✉️  hello@hallermedical.hu    📞  +36 20 2323 252

haller-medical-logo-szines-90
Keresés
Close this search box.

Milyen hüvelyi fertőzések jelentkezhetnek a terhesség alatt?

   Olvasási idő:  6 perc

A terhesség során fellépő hormonális változások nagyon rossz hatással vannak a hüvelyflórára. Emiatt a kismamáknál jellemzően sokkal könnyebben alakulnak ki hüvelyi fertőzések, melyek között akár súlyosabb kórképet is találhatunk.

Teljesen hétköznapi például, hogy a szervezetben zajló hormonális és egyéb átalakulások miatt a hüvelyi váladék mennyisége megnövekszik. Amíg ennek a színe átlátszó vagy fehér, illetve nem társulnak hozzá kellemetlen szagok, a kismamának nincs miért aggódnia.

A túl sok hüvelyi folyás azonban – különösen sárgás vagy zöldes szín esetén – szinte mindig valamilyen fertőzésre utal, illetve a szerv természetes belső egyensúlyának felborulására.

A legtöbbször

  • egyszerű bakteriális hüvelyfertőzés;
  • és gombafertőzés állnak a háttérben.

Ritkább esetben azonban

  • Streptococcus B fertőzés;
  • sőt akár még Trichomoniasist is kiválthat.

Bármelyikről is legyen szó, a terhesség alatt jelentkező hüvelyi fertőzések mindig nőgyógyászati szakvizsgálatot indokolnak. Minél gyorsabban kiderülnek a háttérben meghúzódó okok, annál gyorsabban gyógyulhat meg a páciens.

Lássuk azonban alaposabban a hüvelyi fertőzések mögött meghúzódó kórképeket, azok tüneteit és kezelési lehetőségeit!

Bakteriális hüvelyfertőzés (bakteriális vaginózis)

A bakteriális vaginózis a terhes kismamák között az egyik leggyakoribb és legáltalánosabb hüvelyfertőzés, ami általánosságban minden ötödik nőnél kialakul. Hátterében jellemzően valamilyen hüvelyi kórokozó, egy baktérium túlszaporodása áll, amit a hormonháztartás változása idéz elő.

Nagyon fontos odafigyelni már az első tünetekre és mielőbb kezelőorvoshoz fordulni, mert amennyiben a bakteriális hüvelyfertőzést nem kezelik, az könnyedén koraszüléshez vagy alacsony születési súlyhoz vezethet.

A feltárás általános nőgyógyászati vizsgálaton történik, ahol jellemzően tenyésztésre van szükség a kórokozó feltárásához.

A bakteriális hüvelyfertőzés tünetei

Ha valamilyen baktérium elszaporodott a hüvelyben, akkor annak az egyik első tünete minden esetben a hüvelyváladék jellegének megváltozása lesz. A nagyobb mennyiség mellett jellemző a szürkésfehér szín és a kellemetlen szag.

Emellett gyakori még az ilyen típusú fertőzéseknél a hüvely, illetve a nemi szerv környékének viszketése, valamint a vizelés közben jelentkező csípő-, égő fájdalom.

A bakteriális hüvelyfertőzés kezelése

Terhesség esetén a bakteriális hüvelyfertőzés nemcsak nagyobb odafigyelést, hanem más kezelési módot is igényel. A szakorvos jellemzően egyénre szabott vizsgálattal és gyógyszeradagolási javaslattal áll elő, hogy a probléma mielőbb megszűnjön, de közben a magzatnak se essen baja.

Noha a bakteriális vaginózis gyakran gyógyul spontán is, áldott állapotban azonban nem érdemes várni vele. Az első trimeszterben a nők még bátran alkalmazhatnak olyan szereket, melyek csökkentik a hüvelyben a pH-értéket, de a második trimeszterben a szakorvosi vizsgálat megkerülhetetlen.

A fertőzés kezelésére a megfelelő ellenanyaggal rendelkező hüvelykúpok a leghatékonyabbak, de alkalmazhatók speciális krémek is. Magas kockázati tényezők (például koraszülés lehetősége) esetén azonban szájon át szedhető gyógyszerekkel történik a kezelés.

Hogyan előzhetjük meg a bakteriális hüvelyfertőzést?

A legtöbb nőgyógyászati fertőzéshez hasonlóan a bakteriális hüvelyfertőzés kellő odafigyeléssel könnyedén megelőzhető.

A legfontosabb, hogy viseljünk mindig tiszta, jól szellőző, méretben is megfelelő alsóneműt a hétköznapok során. Ha szükséges – például nyáron, vagy edzés után –, napjában többször cseréljünk alsóneműt.

Különösen a strandon vagy a fürdőkben érdemes kerülni, hogy sokáig nedves fürdőruhában maradjunk, a mindennapi tisztálkodás után pedig ügyeljünk rá, hogy a nemi szerv környékét mindig szárazra töröljük – méghozzá a hüvelynyílástól a végbél irányába.

Érdemes kerülni továbbá a különféle hüvelyöblítők és fürdőolajok használatát, de lényeges a mielőbbi szakorvosi vizsgálat is az első tünetek tapasztalását követően.

Gombafertőzés

A terhesség során a szervezetben megnövekszik az ösztrogén és a progeszteron szintje, aminek hatására a hüvelyben olyan környezet alakul ki, amely tökéletes hátteret biztosít a gombafertőzéseknek.

Mindezt ráadásul külső tényezők is fokozhatják, így például a szexuális együttlétek mellett egy esetleges antibiotikumos kúra szintén olyan mértékben befolyásolhatja a hüvely pH-értékét, hogy az hozzájárul a gombák és egyéb élősködők elszaporodásához.

