✉️  hello@hallermedical.hu    📞  +36 20 2323 252

haller-medical-logo-szines-90
Keresés
Close this search box.

Szűrővizsgálatok

A szűrővizsgálatok rendszerességének fontossága minden kétséget kizáróan megkérdőjelezhetetlen a nőgyógyászati betegségek korai feltárásában. 

A gyors diagnózis ugyanis rengeteget segíthet abban, hogy megelőzhetők legyenek a súlyosabb elváltozások, hiszen ma már bizonyított tény, hogy egyes fertőzések összefüggésbe hozhatók daganatos elváltozásokkal, sőt a meddőséggel is.

nogyogyaszati szorovizsgalat haller medical e1614001988179

 

 

Jelentős probléma, hogy a legtöbb nőgyógyászati betegség korai stádiumban egyáltalán nem okoz tüneteket. Amennyiben tehát a páciens nem jár el szűrővizsgálatokra, könnyen előfordulhat, hogy egy-egy elváltozás vagy fertőzés már túl későn kerül diagnosztizálásra.

Ezért a nők számára tinédzser kortól kezdődően fontos, hogy évente részt vegyenek egy mindenre kiterjedő nőgyógyászati szűrővizsgálaton, hiszen így nagyobb eséllyel kerülhetik el a súlyosabb kórképek és szövődmények kialakulását.

Citológiai vizsgálat

A citológiai vizsgálat – vagy más néven rákszűrés – az egyik leggyakoribb és legáltalánosabb szűrővizsgálat a nőgyógyászaton. Lényege, hogy a szakorvos egy speciális eszközzel a hüvely feltárása után mintát vesz a méhnyak külső és belső felszínéről.

Ez a minta később laboratóriumba kerül, ahol patológus szakorvos mikroszkóp alatt elvégzi a kiértékelést, így feltárva a páciens esetleges elváltozásait, melyekre a hámsejtek állapotából lehet következtetni. Fontos, hogy maga a mintavétel ne a menzesz idején történjen, az ugyanis félrevezető eredményt adhat.

A vizsgálat nem fájdalmas, inkább kellemetlen, de alig néhány percig tart csupán. A nőgyógyász szakorvos ehhez egy speciális sejtvételi eszközt alkalmaz, ami a fogkeféhez hasonlít, de annál sokkal puhább sörtékkel biztosítja a megfelelő minőségű kenetvételt.

HPV szűrés

A szexuálisan aktív hölgyeknek minden évben érdemes részt venniük méhnyakrák szűrésen, aminek részeként a HPV vírusfertőzés is könnyedén feltárható.

A kórokozó kimutatása különösen fontos, lévén a kialakult méhnyakrákos esetek 95-98 százalékát a HPV vagy más néven humán papilloma vírus idézi elő, melynek kezelése sokkal könnyebb és gyorsabb, mint az általa előidézett daganatos elváltozásoknak.

Mivel a HPV fertőzés egy a méhnyakrákot megelőző állapotnak tekinthető, ezért a kapcsolódó szűrővizsgálat a mindennapi nőgyógyászati rutin része, ami a citológiai vizsgálatnál alkalmazott módszerrel történik.

Ultrahang vizsgálat

A nőgyógyászati ultrahang szintén nagyon fontos szerepet tölt be a szűrővizsgálatok között. A leggyakrabban hüvelyi ultrahangra kerül sor, de a páciens állapotának és a panaszoknak a függvényében hasi oldalról is elkészülhet.

Általánosságban már meglévő panaszok további feltárásának és pontosításának érdekében is szükség lehet nőgyógyászati ultrahang vizsgálatra, de önmagában, szűrőjelleggel egyaránt alkalmazható előrehaladottabb állapotban lévő elváltozások esetén.

Különösen hatékony például a nőgyógyászati ultrahang az olyan kezelést igénylő problémák feltárásakor, mint a polipok, a miómák vagy a petefészek ciszták.