fbpx

A méh jóindulatú, annak izomszövetéből kiinduló daganata a mióma. A női nemiszervek leggyakoribb daganata. A betegség szinonímiai között ismert a fibromióma és fibrioid kifejezés is. Az összes ilyen elváltozás 20-50%-ban okoz tüneteket. Bizonyos adatok szerint az előfordulási gyakorisága 20-25% is lehet a reproduktív korosztályban. A betegség kialakulásának pontos oka az esetek döntő többségében ismeretlen marad. Rendkívül sok adatt bizonyítja, hogy nagymértékben hormon függő (főképp ösztrogének).

A miómáról - Dr. Vezér Márton
Dr. Vezér Márton

Az esetek egy részében nem okoz tüneteket. A mióma által okozott tünetek rendkívül változatosak lehetnek, melyek a tumor elhelyezkedésétől, méretétől, és a másodlagos elváltozásaitól nagyban függenek.

Annak ellenére, hogy jóindulatú daganatról van szó, gyakran okoz súlyos nőgyógyászati problémát. Többek között vérzési rendellenességek, fájdalmas együttlétek, tartós bő hüvelyi folyás, gyulladásos góc, vérszegénység, kismedencei fájdalom, meddőség, ismétlődő vetlések formájában jelentkezhet. Szülés alatt fekvési, beilleszkedési, tartási rendellenességeket, fájásgyengeséget, akár szülési akadályt is képezhetnek. Ismert a jóindulatú miómagöbök átalakulása rosszindulatú daganatok formájába (leiomyosarcoma), melyek szerencsére ritkábban (0,1-0,5%-ban) előforduló jelenségek. Amennyiben a fenti tünetek tapasztalja, jelentkezzen kezelőorvosánál további kivizsgálás céljából!

Megjelenését tekintve a mióma jól körülírt, kemény, gömbszerű, gócokból álló elváltozás. A göbök lehetnek egyszeresek vagy többszörösek. Elhelyezkedhetnek a méh belső felületét bedomborító, a méh izomállományát kiszélesítő vagy épp a hasüreg felé növekedő formában.

A mióma diagnózisához hüvelyi vizsgálat, ezenkívül hüvelyi vagy hasi ultrahangvizsgálat szükséges.

Dr. Keszthelyi Márton

Ezen kívül amennyiben úgy ítéljük meg, hogy pontosabb képet kaphatunk a betegségről és az elvégzendő vizsgálat eredménye a kezelés irányát is nagyban befolyásolja, szóba jöhet még curettage (méhnyálkahártya mintavétel), méhtükrözés, 3D ultrahang, MR vizsgálat is.

Nagyon fontos, hogy a betegségnek rengeteg megjelenési formája ismeretes. A modern orvostudományban a miómák kezelése egy kiemelkedően egyénre szabott szakterület.

Amennyiben a Páciens egyéni állapota, élethelyzete, kísérő betegségei a miómák elhelyezkedése, azok mérete megengedi szóba jöhet a rendszeresen végzett ellenőrzések lehetősége is.

Legnagyobb jelentőség egyértelműen a sebészi kezelésnek tulajdonítható. A műtétek minden esetben altatásban történnek. Célunk a legkisebb invazivitás szem elött tartása (hastükrözés, méhtükrözés) a kisebb műtéti megterhelés, gyorsabb gyógyulás érdekében. A göbök megközelítése tekintetében lehetséges hüvely felöl végzett (méhtükrözés vagy hysteroszkópia), has felől végzett hastükrözéses (laparoszkópia) műtét. Szükség esetén sor kerülhet nyitott hasi műtétekre is. Lehetségesek szervmegtartó (mióma göb eltávolító) és radikálisabb (méheltávolító) beavatkozások. Természetesen ezen esetben is egyénre szabott a kezelés.

Gyógyszeres kezelések szerepe egyre növekőben van, azonban még ma is a sebészi beavatkozás előszobájának tekinthető, ahol a cél a mióma méretének csökkentése.

Ismeretesek a méhet vérrel ellátó artéria (a. uterina) embolizációja vagy fókuszált ultrahang kezelések is.

A terápia kiválasztása minden esetben a Páciens egyéni adottságait, egyéni betegségét figyelembe véve, vele közösen meghozott döntés alapján történik.