haller-medical-logo-szines-90

Nyaralás a várandósság alatt?

5/5 - (1 vote)

A nyári kikapcsolódásról gyakran felmerülő kérdéseinkre dr. Vezér Márton szülész-nőgyógyász szakorvostól választ kapunk legújabb blogbejegyzésében!

A nyári szabadságolások közeledtével bizonyára sokakban rengeteg kérdés merül fel, különös helyzetben vannak várandósaink és hozzátartozóik. Alapvetően mindenkit a tartalmas kikapcsolódásra bátorítok, függetlenül attól, hogy azt belföldön vagy külföldön képzeli el.

  1. Úticél megválasztása

Ami az úticél megválasztását illeti, érdemes preferálnunk a hazai megszokotthoz hasonló egészségügyi ellátási körülményeket biztosítani tudó országokat. Nagyon fontos hangsúlyoznom, hogy a várandósság alatt gyakran váratlan körülmények is felléphetnek, így fontos szem előtt tartanunk a legszélesebb körű egészségügyi biztosítások szerepét.

  1. Fürdőzés természetes vizekben

Alapvetően a kismamáknak termálvízben, gyógyvizekben való fürdőzés nem javasolt, klórozott úszómedencékben felfrissülhetnek a megfelelő óvintézkedések betartása mellett. Ilyenkor hasznos a hüvely normál flórájának karbantartása, a tejsavtermelő hüvelyi baktériumflóra támogatása. A természetes vizekben (tenger, tavak) való fürdőzés kismamák számára a legkisebb kockázatot rejtő lehetőség.

  1. Repülővel vagy autóval?

Autóval történő utazás esetén nagyon fontos a gyakori (2 óránkénti) pihenők megtartása.

Mielőtt repülőre ülne, mindenképpen konzultáljon a kezelőorvosával.

Problémamentes terhesség esetén a várandósság 32. hetéig engedélyezett a repülés a kismamák számára, természetesen a légitársaságoknak ettől eltérő szabályozása előfordulhat, erről szükséges előre tájékozódni.

 

A koronavírussal kapcsolatos óvintézkedések miatt természetesen idén nyáron a legbiztonságosabb Európán belül utazni, döntően ezek 2-3 órás repülőutak. Külön gyógyszeres trombózismegelőzés ilyen esetekben nem indokolt, ennél hosszabb repülőutak egyéni mérlegelést igényelnek, a gyógyszeres trombózismegelőzés és kompressziós harisnya használata ilyenkor elkerülhetetlen.

  1. Napozás

A napozás ésszerű keretek betartása mellet veszélymentes, megfelelő napvédő krémek használata kívánatos, azonban a magzatra kockázatot nem jelent.  Fontos hangsúlyozni a megfelelő folyadékbevitelt, ami a meleg nyári napokon minimum 2 liter víz elfogyasztását jelenti.

  1. Étkezés

Étkezés tekintetében a nyers hal-húsfogyasztástól tartózkodjunk, a gyümölcsök-zöldségek megfelelő átmosásáról győződjünk meg.

  1. Oltások a várandósság alatt

Egzotikus helyekre történő utazásához szükséges védőoltásokat mindenképpen szülész-nőgyógyász kezelőorvosával egyeztetni szükséges.

 

Személyes meggyőződésem, hogy a lelki és szellemi feltöltődésünket családunk körében eltöltött idő és kalandok szolgáltatják, így minden Páciensemnek és Kismamámnak jó szívvel ajánlom a nyári kikapcsolódást!

Bízom benne, hogy ezen néhány gondolat sokak bizonytalanságát eloszlatja.

Természetesen rengeteg egyéni körülmény adódhat, amiről Pácienseimmel szívesen konzultálok.

Kellemes, élményekben gazdag kikapcsolódást kívánok!

Üdvözlettel, dr. Vezér Márton