✉️  hello@hallermedical.hu    📞  +36 20 2323 252

haller-medical-logo-szines-90
Keresés
Close this search box.

Milyen allergiák kimutatására alkalmas a Prick teszt?

   Olvasási idő:  6 perc

A Prick teszt az egyik legalapvetőbb vizsgálati forma, amely allergiák feltárásakor szóba jöhet. Mondhatni egyfajta sztenderd, amivel különösebb kellemetlenségek nélkül ismerhetők meg az allergiás reakciók kiváltó okai.

Egy átfogó bőrtesztről van szó, amit a szakorvosok az alkaron végeznek el. Részeként különféle tisztított allergén kerül (folyékony formában) a bőrfelületre, amelyek a felszívódást követően reakcióba lépnek a szervezettel.

Amennyiben a páciens érzékeny valamelyik allergénre, hisztamin szabadul fel a szervezetben, és vöröses bőrtünet igazolja az allergiát. A Prick teszt gyerekeken és felnőtteken egyaránt elvégezhető, de minden esetben fül-orr-gégész vagy allergológus szakorvos jelenlétét igényli.

Hatékony vizsgálati forma, amely pollenek, ételek, gombák, háziállatok, sőt még poratkák elleni allergia esetén is elősegíti a diagnózist.

Prick teszt

Hogyan működik a Prick teszt?

Amint azt már a bevezetőben is leírtuk, a Prick teszt elvégzéséhez tisztított, cseppfolyós állagú allergénekre van szükség. Ezeket a szakorvosok az alkarra cseppentik, majd egy kis szúrást követően reakcióba tudnak lépni a bőrrel.

Amennyiben a szervezet nem érzékeny az adott allergénre, az ellenanyagok megakadályozzák a bőrreakciók kialakulását. Ellenkező esetben azonban hisztamin szabadul fel és 15-20 percen belül szúnyogcsípéshez hasonló, viszkető duzzanat, illetve bőrpír keletkezik.

Minél jelentősebbek a bőrtünetek, annál erősebb a páciens allergiája. Korábban a Prick teszt eredményét matematikai szimbólumokkal lehetett jelezni a leleten. Manapság azonban cm/c értéket kell megadni, amelyek közül az első a duzzanat átmérőjét, a második pedig a bőrpír kiterjedését jelöli.

Hogy a Prick teszt teljes egészében kontrollált lehessen, mindig alkalmaznak negatív és pozitív kontrollt is. Előbbi egyszerű fiziológiás sóoldat, amire nincs reakció a szervezet részéről, utóbbi pedig tömény hisztamin, amire mindig kell reagálnia a bőrnek.

A Prick teszt minden esetben csak akkor értékelhető, ha a negatív kontrollnál nincs-, a pozitív kontrollnál pedig van reakció.

Milyen allergiák szűrésére alkalmas a Prick teszt?

Bár nem minden esetben ideális választás, a Prick teszt segítségével azonban a legtöbb pollen-, étel-, gomba-, háziállat és poratka allergia kimutatható.

A vizsgálat menete minden esetben ugyanúgy alakul. A gyárilag standardizált tesztanyagot a szakorvos felviszi az alkar bőrére, majd egy steril „pengével” megsérti a bőrfelületet azért, hogy a kérdéses allergén legalább 1 mm mélyen bejuthasson a bőrbe.

A kontrollanyagok mellett végzett vizsgálat 15-20 percen belül megmutatja, hogy a páciens milyen összetevőkre allergiás, hiszen az érzékeny allergéneknél úgynevezett csalángöb alakul ki a bőrön.

Lássuk, hogy milyen allergiák esetén lehet hatékony a Prick teszt alkalmazása!

Pollenallergia szűrése Prick teszttel

A Prick teszt alkalmazása különösen előnyös bizonyos pollenallergiák kimutatására. Ez azért nagyon fontos, mert a statisztikák szerint évente rohamosan növekszik a pollenallergiától szenvedők aránya, ezzel a módszerrel azonban néhány perc alatt megszülethet a diagnózis.

