1096 Budapest Haller utca 23-25/B
+36 20 2323 252

Dietetika

A dietetika nem más, mint a táplálkozás tudománya. Segítségével lehetőség van olyan személyre szabott étrendek és étkezési szokások kialakítására, amelyek alkalmazkodnak a páciens állapotához.

Emiatt a dietetikai tanácsadásra nemcsak valamilyen betegség vagy kóros állapot miatt lehet szükség. Még panaszmentes embereknél is támogathatja az egészség megőrzését vagy hozzájárulhat egy kialakulófélben lévő probléma megelőzéséhez.

A legfontosabb módszere a teljes körű táplálkozási- és életmódbeli tanácsadás mellett a komplett diétás étrendek kidolgozása, amelyek a prevenció mellett egy kialakult betegség esetén támogatják a gyógyulást vagy elősegítik a megfelelő életminőség fenntartását.

Milyen panaszok és betegségek esetén ajánlott a dietetikai tanácsadás?

A dietetikai tanácsadás nagyon fontos bizonyos betegségek vagy élethelyzetek gyógyításakor és stabilizálásakor. A következő panaszok és állapotok esetén ajánlott leinkább egy dietetikus felkeresése:

  • Az emésztőrendszert érintő problémák (puffadás, hasfájás, székrekedés, hasmenés);

  • Túlsúlyos állapot vagy alultápláltság;

  • Cukorbetegség, inzulinrezisztencia és lecsökkent glükóztolerancia;

  • Táplálékallergiák- és intolerenciák (glutén, tejfehérje, tejcukor);

  • A gyomor betegségei (gyomorfekély, hasnyálmirigy gyulladás, refluxbetegség);

  • A bél betegségei (Crohn-betegség, fekélyes vastagbélgyulladás, kontaminált vékonybél szindróma);

  • A máj, az epe és a vese betegségei;

  • Speciális diétát vagy étrendet igénylő daganatos betegségek;

  • Hisztaminintolerancia;

  • Kismamák számára szükséges speciális étrend;

  • PCOS (policisztás ovárium szindróma);

  • Szív- és érrendszeri panaszok (különösen magas vérnyomás vagy koleszterinszint).

Miben segíthet egy dietetikus?

A dietetikus legfontosabb feladata a tanácsadás és a speciális étrend kialakításának megtámogatása. Ez a következő esetekben lehet jelentős segítség:

  • életmódváltás;

  • egészségmegőrzés;

  • betegségmegelőzés és egyéb prevenció;

  • kialakult betegségekhez kapcsolódó étrendi tanácsadás;

  • fogyókúra, hízókúra;

  • allergiás betegségek speciális étrendjének összeállítása;

  • sportolók számára szükséges étrend kialakítása.

A dietetikai tanácsadás menete

A dietetikai tanácsadás minden esetben az anamnézis felvételével indul. A kezelőorvosnak fel kell tárnia a páciens életvitelét, étkezési szokásait, betegségeit, panaszait és teljes életmódját egyaránt.

Ezt követik az úgynevezett antropometriai vizsgálatok. Részeként a testmagasság és a testsúly mellett szükség van a BMI kiszámítására, sőt bizonyos esetekben a testzsírszázalék mérésére is.

Amennyiben a páciens készített étrendi naplót – különösen ételallergia és intolerancia esetén lényeges –, akkor annak a kielemzése egyaránt elengedhetetlen. A naplóban rögzíteni kell az étkezés időpontját, az elfogyasztott ételek megnevezését, mennyiségét és összeállítását, valamint az esetleges kiváltó tüneteket.

Lényeges elvinni a tanácsadásra valamennyi kapcsolódó laborleletet is. Dietetikushoz a legtöbben célirányosan kerülnek, így általában egy vérkép, egy vizeletvizsgálat, vagy különféle allergiatesztek már az orvos rendelkezésre állnak, ami elősegíti a tanácsadást.

A fentiek ismeretében felállítható az úgynevezett dietetikai diagnózis, amivel célzott, személyre szabott táplálkozásterápia indítható.

Ehhez a dietetikus komplett táplálási tanácsadást biztosít a páciensnek, kitérve az alkalmazható nyersanyagokra, főzési technológiákra, az életmódbeli változásokra, mindezt az illető életkörülményeinek figyelembevételével a zökkenőmentesebb átállás érdekében.

Áraink

Dietetika
Dietetikai szaktanácsadás25.000 Ft

Rólunk mondták

Kapcsolódó szakembereink

Vincze Vivien dietetikus

Vincze Vivien

dietetikus