✉️  hello@hallermedical.hu    📞  +36 20 2323 252

haller-medical-logo-szines-90
Keresés
Close this search box.

Ortopédia

Az ortopédia az emberi mozgás-szervrendszer szerzett vagy veleszületett betegségeinek, illetve elváltozásainak a diagnosztizálásával, szűrésével és kezelésével foglalkozó szakág, mely érinti az aktív izomzatot és a passzív csontozatot is.

Bár a felnőttkori ortopédiai betegségek egy része már csak szinten tartható, de még így is rengeteg olyan elváltozás ismert, amelyek a megfelelő kezelésekkel és beavatkozásokkal visszafordíthatók, ezáltal a beteg visszanyerheti a régi életminőségét.

Ennek a kulcsa, hogy panaszok esetén mielőbb ortopéd szakorvoshoz forduljunk, hiszen a kisebb akut fájdalmakból vagy panaszokból könnyedén krónikus problémák válhatnak, melyek aztán jelentős fájdalmakat okoznak, sőt mozgáskorlátozottságot is kiválthatnak.

Milyen panaszokkal és betegségekkel foglalkozik az ortopédia?

Az ortopédia szakága foglalkozik valamennyi mozgásszervi panasszal, melyek látható deformációval, mozgáskorlátozottsággal vagy tartós fájdalommal járnak. Minden esetben ortopéd szakorvosra van szükségünk, ha az alábbi panaszokat és betegségeket tapasztaljuk:

  • ízületi elváltozások, kopások és sérülések (legyen szó akár szerzett, akár veleszületett problémáról);
  • a térd, a könyök, a váll és a gerinc akut vagy krónikus panaszai (például kopások, szalagsérülések, deformitások, általános fájdalmak, porckorongsérv, tenisz- vagy golfkönyök, alagútszindróma, gyulladások, befagyott váll stb.);
  • statikai rendellenességek (lúdtalp, gerincfejlődés, a végtagok deformációja- és méretbeli különbsége stb.);
  • idegi háttérrel rendelkező izom- és csontbetegség (Little-kór, neuromuscularis stb.)
  • a szalagokat, az ínakat, az ízületeket és a porcokat érintő valamennyi elváltozás (porcleválás, ízületi gyulladás, degeneratív betegségek stb.)

Vizsgálatok az ortopédián

Minden ortopéd szakvizsgálat azzal kezdődik, hogy a kezelőorvos feltárja a páciens állapotát. Amennyiben kontrollvizsgálat zajlik, úgy a korábbi leletek áttekintésére, valamint a legutóbbi ellenőrzés óta tapasztalt változások átbeszélése történik.

Ha a beteg először jár ortopéd szakrendelésen, akkor fontos feltárni a teljes kórképet, a fájdalmak helyét, sajátosságait, a különféle panaszok erősségét, gyakoriságát, azok aktivitáshoz való kötődését, az esetleges sérüléseket, valamint műtéti beavatkozásokat egyaránt.

Miután felvételre került az anamnézis, a problémás terület fizikai vizsgálata következik. Gyakran elegendő szemügyre venni az adott testrészt vagy régiót, máskor azonban funkcionális vizsgálatokra is sort kell keríteni a pontos diagnózis érdekében. 

Sok esetben ellenőrizni kell például a végtagok és ízületek funkcióját, hogy mennyire stabilak, mekkora a mozgásterjedelmük, milyen mértékben érintettek az elváltozás kapcsán a perifériás idegek, illetve miként működnek az érző- és mozgató reflexek

A vizsgálat a legtöbb esetben nem jár fájdalommal, de amennyiben a sérülés vagy a deformitás jelentős, előfordulhat, hogy a mozgás vagy mozgatás hatására jelentkeznek panaszok. Ez gyakran fontos, mert a provokatív módon előidézett fájdalom az ortopédiai szakvizsgálatokon gyakran elősegíti a diagnózist.

Előfordulhatnak olyan esetek, amikor a betegség megállapításához a fizikai feltárás nem elegendő. Ilyenkor különféle képalkotó módszerek alkalmazására van szükség ahhoz, hogy az ortopéd szakorvos konkrétan láthassa az elváltozások módját és mértékét.

A legtöbbször elegendő a röntgen és az ultrahang, azonban nagyobb elváltozásoknál nem ritka, hogy CT vagy MR vizsgálat is kell ahhoz, hogy felállítható legyen a megfelelő diagnózis.

Áraink

Ortopédia
Ortopédiai vizsgálat29.000 Ft
Ortopédiai kontroll vizsgálat26.000 Ft
Szteroidos injekciós kezelés + ízületi injekció beadása15.000 Ft
Hyaluronsavas injekciós kezelés (alacsony dózis) + ízületi injekció beadása57.000 Ft
Hyaluronsavas injekciós kezelés (magas dózis) + ízületi injekció beadása           77.000 Ft