fbpx

Szűrővizsgálatok

Modern világunkban kétségtelen, hogy a hölgyek számára a felnőttkor kezdetétől érdemes évente nőgyógyászati szűrővizsgálaton részt venni.

Számos panaszt nem okozó, ugyanakkor meglehetősen gyakran előforduló és sok esetben kezelést igénylő betegség, kóros állapot ilyen módon felismerhető.

Rutin kivizsgálás alkalmával a fizikális vizsgálaton túl cytológiai vizsgálatot (nőgyógyászati rákszűrés), nőgyógyászati ultrahang vizsgálatot (hüvelyi ultrahang) is végzünk.

Cytológiai vizsgálat vagy köznapi nevén rákszűrés alatt értjük, a méhnyak külső és belső felszínéről történő, az onnan lesodródó sejtek mintavételét, majd pathológus szakorvos által mikroszkóp alatt történő részletes kielemzését. A mintavétel cytobrushnak nevezett, a fogkeféknél puhább sörtékkel ellátott, egyszer használatos eszköz segítségével történik, így az különösebb fájdalommal, kellemetlenséggel nem jár. A páciens oldaláról fontos szempont, hogy ne menses alatt történjen a mintavétel. Évente érdemes minden szexuális aktivitást megkezdett nőnek részt vennie a méhnyakrák szűrésen, tekintettel a méhnyakrák meglehetősen nagy előfordulási gyakoriságára. A felfedezett méhnyakrákok hátterében 95-98%-át HPV (human papilloma virus) fertőzés igazolható. Ugyanez elmondható, a még idejében történő felismerés esetén, kezelés szempontjából jóval kisebb megterhelést jelentő, a méhnyakrákot megelőző állapotokról is. Mivel a méhnyakrákos esetek kóroki tényezői között ilyen nagy arányban fordul elő HPV fertőzés, így a HPV szűrés is a napi nőgyógyászati szűrővizsgálatok rutin része.

A fizikális vizsgálat kiváló kiegészítője az ultrahang vizsgálat. Az ultrahang vizsgálat a nőgyógyászatban lehet hasi oldalról, illetve hüvely felöl végzett vizsgálat is, attól függően hogy az aktuális helyzet mit kíván meg. Szűrő jellegű ultrahang vizsgálat során számos gyakori, ugyanakkor panaszt nem, vagy csak előrehaladottabb állapotban okozó, azonban kezelést igénylő (pl.: polipok, miómák, petefészek ciszták) nőgyógyászati betegség kiválóan kiszűrhető, követhető.

 

Online időpontfoglalás