✉️  hello@hallermedical.hu    📞  +36 20 2323 252

haller-medical-logo-szines-90
Keresés
Close this search box.

Az ízületi kopás tünetei és kezelési lehetőségei

   Olvasási idő:  7 perc

Az ízületi kopás tünetei és kezelési lehetőségei

Az ízületi kopás vagy más néven artrózis a fejlett országok egyik leggyakoribb mozgásszervi megbetegedése. Kialakulásáról akkor beszélhetünk, ha az ízületet borító porc elvékonyodik, elkopik, illetve apránként felszívódik.

Az ilyen típusú kopások a test minden pontján megjelenhetnek, de páciensenként csak egy-két ízületet érintenek. Természetesen vannak ettől eltérő esetek, súlyosabb porckopásos elváltozások, sőt a kézen megjelenő ízületi kopás is rendszerint több ujjat érint egyidejűleg.

Míg korábban az ízületi kopást egy nagy betegségnek tartották, az orvostudomány fejlődésének köszönhetően ma már közel száz formáját lehet megkülönböztetni. Valamennyi típusáról elmondható azonban, hogy minél korábban diagnosztizálják, annál jobbak a páciens kilátásai.

Dacára ugyanis annak, hogy az ízületi kopás tartósan csak műtéti úton gyógyítható, az időben elkezdett ortopédiai szakvizsgálattal, valamint a megfelelő gyógyszerrel és gyógytornával az elváltozás, illetve a kapcsolódó tünetek nagyon jól szinten tarthatók.

Az ízületi kopás két nagy csoportja

Általánosságban az ízületi kopásnak két nagy csoportját különböztethetjük meg egymástól, így beszélhetünk

  • elsődleges és
  • másodlagos formájáról.

Elsődleges ízületi kopás

Elsődleges ízületi kopásnak azt nevezhetjük, amikor a porcok elhasználódását nem sérülés vagy betegség idézi elő, hanem az a természetes öregedésből, az elhasználódásból fakad.

Az oka, hogy az öregedés során a porcok víztartalma megnövekszik, a kapcsolódó fehérjeszerkezet pedig bomlásnak indul, aminek hatására akár a teljes porc felszívódhat.

Ez azért jelent nagy problémát, mert a csontok közötti természetes védőréteg ilyenkor megszűnik, ami fájdalmat, gyulladást, duzzanatot, kellemetlen csontkinövéseket idézhet elő.

Másodlagos ízületi kopás

Másodlagos ízületi kopásról akkor beszélhetünk, ha a problémát valamilyen betegség vagy külső sérülés idézi elő. Ilyen esetekben már nem elegendő az ortopédus és a reumatológus, gyakran belgyógyász szakorvosra is szükség van a gyógyuláshoz.

Ugyanolyan tüneteket produkál, ugyanúgy megkeseríti a páciens életét, azonban diagnózisa és kezelése egyaránt sokkal összetettebb.

Ízületi kopás kezelése

Miért baj, ha kopik a porc?

Az emberi ízület egy nagyon összetett rendszer. Leegyszerűsítve azonban könnyű megérteni a működését. Lényege, hogy a csontok végződéseit minden esetben ízületi porcok borítják, amelyek domború kialakításúak és sok esetben egy homorú ízületi vápába illeszkednek.

A porcfelszínek normál esetben súrlódásmentes mozgást biztosítanak a csontoknak. Amennyiben azonban ízületi kopás következik be – ez 30 éves kor felett a legtöbb embernél elkezdődik –, az addig kiegyensúlyozott rendszer felborul.

Ennek hatására a vázszerkezeti balansz megbomlik, ortopédiai eltérések alakulhatnak ki, amelyek további kopásokat idézhetnek elő, de amennyiben a porc teljesen felszívódik a csontok között, az rendszerint jelentős fájdalmat, mozgáskorlátozottságot idézhet elő.

Az ízületi kopás okai: mi áll a betegség hátterében?

Hogy pontosan milyen okok állnak a porckopás hátterében, azt egyelőre nem ismeri még a tudomány, azonban az orvosok egyetértenek abban, hogy általában több tényező együttes hatásáról van szó. Ezek a következők:

Öregedés

A természetes öregedés az ízületi kopás legáltalánosabb kiváltó oka. Nagyjából 30-40 éves kor felett mindenki megtapasztalja az ebből fakadó fájdalmakat, amelyek az idősödéshez köthető természetes ízületi bomlás, illetve kopás hatására alakulnak ki.

Jelentős túlsúly

Bátran kijelenthető, hogy a modern társadalomban a túlsúly a porckopás egyik leggyakoribb kiváltó oka. A megnövekedő mechanikai teher miatt ugyanis az ízületeknek sokkal nagyobb súrlódást kell elviselniük úgy, hogy eredetileg nem arra lettek tervezve.

