haller-medical-logo-szines-90
Dr. Mátrai Ákos

A petevezetékek átjárhatóságának vizsgálata a meddőségi kivizsgálás elengedhetetlen része. ( ciklus 6-13. napján )  A petevezeték átjárhatósági vizsgálat az egyik leggyakoribb és legáltalánosabb diagnosztikai módszer a meddőség feltárásakor.

Azon túl ugyanis, hogy a meddőség hátterében rengeteg elváltozás meghúzódhat, nagyon sokszor a petevezeték elzáródása okozza a teherbeesési nehézségeket, ami számos betegség, fertőzés, sőt fejlődési rendellenesség hatására is kialakulhat.

A petevezeték nem más, mint a hasüreget a méh üregével összekötő csőszerő képződmény, mely nagyon fontos szerepet játszik a megtermékenyítésben. Segítségével jut el a petesejt a méhbe, és gyakran itt találkozik a hímivarsejtekkel is, azaz a megtermékenyülés egyaránt gyakran a petevezetőben történik.

Ha részlegesen vagy teljes egészében elzáródik, a megtermékenyülés elé gyakorlatilag fizikai akadály gördül, aminek a megszüntetése elengedhetetlen a teherbeeséshez.

Milyen esetekben indokolt a petevezeték átjárhatósági vizsgálat?

A petevezeték átjárhatósági vizsgálatot minden esetben a megtermékenyülési problémákhoz köthető okokból indokolt elvégezni.

Rendszerint az első vizsgálat abban az esetben, ha a meddőség háttere ismeretlen, vagyis rendszeres, védekezés nélküli nemi élet mellett sem fogan meg a baba egy éven belül.

Elengedhetetlen a petevezeték állapotának ellenőrzése abban az esetben, ha a páciens megtermékenyítési kezelések előtt áll, illetve akkor is, ha a nőgyógyászati ultrahang vizsgálatok során a petevezetéknél valamilyen rendellenességet tapasztal a szakorvos.

Mindent a petevezeték átjárhatósági vizsgálatról

A petevezeték átjárhatósági vizsgálat legnagyobb előnye, hogy egyáltalán nem jár sugárterheléssel, gyorsan és fájdalommentesen elvégezhető, és altatás sem szükséges hozzá, a beavatkozás ambulánsan történik.

A más néven Hycosy (Hystero-contrast-sonography) vizsgálat alapját az ultrahang technológia adja. Ahhoz azonban, hogy a szakorvos pontosan átláthassa a petevezeték állapotát, előbb egy vékony katéteren keresztül kontrasztanyagot juttat a hüvelyen és a méhnyakon át a petevezetékhez.

A kontrasztanyag (ami valójában steril sóoldat) segít abban, hogy az ultrahang segítségével feltárható legyen a petevezeték állapota a befecskendezett anyag mozgásának követésével.

Ha ugyanis a petevezeték átjárható, akkor a folyadék láthatóan átáramlik a petefészekbe, illetve a Douglas üregben is megjelenik. Amennyiben ez nem történik meg, petevezeték elzáródásról van szó, ami a meddőség egyik oka lehet.

Maga a vizsgálat nem tart tovább egy óránál, ami természetesen magába foglalja az adategyeztetést, az előzetes felvilágosítást, valamint az eredmények kiértékelését, illetve azok alapján a további tennivalók áttekintését egyaránt.

A beavatkozás normál esetben nem jár jelentős fájdalommal, inkább kisebb diszkomfort érzéssel, kellemetlenséggel, néha alhasi görcsökkel, melyek enyhítését a vizsgálat előtt 30-40 perccel görcsoldó vagy fájdalomcsillapító készítményekkel lehet enyhíteni.

A petevezeték átjárhatósági vizsgálatáról tudni kell, hogy kizárólag a menzesz utáni időszakban kerülhet rá sor (a legszerencsésebb, ha a ciklus 6. és 13. napja között). 

A kellemetlenségek a vizsgálatot követő 15-30 percen belül teljesen elmúlnak, így a páciensek jó állapotban, azonnal távozhatnak, kisebb fájdalmak esetén pedig fájdalomcsillapító tablettákkal enyhíthetik panaszaikat. 

Mivel méhűri beavatkozás történik – ami kis műtétnek minősül –, egy hétig kerülendő a nemi élet és az ülőfürdő is.

Áraink

Szülészeti- és Nőgyógyászati vizsgálatok

Nőgyógyászati vizsgálat + ultrahang vizsgálat24.000 Ft
Várandósgondozás + ultrahang vizsgálat24.000 Ft
Konzultáció 15.000 Ft
Privát szülésfelkészítő tanfolyam 25.000 Ft
Cytológiai vizsgálat, szükség szerint CINtec PLUS-al kiegészítve 5.000 Ft
Éves szűrővizsgálat (Nőgyógyászati-, cytológiai-, ultrahang- vizsgálat)29.000 Ft
Spirál felhelyezés 25.000 Ft
Spirál felhelyezés érzéstelenítéssel 35.000 Ft
Folliculometria 15.000 Ft
Petevezeték átjárhatósági vizsgálat (Hycosy) ( ciklus 6-13. napján )65.000 Ft
Petevezeték átjárhatósági vizsgálat (Hycosy) érzéstelenítéssel75.000 Ft
Meddőségi konzultáció és vizsgálat 27.000 Ft
Habituális vetélés konzultáció 27.000 Ft

CTG

CTG (magzati szívhangmonitorozás) orvosi kiértékeléssel 8.000 Ft

Szülésfelkészítés

Privát szülésfelkészítő tanfolyam 25.000 Ft

Mikrobiológiai vizsgálatok

  Eredménykiadás:
Baktériumtenyésztés és rezisztencia-vizsgálat (aerob) 8.000 Ft4-10 munkanap
Direkt kenet mikroszkópos vizsgálata 3.000 Ft2 munkanap
GBS (Streptococcus) szűrés5.000 Ft3 munkanap
Chlamydia trachomatis PCR 5.000 Ft3 munkanap
Mycoplasma genitalium PCR 5.000 Ft3 munkanap
Trichomonas vaginalis PCR 5.000 Ft3 munkanap
Atopobium vaginae QPCR 5.000 Ft3 munkanap
Herpes simplex virus (1, 2) PCR genotipizálással11.000 Ft3 munkanap
Gardnerella vaginalis QPCR5.000 Ft3 munkanap
Neisseria gonorrheae PCR5.000 Ft3 munkanap
Ureaplasma urealyticum/parvum QPCR 5.000 Ft3 munkanap
Sarjadzó gomba tenyésztése7.000 Ft3 munkanap
cobas® HPV 8.000 Ft3 munkanap
FULL SPECTRUM HPV™ 14.000 Ft10 munkanap
2-es teszt – genitalis ulcus panel (Herpes simplex, Treponema pallidum) 9.000 Ft3 munkanap
3-as teszt – vaginitis, vaginosis panel (Gardnerella vaginalis, Trichomonas vaginalis, Atopobium Vvaginae) 12.000 Ft3 munkanap
4-es teszt – cervicitis, urethritis panel (Chlamydia trachomatis, Neisseria gonorrhoeae, Mycoplasma genitalium, Ureaplasma urealyticum,/parvum) 16.000 Ft3 munkanap