✉️  hello@hallermedical.hu    📞  +36 20 2323 252

haller-medical-logo-szines-90
Keresés
Close this search box.

Nőgyógyászati vizsgálat ultrahanggal

   Olvasási idő:  6 perc

Az ultrahang vizsgálatok leginkább annak köszönhetik közkedvelt jellegüket, hogy sugárterhelés nélkül, gyorsan és biztonságosan tudják feltárni a szervezet szabad szemmel nem látható rendellenességeit.

Nagyon sok szakágban tekinthető elsődleges diagnosztikai módszernek, így például egy nőgyógyászati vizsgálat ultrahanggal tud csak teljes képet adni a páciens állapotáról. Rengeteg intézménynél azonban ennek ellenére sincs benne az alapellátásban.

Ez azért különösen nagy probléma, mert az ultrahang segítségével precízen és már korai stádiumban feltárhatók a különféle nőgyógyászati daganatok, ciszták, a méh falához és nyálkahártyájához kapcsolódó elváltozások, de még a kapcsolódó gyulladások is.

A Haller Medicalnál például éppen ezért a nőgyógyászati vizsgálat ultrahanggal együtt történik, azt nem kell külön kérniük a pácienseknek, benne van az általános vizsgálat árában, mert pontosan tudjuk, hogy mennyire fontos eszköze a prevenciónak.

Nőgyógyászati vizsgálat ultrahanggal: a hasi-, és a hüvelyi ultrahang

A technológia fejlődésének köszönhetően a modern nőgyógyászatban már többféle ultrahang vizsgálat is elvégezhető.

Bár a hátteret mindegyik esetben ugyanazok az eszközök biztosítják, azonban a speciális vizsgálófejek lehetőséget adnak például arra, hogy más-más perspektívából lehessen megközelíteni ugyanazt a szervet.

Lássuk, hogy amennyiben a nőgyógyászati vizsgálat ultrahanggal történik, annak milyen típusai segíthetnek hozzá a diagnózishoz.

Nőgyógyászati vizsgálat hasi- és kismedencei ultrahanggal

Általában a hasi- és kismedencei ultrahang okozza a legkevesebb kellemetlenséget egy vizsgálaton, hiszen ilyenkor a képalkotás folyamata konkrétan a hasi régión keresztül történik, különös tekintettel az alhasi területekre.

A képalkotó módszer segítségével a nőgyógyász lehetőséget kap a bizonytalan eredetű hasi panaszok felderítésére, legyen szó folyamatos vagy időszakos fájdalmakról, görcsökről, vérzési rendellenességekről, esetleg vizelési panaszokról.

A vizsgálat a rekeszizomtól a szeméremcsontig képes feltérképezni a belső női nemi szerveket, különös tekintettel a méhre és a petefészekre, de természetesen a húgyhólyag állapota is könnyedén feltárható ilyenkor.

Hasznos tanács: bár a kezelőorvos is biztosan felhívja rá előzetesen a figyelmet, azonban tudni kell, hogy a hasi ultrahang vizsgálatra javasolt minden esetben teli húgyhólyaggal érkezni.

Amikor a nőgyógyászati vizsgálat ultrahanggal történik, a hasi régión keresztül fel lehet tárni cisztákat, jóindulatú elváltozásokat, rosszindulatú daganatokat, hasüregi folyadékot, tályogokat, de akár még a nemi szervek méretbeli-, szerkezeti- és fejlődési rendellenességeit is.

Érdekesség, hogy a hasi- és kismedencei ultrahangot nem csak a nőgyógyászat használja előszeretettel. Különösen fontos szerepet kap a belgyógyászatban és a gasztroenterológiai vizsgálatok során is, amikor a hasi szervek – vese, máj, lép, gyomor, bélrendszer – ellenőrzésére van szükség.

Nőgyógyászati vizsgálat hüvelyi ultrahanggal

Amikor a hasi ultrahangon valamilyen rendellenességet látott a szakorvos, amit szeretne közelebbről megvizsgálni, esetleg alaposabban szemügyre venné a petefészek vagy a méh állapotát, akkor hüvelyi ultrahangra van szükség.