A teszt segítségével nemcsak gyorsan, hanem hatékonyan fel lehet tárni, hogy az adott páciens milyen pollennel érintkezve produkál allergiás reakciókat, legyen szó akár egyszerű, akár olyan súlyosabb problémákról, mint az asztma vagy a kötőhártya gyulladás.

Pollenallergiáról akkor beszélünk, ha valaki érzékeny a levegőben található virágporokra és pollenekre, amelyek allergénként viselkednek. Nagyon sok ember allergiás például olyan füvekre és gyomokra, mint a parlagfű, a fekete üröm és az angolperje.

Magyarországon ezek vezető helyet töltenek be a pollenallergiások listáján, de a fák közül a mogyoró és a nyírfa pollenje is rengeteg esetben vált ki kellemetlen tüneteket.

Az elhangzottakon kívül természetesen rengeteg olyan növény él hazánkban, amely allergiaforrás lehet, de sokkal kisebb valószínűséggel. Pollenallergiát okozhat például a csalán, a lándzsás útifű, valamint a legtöbb gabonaféle, így az árpa, a rozs, a zab vagy a tarackbúza.

A fák és cserjék esetében allergiás reakciókat válthat még ki az emberekből a tölgy, a hárs, a platán, a szelídgesztenye, a juhar, a kőris, az éger, a nyár és a fűz pollenje is.

Ételallergia szűrése Prick teszttel

Bár vannak olyan ételallergiák, amelyek feltárása összetettebb módszereket igényel, azonban a Prick teszt az alapvető allergének tekintetében nagyon hatékony alternatíva.

A teszt ilyen esetekben annak a megállapítására szolgál, hogy melyek azok az élelmiszerek, amelyek elfogyasztásukat, vagy a velük való közvetlen érintkezést követően allergiás reakciót váltanak ki.

A hatás ilyen esetekben nem is annyira légúti panasz, mint inkább ekcémás tünet, csalánkiütés vagy éppen dermatitis.

Olyan ételek képesek hasonló allergiás reakciókat előidézni, mint a paradicsom, az eper, a málna, a tej, a tojás, a földimogyoró, a kivi, a kakaó, a szója vagy éppen a kagyló és a hal.

Ezeknek az ételallergéneknek a feltárására szintén gyors és egyszerű módszert biztosít a Prick teszt.

Poratka allergia szűrése Prick teszttel

Nagyon sokan szenvednek a házi poratka allergiától, azonban csak kevesen jutnak el vele orvoshoz, holott egy egyszerű Prick teszttel könnyedén fel lehet tárni ezt a kellemetlen légúti- és bőrtüneteket is okozó problémát.

A Prick teszt ebben az esetben arra szolgál, hogy megmutassa: a házi poratkával való közvetlen érintkezés hatására kialakulhat-e allergia a páciensnél, legyen szó kapcsolódó nátháról, asztmáról vagy éppen ekcémáról.

A poratka allergia azért jelent komoly problémát, mert a kiváltó ízeltlábú szinte minden háztartásban megtalálható. Nagyon aprócska lény, amely mindössze 0,3 – 0,5 milliméterre növekedhet.

Az allergiás reakciót természetesen nem maga a poratka idézi elő, hanem az ürülékében megtalálható fehérje, amely mikroszkopikus mérete ellenére nagyon heves reakciókat képes kiváltani az arra érzékeny emberekből.

Gombaspóra allergia szűrése Prick teszttel

A gombaspórák szintén nagyon erőteljes allergének, szűrésükre azonban a Prick teszt különösen előnyösen alkalmazható.

Ezen a ponton meg kell különböztetnünk egymástól a beltéri- és a kültéri gombaspórákat, amelyek bár hasonló tüneteket produkálnak, de pontos feltárásuk a kezelés miatt különösen lényeges.

A beltéri gombaspórák leginkább a téli időszakban okoznak allergiás tüneteket, mivel ilyenkor tudnak elszaporodni a leginkább. Különösen jellemzőek olyan otthonokban, ahol egyenetlen a fűtés, nagy a hőingadozás és magasabb a páratartalom.