Olyan ez, mint egy teherautó, ami sokkal nagyobb tömegű árut szállít, mint amennyire eredetileg tervezték, és a túlterhelés hatására a futómű elemei idő előtt meghibásodnak.

Fokozott túlterhelés

Bár a túlsúly is jelentős terhelést ró az ízületekre, azonban vannak még olyan külső hatások, amelyek felgyorsíthatják ezt a folyamatot. Ide sorolható például a nehéz fizikai munka vagy a versenysport űzése – különös tekintettel a súlyemelésre vagy a futballra.

Betegségek

A fentieken túl többféle betegség is állhat az ízületi kopás hátterében. Ezek zöme öröklött, hiszen akár már a születéstől fogva megkeserítheti a páciens életét.

Ennél gyakoribb azonban, hogy valamilyen belgyógyászati-, illetve hormonális betegség, például cukorbetegség áll a kopás hátterében, hiszen a diabétesz bizonyítottan felgyorsítja a porcok lebontásának folyamatát.

Ezen felül léteznek olyan betegségek, mint például a köszvény, aminek kialakulásával folyamatosan húgysav rakódik le a porcokban, és a feltelítődő ásványi anyag erősen károsíthatja az ízületeket.

Az ízületi kopás tünetei: milyen panaszok utalhatnak az elváltozásra?

Az ízületi kopás érdekessége, hogy kezdetben egyáltalán nem jár tünetekkel, gyakran csak általános panaszok vagy egy ortopédiai kivizsgálás világít rá a folyamatok elindulására.

Az ízületi gyulladásokkal ellentétben a kopás jellemzően ott fáj, ahol a probléma kialakult, emiatt a térd, a derék, a boka, a csukló, a váll, de még az ujjak ízületeinél is tapasztalhatunk panaszokat.

A fájdalom tehát a legáltalánosabb, de a kopás mértékének növekedésével megjelenhetnek kisebb-nagyobb duzzanatok, a régiót érintő melegségérzet, valamint ízületi nyikorgás is.

Súlyosabb kopásoknál előfordulhat, hogy reggelente vagy hosszabb inaktív időszakot követően fájdalom jelentkezik az első néhány lépés megtételekor, de a porcok teljes elkopásakor akár még mozdulatlan állapotban is előfordulhatnak kellemetlenségek.

A fájdalom mellett például vannak, akik teljesen mozgásképtelenné válnak az ízületi kopás hatására, mások azonban még súlyos állapot esetén sem tapasztalnak jelentős nehézségeket.

Az ízületi kopás általános tünetei a következők:

  • fájdalom és merevségérzésérzés különösen egy aktív tevékenység első perceiben;
  • az időjárás változásaira fokozódó fájdalom;
  • különösen intenzív mozgatás hatására jelentkező duzzanat;
  • az ízület rugalmasságának teljes elvesztése;
  • csontos kinövések megjelenése az ízületek környékén.

Az ízületi kopás tünetei a csípő, a gerinc, a térd és a kéz vonatkozásában

Amint azt fentebb már leírtuk, az ízületi kopás tüneteit alapvetően meghatározza, hogy melyik testrészen alakul ki. Az ilyen kopások a leginkább a csípőt, a gerincet, a térdet és a kezeket érintik, de természetesen más teherviselő ízületeknél is megfigyelhetők.

A csípő ízületeinek jellemzően nagyobb súlyt kell megtartaniuk, így a porc elkopásakor jellemző, hogy bicegés és sántítás alakul ki, ami azért nagy baj, mert a többi ízület idő előtti károsodását idézheti elő.

A gerinc ízületi kopása jellemzően mindig nagy fájdalommal jár. Gyakoriak a csontkinövések, amelyek a csigolyákat érintik, ingerlik a gerincvelőt, érzéskiesést, zsibbadást okoznak a fájdalmak mellett.

A térdnél megfigyelhető ízületi kopás szintén gyakran idéz elő bicegést, illetve látható elváltozásokat, mint amilyen például az úgynevezett O-láb kialakulása.

A kezeket érintő ízületi kopásokhoz a legtöbbször látható csomók, kinövések társulnak, amelyek a deformáció mellett nagy fájdalommal járnak, a kézfej és az ujjak mozgásának beszűkülését idézik elő.

Az ízületi kopás diagnózisa: hogyan tárható fel a fájdalom háttere?

A gyulladásokkal ellentétben az ízületi kopás ténye nem állapítható meg egy laborvizsgálat segítségével, mégis minden esetben sor kerül vérvételre, hogy kizárhatók legyenek olyan egyéb betegségek, amelyek hasonló tüneteket produkálhatnak.

A kopások feltárásának egyik legjobb módszere a röntgenvizsgálat. Ez a képalkotó módszer gyorsan képes szemléltetni a porc elhasználódásának és sérülésének mértékét, illetve általános állapotát, ami a legtöbbször elegendő a diagnózishoz.