Ez a képalkotó módszer némileg kellemetlenebb, mint a hasi ultrahang, hiszen a speciális kialakítású vizsgálófejet ilyenkor közvetlenül a hüvelybe vezetik, segítségével azonban a nőgyógyász kimagaslóan pontos képet kaphat a belső nemi szervek állapotáról.

A hasi ultrahanggal ellentétben ezen a vizsgálaton üres húgyhólyaggal javasolt megjelenni, ami nemcsak a pontosabb feltárást, hanem a precízebb képminőséget is biztosítja.

Ezzel a vizsgálattal nagyon közelről fel lehet tárni a méh izomzatának és nyálkahártyájának állapotát, a kisebb gyulladásos képleteket, de vizsgálhatóvá teszi a különféle daganatos elváltozásokat, így a polipot és a miómát is.

Egy tapasztalt nőgyógyász a hüvelyi ultrahang segítségével olyan alaposan fel tudja tárni a petefészek állapotát, hogy a peteérésről, a tüszőrepedésről, a cisztákról, de még a hormonzavarokról is képes hasznos információkat szerezni csak a képalkotás útján.

Nőgyógyászati vizsgálat magzati ultrahanggal

A magzati ultrahangot sokan nem sorolják a nőgyógyászati vizsgálatok közé, vagy nem különítik el, holott nagyon fontos szeparáltan is beszélni róla.

Ez a vizsgálati módszer a hasi ultrahanghoz sorolható, hiszen általában az alhason keresztül történik a diagnosztika azzal a célzattal, hogy megvizsgálják a magzat állapotát és ellenőrizzék a kismama egészségét, ami a gyermek sikeres kihordásának az egyik alapja.

A magzati ultrahang nagyon fontos eszköz a néhány hetes terhesség bizonyítására, így ha a terhességi teszt pozitív értéket mutat és a menstruáció kimarad, akkor két héten belül javasolt részt venni a vizsgálaton.

A rendszeres magzati ultrahang elengedhetetlen ahhoz, hogy az anyaméhben cseperedő kisbaba fejlődését nyomon lehessen követni, de a későbbiekben az esetleges fejlődési rendellenességek feltárásához vagy a születendő gyermek nemének megállapításához is szükséges.

Fontos, hogy a magzati ultrahang bár a legtöbbször hasi úton történik, azonban vannak olyan esetek, amikor hüvelyi úton is ellenőrizni kell a születendő kisbabát.

Nőgyógyászati vizsgálat ultrahanggal

Mikor fontos, hogy a nőgyógyászati vizsgálat ultrahanggal történjen?

A Haller Medical álláspontja az, hogy minden esetben elengedhetetlen, hogy egy nőgyógyászati vizsgálat ultrahanggal egészüljön ki, hiszen ez az érzékeny képalkotó technológia képes korai stádiumban is megmutatni bizonyos elváltozásokat.

Különösen a tüneteket nem produkáló, szabad szemmel nem látható elváltozásoknál van kulcsszerepe az ultrahangnak abban, hogy a szakorvos teljes bizonyosságot szerezhessen róla: a páciensnél sem korai-, sem előrehaladott stádiumú problémák nincsenek.

Nagyon sok intézménynél a nőgyógyászati vizsgálat ultrahanggal történő kiegészítése csak külön kérésre történik, egy extra szolgáltatás, holott a képalkotás célja éppen a megelőzés lenne, márpedig a tünetek megjelenése gyakran már előrehaladott állapotra enged következtetni.

Ha nem a prevenciós rutinvizsgálat része, a nőgyógyászati ultrahangot minden esetben alkalmazni kell olyan problémák esetén, mint a rendszeres hasi fájdalmak és görcsök, a rendellenes vérzés, illetve a hüvelyben tapasztalt más egyéb kellemetlenségek.

Nem előírás, sőt nagyon kevés helyen hívják fel még rá a figyelmet – főként kapacitáshiány miatt –, azonban ha lehetőségünk van rá, prevenciós jelleggel minden évben javasolt egy nőgyógyászati vizsgálat ultrahanggal kiegészítve.

