fbpx

A várandósgondozás célja az anya és magzata megbetegedéseinek, veszteségeinek csökkentése. A várandósgondozás a Kismama egészségi állapotának és a magzatának fejlődését, nyomon követését öleli fel.

A családorvos és a védőnő a szülész-nőgyógyásszal illetve a Kismamával együttműködve vesz részt a folyamatban. A várandósgondozáson való megjelenés gyakoriságának és az elvégzendő vizsgálatok (vizsgálatok tekintetében vannak kötelező elemek) megválasztása jogi és szakmai szempontok szerint is a szülész-nőgyógyásza, mint felelős személy döntési joga. Szerencsés és kívánatos, hogy a várandósságot egy szülész-nőgyógyász kísérje végig.

A várandóságnak ismertek gyanú, valószínűségi és biztos jelei. Gyanú jelek közé tartoznak szubjektíven észlelt panaszok, mint a szédülés, reggeli émelygés, gyengeség érzés. Valószínűségi jel a menstruáció elmaradását követően otthon végzett terhességi teszt pozitív eredménye. A várandóság biztos jele pedig az ultrahang vizsgálat során igazolt embió. Menstruáció kimaradását követően 2 héttel, azaz az utolsó menstruáció után 6 héttel kérjük a Kismamákat, hogy először jelentkezzenek Nőgyógyásznál, ugyanis ultrahangon a várandóság ekkor válik először igazolhatóvá.

Első találkozás alkalmával történik meg a részletes kórelőzmény felvétele, a Kismama rizikócsoportba történő besorolása, egyénre szabottan gyógyszerek és vitaminok beállítása és a megfelelő tanácsokkal történő ellátása. A várandóság elején szükséges méhnyak citológiai mintavétel (rákszűrés) elvégzése. Egy zavartalan várandóság során az átlagos találkozások száma a szülész-nőgyógyásszal havi rendszerességűek. Általánosságról beszélhetünk csak, ugyanis az első időszakban előfordulhat, hogy akár 2-3 hét múlva is visszahívásra kerülnek a Páciensek, míg a második trimeszterben ez 5-6 hét is lehet. Az első trimeszterben szükséges felkeresni a védőnőt, háziorvost illetve a fogorvost, szükség esetén genetikai tanácsadáson kell részt venni. Megtörténik az első vérből és vizeletből történő labor vizsgálat. Az várandóság első harmadának a lezárása a 12 hetes genetikai ultrahang vizsgálat. Nagy jelentőségű ultrahang vizsgálatról van szó, így ebben a leggyakorlottabb szülész-nőgyógyász végzi. Ilyenkor van lehetőség a különböző genetikai betegségek szűrésére is. A második harmad kissé zavartalanabb, ilyenkor gyógyszerek átállítása, az eddigi eredmények értékelése, bizonyos esetekben korai vércukorterhelés valamint a második genetikai ultrahang vizsgálat (18-21 hét között) kerül sorra.

 

A 24. terhességi héten szokás elvégezni a második laboratóriumi vizsgálatot, ami a vércukorterhelés időpontja is egyben. A 30. héten sor kerül egy ismételt részletes ultrahangra. Ezt követően a szülésre és az anyaságra történő felkészülés történik. Rendelőnkben lehetőség van szülésre való felkészítésen történő részvételre is. Nagy tapasztalattal bíró Szülésznőnk foglalkozik ilyenkor Kismamáinkkal. Ezek legtöbbször egy alkalmat felölelő foglalkozások. Célunk a megfelelő lelkiállapot kialakítása. A szülőszobára érkező, félelem és szorongás nélküli vajúdó pár kevés fájdalommal és sokkal nagyobb örömmel kell, hogy megélje élete legnagyobb eseményét.

A szülész-nőgyógyásszal történő utolsó rendelői találkozás a 36-37. héten történik. Ekkor kerül értékelésre a harmadik, egyben utolsó labor vizsgálat eredménye, a születendő Baba méreteinek, fekvésének és funkcióinak pontos meghatározása. 37. héttől rendszeres CTG vizsgálat végzése szükséges heti gyakorisággal. Ezt legtöbbször a szülés helyszínéül szolgáló intézményben történik.

2023 tavaszától a CTG vizsgálatok végzésére rendelőnkben is lehetőségük lesz Kismamáinknak.

 

Várandósgondozásaink gyakoriságáról tehát elmondható, hogy azok havi rendszerességgel történnek. Egy kísérő a vizsgálatokon minden esetben jelen lehet. Gyakori tapasztalat azonban az egynél több kísérő (kisebb csoportok) esetén az orvosok figyelmének erős megosztása. Minden várandósgondozáson, ami rendelőnkben zajlik és szülész-nőgyógyász orvos végzi történik hüvelyi és vagy hasi ultrahang vizsgálat. A vizsgálatról képi dokumentáció készül. A Kismamáknak az orvosukkal lehetőséget biztosítunk a rendszeres telefonos és vagy emailben történő költségektől mentes kapcsolat tartására.

Jelentkezzen be Dr. Vezér Mártonhoz várandósgondozásra!