✉️  hallermedical@gmail.com    📞  +36 20 2323 252

haller-medical-logo-szines-90
Keresés
Close this search box.

Mi a természetes családtervezés módszer?

   Olvasási idő:  1 perc

Természetes családtervezésnek nevezzük azt a folyamatot, mely során egy nő megérti, hogy a ciklusának változásai milyen háttérfolyamatok eredményei, és ezáltal rájön a ciklusa mely időszakában számít fertilisnek, mikor tudna teherbe esni, és ezt arra használja amire az adott élethelyzete leginkább megkíván.

 

Mik a különböző módszerek?

 

dr keszthelyi marton hallermedical
Dr. Keszthelyi Márton

Számos olyan módszer van amit jelenleg Magyarországon oktatnak és tanítanak. Ilyen a FEMM, a Sensiplan, a Billings vagy a Creighton, az összes többi módszer részletes leírása megtalálható a cikluskovetes.hu-n. Nem belemenve a módszerek gyakorlati különbségei elmondhatjuk, hogy a legfontosabb minden módszer esetén az alap tézis, hogy az ovuláció a női egészség alapja.

 

Az a nő, amelyik ovulál ( tehát van tüszőrepedése) reproduktív szempontból  alapvetően egészségesnek tekinthető. A módszerek abban a tulajdonságukban hasonóknak mondhatók, hogy azt akarják megmutatni, hogy ez az ovuláció mikor történik meg.

 

Minden női ciklus reagál a hétköznapok változásaira, mely hol streszebb, hol futósabb, hol kevésbe nyugodt, így a tüszőrepedés sem automatikusan a korábbi ciklus felének megfelelő időpontban lesz minden hónapban.

 

 

Mi a  módszer elve?

 

A módszer alapja a méhnyak nyák vizsgálata, melynek termelése  a ciklus során termelt hormonok befolyása alatt áll. A progesteron és az ösztrogén hatására a méhnyak különböző mirigyeiben változások lépnek fel, így eltérő nyákot fognak termelni.

A ciklus közepén gyakran érezhetjük, hogy ez a nyák bőséges, sikamlós, ez a klasszikus ovulációs nyák, a ciklus második felében sokkal inkább a progeszteron dominancia miatt száraz, kevésbé nyúlos nyákot láthatunk.

A különböző nyákok éppen segítik, vagy gátolják a spermiumok mozgását, ezáltal segítik vagy gátolják a teherbeesést.

 

 

Mit jelent ez a  gyakorlatban?

 

A cikluskövetést általában három ember közös parnteri munkáján alapszik.  Egy oktató segít abban, hogy megismertesse a nőkkel a méhnyaknyák vizsgálatát, és részletesen elmagyarázza, hogy melyik folyamat milyen reproduktív folyamatnak az eredménye. Amennyiben eltérések merülnének fel, úgy vonódik bele az orvos is ennek a kiértékelésébe, esetlegesen az egyes kórképek kezelésébe.

 

A cikluskövetés tehát segít jobban megsimerni önmagunkat, segít a hölgyeknek egyszerűen, gyógyszeres és műszeres folyamatok  elkerülésével könnyedén képbe kerülniük  a testük jelzéseivel és ezt amennyiben babát szeretnének, első lépésként tudják használni a ciklusok még könnyedebb megértésére és orvosukkal, ciklus oktatójukkal közös kiértékelésre.

 

A cikluskövetés tehát egy  olyan,  különböző meddőséget kezelő (NaPro, NeoFertility) módszerek által használt, orvosok által kidolgozott módszer, amely komoly tudományos háttérrel és több évtizedes múlttal rendelkezik. Segítségével fontos és valós információkat kaphatunk a hormonális egészségünkről is.