A dietetika nem más, mint a táplálkozás tudománya. Segítségével lehetőség van olyan személyre szabott étrendek és étkezési szokások kialakítására, amelyek alkalmazkodnak a páciens állapotához.
Emiatt a dietetikai tanácsadásra nemcsak valamilyen betegség vagy kóros állapot miatt lehet szükség. Még panaszmentes embereknél is támogathatja az egészség megőrzését vagy hozzájárulhat egy kialakulófélben lévő probléma megelőzéséhez.
A legfontosabb módszere a teljes körű táplálkozási- és életmódbeli tanácsadás mellett a komplett diétás étrendek kidolgozása, amelyek a prevenció mellett egy kialakult betegség esetén támogatják a gyógyulást vagy elősegítik a megfelelő életminőség fenntartását.
Milyen panaszok és betegségek esetén ajánlott a dietetikai tanácsadás?
A dietetikai tanácsadás nagyon fontos bizonyos betegségek vagy élethelyzetek gyógyításakor és stabilizálásakor. A következő panaszok és állapotok esetén ajánlott leinkább egy dietetikus felkeresése:
Az emésztőrendszert érintő problémák (puffadás, hasfájás, székrekedés, hasmenés);
Túlsúlyos állapot vagy alultápláltság;
Cukorbetegség, inzulinrezisztencia és lecsökkent glükóztolerancia;
Táplálékallergiák- és intolerenciák (glutén, tejfehérje, tejcukor);
A gyomor betegségei (gyomorfekély, hasnyálmirigy gyulladás, refluxbetegség);
A bél betegségei (Crohn-betegség, fekélyes vastagbélgyulladás, kontaminált vékonybél szindróma);
A máj, az epe és a vese betegségei;
Speciális diétát vagy étrendet igénylő daganatos betegségek;
Hisztaminintolerancia;
Kismamák számára szükséges speciális étrend;
PCOS (policisztás ovárium szindróma);
Szív- és érrendszeri panaszok (különösen magas vérnyomás vagy koleszterinszint).
Miben segíthet egy dietetikus?
A dietetikus legfontosabb feladata a tanácsadás és a speciális étrend kialakításának megtámogatása. Ez a következő esetekben lehet jelentős segítség:
életmódváltás;
egészségmegőrzés;
betegségmegelőzés és egyéb prevenció;
kialakult betegségekhez kapcsolódó étrendi tanácsadás;
fogyókúra, hízókúra;
allergiás betegségek speciális étrendjének összeállítása;
sportolók számára szükséges étrend kialakítása.
A dietetikai tanácsadás menete
A dietetikai tanácsadás minden esetben az anamnézis felvételével indul. A kezelőorvosnak fel kell tárnia a páciens életvitelét, étkezési szokásait, betegségeit, panaszait és teljes életmódját egyaránt.
Ezt követik az úgynevezett antropometriai vizsgálatok. Részeként a testmagasság és a testsúly mellett szükség van a BMI kiszámítására, sőt bizonyos esetekben a testzsírszázalék mérésére is.
Amennyiben a páciens készített étrendi naplót – különösen ételallergia és intolerancia esetén lényeges –, akkor annak a kielemzése egyaránt elengedhetetlen. A naplóban rögzíteni kell az étkezés időpontját, az elfogyasztott ételek megnevezését, mennyiségét és összeállítását, valamint az esetleges kiváltó tüneteket.
Lényeges elvinni a tanácsadásra valamennyi kapcsolódó laborleletet is. Dietetikushoz a legtöbben célirányosan kerülnek, így általában egy vérkép, egy vizeletvizsgálat, vagy különféle allergiatesztek már az orvos rendelkezésre állnak, ami elősegíti a tanácsadást.
A fentiek ismeretében felállítható az úgynevezett dietetikai diagnózis, amivel célzott, személyre szabott táplálkozásterápia indítható.
Ehhez a dietetikus komplett táplálási tanácsadást biztosít a páciensnek, kitérve az alkalmazható nyersanyagokra, főzési technológiákra, az életmódbeli változásokra, mindezt az illető életkörülményeinek figyelembevételével a zökkenőmentesebb átállás érdekében.