Egy röntgenfelvétellel ráadásul kizárhatók más olyan betegségek is, amelyek hasonló panaszokat tudnak előidézni, sőt egy műtét szükségességének megállapításához egyaránt ideális ez a diagnosztikai módszer.

Az ízületi kopás kezelése: hogyan szüntethető meg a fájdalom?

Pontos diagnózis esetén az ízületi kopások állapotromlása könnyen megakadályozható fogyással, életmódváltással, illetve megfelelő gyógyszeres kezeléssel, azonban a folyamat ennél sokkal összetettebb.

Az orvostudomány célja, hogy konzervatív terápiával vissza tudja adni a páciensek megfelelő életminőségét, ezzel elkerülve az esetleges műtéti beavatkozást, amire csak a legsúlyosabb esetekben van szükség.

Lássuk azonban, hogy milyen lehetőségek vannak az ízületi kopás kezelésére.

Ízületi kopás kezelése házilag

Bár vannak módszerek az ízületi kopás otthoni kezelésére, azonban tudni kell, hogy ezek főként az orvos által előírt módszerek kiegészítését szolgálják, önmagukban nem olyan hatásosak, hogy tartós megoldást jelentsenek, inkább a tüneteket mérsékelik.

Ennek megfelelően a népi gyógymódok, a fájdalomcsillapító krémek és kenőcsök használata, a különféle nyújtó és kímélő gyakorlatok alkalmazása igencsak hatásos lehet abban az esetben, ha már voltunk orvosnál, ott diagnosztizálták a problémát, illetve meg is kezdődtek a kapcsolódó kezelések.

Ízületi kopás kezelése gyógytornával

A konzervatív kezelési módszerek között különösen hatékony lehet a gyógytorna is abban az esetben, ha a páciens már egyfajta rehabilitációs fázisban van az alábbiakban bemutatott kezelések által.

Önmagában csak nagyon enyhe esetekben elegendő, a súlyos állapotok azonban hatékonyan megelőzhetők vele, a különféle gyógyászati segédeszközökkel, sínekkel, botokkal, fűzőkkel vagy járókeretekkel pedig növelhető a páciens életminősége.

Ízületi kopás kezelése gyógyszerekkel

A gyógyszeres kezelés jellemzően csak az ízületi kopáshoz kapcsolódó tünetek enyhítésére, a kapcsolódó gyulladások csökkentésére szolgál.

A szakorvosok többféle készítményt felírhatnak, így például nem szteroid gyulladásgátlókat és COX-2-gátlókat, amelyek nemcsak a gyulladást képesek hatékonyabban enyhíteni. Erősebb fájdalmak esetén gyakori a tramadol alkalmazása is.

A gyógyszeres kezelés kapcsán nagyon fontos beszélni az ízületi injekciókról. Ilyen esetekben az ízületi rések közé közvetlenül juttathatnak fájdalom- és gyulladásgátló készítményeket, de egyre elterjedtebb a hialuronsav-származék beinjektálása is.

Segítségükkel nagyon jó eredmények érhetők el az ízületi kopáshoz kapcsolódó fájdalmak mérséklésében, hiszen a hialuronsav maga az ízületi folyadék egyik legfontosabb alkotóeleme.

Sokaknak jelent megoldást hosszabb távon, másoknak pedig elviselhetőbbé teszi a műtétig fennmaradó időtartamot.

Ízületi kopás kezelése műtéttel

A modern orvostudományban különféle kis- és nagyműtétek is elérhetők az ízületi kopás hatékony kezelésére.

Artroszkópia

Az egyik ilyen az artroszkópia, aminek részeként egy vékony csőszerű készüléken keresztül a sebész szakorvos átmossa a teljes ízületet, amivel eltávolítható a vér mellett a szövettörmelék is.

Különösen hatékony olyankor, ha az ízületet leszakadt porcok vagy csontdarabkák károsítják. Emiatt gyakran prevenciós beavatkozás is, hiszen az ízület tisztításával könnyedén megakadályozható annak további destrukciója.

Oszteonómia

A másik beavatkozási forma az oszteonómia, amikor az eldeformálódott csontokat vagy csontkinövéseket állítják helyre a sebészek. Segítségével precízen regenerálható a csontok eredeti helyzete, illetve elérhető egy olyan állapot, ami az eredetihez hasonló.

Protézis beültetése

Ha az ízületi kopás jelentős, akkor protézis beültetésére lehet szükség. A legtöbbször a csípő- és a térd esetében alkalmazzák, ami a modern műtéti beavatkozásoknak köszönhetően akár teljes fájdalommentességet hozhat a páciensnek, sőt a korábbi mozgástér helyreállását is előidézheti.

A statisztikák szerint a megfelelően beültetett protézis a páciensek 80 százalékánál legalább 20 éven keresztül teljes fájdalommentességet biztosíthat, miközben visszaadhatja a korábbi életminőséget is.