fbpx

 

A fertilis korú nők gyakori problémája a rendellenes vérzés, míg a peri-illetve posztmenopauzában ez akár a páciensek 70%-át is érintheti. A vérzési rendellenesség a mindennapi életminőség romlásához, fizikai és lelki panaszokhoz vezethet és gyakran társulhat erős alhasi fájdalommal.

Mikor beszélhetünk vérzészavarról, illetve ez milyen okokra vezethető vissza?

 

A normál női ciklus 26-35 nap közötti, melyet egy 5-7 napig tartó menstruációs vérzés követ. Az első 3 napban tapasztalható egy erősebb, nagyobb mennyiségű vérzés, mely az 5. napra lecsökken, majd megszűnik. Rendellenes vérzésről van szó abban az esetben, ha a vérzés gyakorisága, időtartama és mennyisége ettől eltér. Normál ciklus esetén a menstruáció során távozó vérzés nem lehet bő, illetve darabos.

Fiatal korban a vérzészavarokat leggyakrabban a hormonális rendszer eltérései okozzák. Ezekben az esetekben gyakran a tüszőérés és a tüsző repedés (ovuláció) sem következik be. A hátterében gyakran megfigyelhető pajzsmirigyműködési zavar, illetve inzulinrezisztencia.

Az életkor előrehaladtával a hormonális változások mellett a méh szerkezeti zavarai kerülnek előtérbe. 50 éves életkor felett ritkulnak a rendszeres havi vérzések (perimenopauza), majd bekövetkezik a menstruáció elmaradása (menopauza). A páciensek gyakran számolnak be elhúzódó, bő, darabos vérzésről, mely a szokásosnál gyakrabban jelentkezhet. Ezekben az esetekben a panaszok hátterében gyakran igazolódik a méh nyálkahártyájának esetleges kóros megvastagodása, méh jóindulatú daganatainak (miómák) megjelenése vagy sajnálatos módon rosszindulatú folyamatok jelenléte.

Bármely életkorban jelentkező rendellenes vérzés esetén javasolt a nőgyógyászati kivizsgálás, melynek része a fizikális vizsgálat, méhnyakrákszűrés és az ultrahang vizsgálat. Amennyiben szükséges laborvizsgálatot végezhetünk, mely során a pajzsmirigy funkciót, cukor anyagcserét illetve a hormonokat ellenőrizhetjük. Perimenopauzában a kórisme tisztázása végett gyakran szövettani mintavételt kell végeznünk.

 

Jelentkezzen be Dr. Mátrai Ákoshoz nőgyógyászati kivizsgálásra!