✉️  hello@hallermedical.hu    📞  +36 20 2323 252

haller-medical-logo-szines-90
Keresés
Close this search box.

Vérzészavarok

   Olvasási idő:  1 perc

 

A fertilis korú nők gyakori problémája a rendellenes vérzés, míg a peri-illetve posztmenopauzában ez akár a páciensek 70%-át is érintheti. A vérzési rendellenesség a mindennapi életminőség romlásához, fizikai és lelki panaszokhoz vezethet és gyakran társulhat erős alhasi fájdalommal.

Mikor beszélhetünk vérzészavarról, illetve ez milyen okokra vezethető vissza?

 

this pain is so exhaustive 002A normál női ciklus 26-35 nap közötti, melyet egy 5-7 napig tartó menstruációs vérzés követ. Az első 3 napban tapasztalható egy erősebb, nagyobb mennyiségű vérzés, mely az 5. napra lecsökken, majd megszűnik. Rendellenes vérzésről van szó abban az esetben, ha a vérzés gyakorisága, időtartama és mennyisége ettől eltér. Normál ciklus esetén a menstruáció során távozó vérzés nem lehet bő, illetve darabos.

Fiatal korban a vérzészavarokat leggyakrabban a hormonális rendszer eltérései okozzák. Ezekben az esetekben gyakran a tüszőérés és a tüsző repedés (ovuláció) sem következik be. A hátterében gyakran megfigyelhető pajzsmirigyműködési zavar, illetve inzulinrezisztencia.

matrai akos hallermedical

Az életkor előrehaladtával a hormonális változások mellett a méh szerkezeti zavarai kerülnek előtérbe. 50 éves életkor felett ritkulnak a rendszeres havi vérzések (perimenopauza), majd bekövetkezik a menstruáció elmaradása (menopauza). A páciensek gyakran számolnak be elhúzódó, bő, darabos vérzésről, mely a szokásosnál gyakrabban jelentkezhet. Ezekben az esetekben a panaszok hátterében gyakran igazolódik a méh nyálkahártyájának esetleges kóros megvastagodása, méh jóindulatú daganatainak (miómák) megjelenése vagy sajnálatos módon rosszindulatú folyamatok jelenléte.

Bármely életkorban jelentkező rendellenes vérzés esetén javasolt a nőgyógyászati kivizsgálás, melynek része a fizikális vizsgálat, méhnyakrákszűrés és az ultrahang vizsgálat. Amennyiben szükséges laborvizsgálatot végezhetünk, mely során a pajzsmirigy funkciót, cukor anyagcserét illetve a hormonokat ellenőrizhetjük. Perimenopauzában a kórisme tisztázása végett gyakran szövettani mintavételt kell végeznünk.

 

Jelentkezzen be Dr. Mátrai Ákoshoz nőgyógyászati kivizsgálásra!