CTG gépek már általában zsinór nélkül is működnek, a különböző szülőszobákból – a vajúdóból a jel egy központi monitoron is látható, így az anyukáknak ezt az időszakot nem kell ágyhoz kötve tölteni.

Míg egyesek a sorozatos fájások során fokozatosan kimerülnek, elgyengülnek, mások a különböző lazító technikáknak köszönhetően végig a helyzet urai maradnak. Manapság a kórházak egy részében rendelkezésre állnak úgynevezett “alternatív vajúdási módszerek“, mint például a vízben, zuhany alatt történő,  vagy a labdán vajúdás, de nem számít ritkaságnak gyertyafény vagy zene mellett eltölteni ezt az időszakot  sem. A paletta széles, a család egyéni döntésén múlik, ki hogyan szeretné ezt az időszakot még inkább elviselhetővé, meghitté tenni.