Fontos kiemelni azonban, hogy a beltéri gombaspóra allergia nemcsak penészes vagy vizes falazatú lakásokban jelentkezhet, szárazabb környezetben ugyanúgy jelen lehetnek, illetve kiválthatnak allergiás reakciókat.

A legtöbbször allergiás náthát okoznak, amihez az kell, hogy a beltéri gombaspórával közvetlenül érintkezzen a páciens.

A kültéri altípusok esetében a kórképek általában sokkal összetettebbek. Az ilyen típusú spórák is főleg allergiás náthát idéznek elő, de gyakori az asztmás panasz, valamint a szemet érintő irritáció.

A problémát a talajlakó gombák spórái jelentik, amelyek főként augusztusban, valamint ősszel juttatnak nagyobb mennyiségű allergént a levegőbe.

A legtöbb gondot az aratási időszakban a gabonaföldek környezetében, az erdőkben, gyümölcsösökben, vagy fűnyírást követően a nedves fűkupacok közelében tudják előidézni.

Az allergia ebben az esetben is a közvetlen érintkezés miatt alakul ki, amikor a spórák a bőrre, a nyálkahártyára kerülnek, és mivel a szervezet valamilyen okból kifolyólag nem termel megfelelő ellenanyagot, kellemetlen tünetek jelentkeznek.

Állati eredetű allergia szűrése Prick teszttel

Nagyon sok embernél váltanak ki kisebb-nagyobb reakciókat az állati eredetű allergének is, amelyek lehetnek enyhék vagy nagyon hevesek.

A légúti panaszok, így az allergiás nátha vagy az asztma legalább annyira jellemzőek ilyenkor, mint a különféle kiütések, valamint az ekcéma megjelenése.

A legtöbbször háziállatok, macskák és kutyák idézik elő, de természetesen előfordulhatnak ettől eltérő esetek is. A Prick teszt azonban a legtöbbször könnyedén fel tudja tárni, hogy a páciens esetében mi okozza a problémát.

Az állati eredetű allergének valójában az állatok nyálában, vizeletében és egyéb testnedveiben található fehérjék, de kellemetlen panaszokat okozhatnak az arra érzékeny személyeknél a szőrszálakról leváló darabkák vagy a lehámlott bőrlemezkék is.

A Prick teszt segít abban, hogy kimutassa az állati eredetű inhalatív allergénekre való érzékenységet, így a háziállatokkal szemben tapasztalt allergia könnyedén orvosolható lesz.

Keresztallergiák szűrése Prick teszttel

Kevésbé ismert tulajdonsága, de a Prick teszt jó választás abban az esetben is, ha keresztallergiák szűrésére van szükség. Nem minden esetben elegendő a bőrteszt, gyakran vérteszttel kiegészítve adhat pontos eredményt, de kiindulási alapnak ideális választás.

A teszt célja ilyenkor, hogy feltárja azokat az allergén anyagokat, amelyek önmagukban talán nem okoznak kellemetlen panaszokat, keresztreakcióban viszont akár súlyosabb tüneteket is kiválthatnak.

A keresztallergia nagyon sokoldalú, összetett tüneteket idézhet elő, így kapcsolódhatnak hozzá enyhe vagy súlyos légúti panaszok, nátha, orrfolyás, szemirritáció, asztma, de a bőrt érintő problémák is, mint amilyen az ekcéma vagy a csalánkiütés.

Az arra érzékenyebbeknél gyakran előfordul, hogy például egy ételallergia egy bizonyos pollenallergiához kapcsolódik. Ez nagyon összetett folyamat, hiszen ilyenkor az ételallergén csak akkor okoz panaszokat, ha éppen az adott pollen is jelen van a légkörben.

Ez természetesen csak egy példa volt a sok közül, de tudni kell, hogy a keresztallergiák minden esetben a legkomplexebb problémák közé tartoznak.

Emiatt a Prick teszt önmagában gyakran nem elegendő a pontos diagnózishoz, csak ahhoz, hogy megfelelő irányban induljanak a vizsgálatok.

Általános például, hogy a bőrteszt mellett szükséges lesz a légúti allergénspecifikus IgE szintek vagy más egyéb allergénanyagok vizsgálatára is.