Hogyan zajlik a nőgyógyászati vizsgálat ultrahanggal?

A nőgyógyászati vizsgálat ultrahanggal történő elvégzésének menetét alapvetően meghatározza, hogy milyen típusú vizsgálatra van szükség.

Az első lépés minden esetben az anamnézis, amikor a kezelőorvos meghallgatja a páciens esetleges panaszait, kérdéseket tesz fel számára és feltárja a kórtörténetét. Mindez nagyon fontos ahhoz, hogy kiderüljön: hüvelyi- vagy hasi ultrahang vizsgálatra lesz szükség?

Az anamnézis után azonban előbb a fizikai vizsgálat következik, amikor a nőgyógyász szemügyre veszi a külső-, majd az ujjaival a belső nemi szerveket is, szükség szerint pedig kenetet vesz. Csak ezt követően kerül sor az ultrahang vizsgálatra.

Amennyiben hasi ultrahangra van szükség, a páciens deréktól lefelé felöltözhet, csak a hasi régiót kell szabaddá tenni hozzá. A vizsgálat hanyatt fekvő állapotban történik, de a szakorvos kérhet oldalt fekvő pozíciót is a könnyebb vagy jobb beláthatóság érdekében.

Mielőtt az ultrahangos vizsgálófejet a hasra helyezi, egy speciális zselészerű anyagot visz fel a bőrfelületre, ami elősegíti a képalkotást.

Hüvelyi ultrahang esetén a páciensnek deréktól lefelé kell szabaddá tennie magát. A speciális kialakítású vizsgálófejet ilyenkor egy speciális védőburok és síkosító alkalmazásával a hüvelybe vezetik.

A képalkotás ennek a vizsgálófejnek az óvatos mozgatásával történik, hogy megfelelően áttekinthetővé váljanak a kismedencei szervek.

Mindkét ultrahang vizsgálat fájdalmatlan, legfeljebb csak kisebb kellemetlenséggel jár.

Nőgyógyászati vizsgálat ultrahanggal: ezért jó választás a Haller Medical!

Hogy miért a Haller Medical magánrendelő mellett döntsünk, ha azt szeretnénk, hogy a nőgyógyászati vizsgálat ultrahanggal együtt legyen elvégezve?

A legnyomósabb ok, hogy rendelőnkben nőgyógyászati szűrővizsgálat esetén nem számítunk fel extra költséget az ultrahang diagnosztikáért!

Ha minket választ, a teljes körű, alapos és körültekintő nőgyógyászati vizsgálat árában az ultrahang is megtalálható, mert hiszünk abban, hogy csak így biztosíthatunk teljes körű szolgáltatást pácienseink számára.

Ezen felül a Haller Medicalban kimagasló tapasztalattal rendelkező nőgyógyászok dolgoznak, akik szükség szerint egymással, sőt más szakágak képviselőivel is tudnak kommunikálni, ha speciális esetekkel találkoznak, hiszen rendelőnk a komplex ellátás híve.

Nem elhanyagolható továbbá, hogy orvosaink csak és kizárólag a legmodernebb készülékekkel végzik az ultrahang vizsgálatokat, így nem fordulhat elő olyan eset, hogy a nem megfelelő technológiai háttér miatt nem tudunk pontos diagnózissal szolgálni.

Nőgyógyászati vizsgálat ultrahanggal? A Haller Medical szeretettel várja pácienseit!

Magánrendelőnk Budapest egyik központi helyszínén, a Haller utcában várja pácienseit. A nyugati színvonal mellett nálunk nemcsak elméletben, hanem a gyakorlatban is fontos a páciensközpontú hozzáállás, illetve a komplex, mindenre kiterjedő ellátás.

Általános laborvizsgálat, szűrővizsgálat vagy nőgyógyászati vizsgálat ultrahanggal? Mi minden esetben segítünk.

Tapasztalt nőgyógyászaink és modern berendezéseink segítségével garantáljuk a kellő alaposságot – mindezt beutalók és várakozási idők nélkül.

Forduljon hozzánk bizalommal és kérjen időpontot mielőbb, mert az Ön gyógyulása és egészsége számunkra a legnagyobb siker!