Ha a jellegzetes tünetek alapján fertőzés gyanúja merül fel, a terhes kismamának mielőbbi nőgyógyászati vizsgálatra van szüksége a kórokozó pontos beazonosítása és a kezelés mielőbbi megkezdése érdekében.

A gombafertőzés tünetei

A gombafertőzés egyik legjellemzőbb tünete a hüvely szüntelen viszketése, amihez gyakran fájdalom társul. Utóbbit a kórokozó hatására kisebesedő nyálkahártya idézi elő.

Gombásodás esetén is jellemző a hüvelyi folyás megváltozása. A váladék állaga ilyenkor besűrűsödik, gyakran túrószerűvé válik, de általános a sárgás színű folyás, valamint a hozzá kapcsolódó kellemetlen szag.

A vizeléskor tapasztalható csípő és égő érzés gyakran megjelenik a nemi szerv külső felén is, mert a gombás fertőzéstől megduzzadhat és kivörösödhet a hüvelyfal mellett a nagyajak és a kisajak, ami sok esetben fájdalmas szexuális együttlétet okoz.

A gombafertőzés kezelése

Ha gombás fertőzést diagnosztizálnak egy kismamánál, a kezelés jellemzően ugyanúgy zajlik, mint normál állapotban. A hüvelykúp a legtöbbször hatékony segítség, de súlyosabb esetben szájon át adható készítmények is alkalmazhatók.

A Candida fertőzéstől bár sokan rettegnek, valójában azonban terhesség esetén sem jelent közvetlen veszélyt a magzatra vagy az anyára.

Külön odafigyelést igényelnek viszont azok a kismamák, akik súlyos immunhiányos állapotban kaptak el valamilyen gombafertőzést. Ilyenkor ugyanis a kórokozó bekerülhet a vérkeringésbe, aminek nagyon súlyos következményei lehetnek.

Hogyan előzhetjük meg a gombafertőzést?

A gomba egy élősködő, mely csak és kizárólag olyan esetekben és helyeken tud megtelepedni, ahol adottak hozzá a körülmények. Ezért ügyeljünk rá, hogy lehetőleg mindig tiszta, jól szellőző pamut alsóneműt viseljünk, alváskor pedig lehetőség szerint azt is mellőzzük.

A dehidratáció és a gyenge immunrendszer kedvez a gombáknak, ezért minden nap ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre és a változatos táplálkozásra, aminek részeként a komplex szénhidrátokat és a finomított cukrokat érdemes elkerülni, a tejtermékeket pedig előnyben részesíteni.

Ügyeljünk a rendszeres tisztálkodásra, de kerüljük a hüvelyöblítők és egyebek használatát, fürdés után pedig mindig töröljük szárazra hajlatainkat.

Streptococcus B (GBS) fertőzés

A GBS fertőzés az egészséges nők körében is nagyon gyakori. A magukat egészségesnek érző nők körében is 20-25 százalékos gyakorisággal találkozhatunk ilyen fertőzéssel, ami jellemzően a bélrendszerben vagy a hüvelyben okoz problémákat.

A terhes kismamáknál általában inkább a hüvelyben jelenik meg, és mivel nagyon nehéz felismerni, ezért a terhesgondozás részeként az állapotosság 35-37. hetében automatikusan vizsgálják, és szükség szerint megkezdik a kezelését.

A Streptococcus B (GBS) fertőzés tünetei

A Streptococcus B fertőzés kapcsán a legnagyobb problémát az jelenti, hogy a legtöbbször vagy egyáltalán nem okoz tüneteket, vagy csak olyan enyhe panaszokkal jár, amelyek nem utalnak komolyabb betegségre.

A hüvelyben megbújva teljesen észrevehetetlen, de ha a vizeletelválasztó rendszerben is megjelenik, a gyakori vizelési inger mellett előfordulhat fájdalmas vizeletürítés, vagy a közben jelentkező égő-, csípő érzés.

A Streptococcus B (GBS) fertőzés kezelése

A GBS kapcsán a legnagyobb problémát az jelenti, hogy a fertőzés az édesanya szervezetén belül átterjedhet a születendő kisbabára, akinél sokkal súlyosabb panaszokat válthat ki, ezért a kezelés legfontosabb feladata, hogy megakadályozza az újszülött megfertőződését.

Ehhez ma már nagyszerű antibiotikumos terápiák érhetők el a kismamák számára, melyeket a szakorvos ír elő megfelelő időközönként, illetve meghatározott mennyiségben. A kezelés során a rendszeres kontrollvizsgálat kiemelkedően fontos!

Hogyan előzhetjük meg a Streptococcus B (GBS) fertőzést?

A Streptococcus B fertőzés megelőzése még kellő elővigyázatossággal és megfelelő higiéniával sem mindig biztosítható, ezért rendkívül fontos a szűrés, illetve annak a megelőzése, hogy a kisbaba ne kapja el a kórokozót a születés során.

Amennyiben ugyanis ez megtörténik, a gyermeknél agyhártya- vagy tüdőgyulladás, majd ARDS, illetve szepszis alakulhat ki a fertőzés hatására.

Trichomoniasis

A Trichomoniasis egy rendkívül kellemetlen parazitafertőzés. Kis mennyiségben szinte mindig megtalálható a hüvelyben, a terhesség során bekövetkező hormonális változások hatására azonban hajlamos az elszaporodásra, a fertőzés kialakítására.

Noha keveset hallani róla, valójában azonban az egyik legáltalánosabb hüvelyfertőzésről van szó, ami nagyon jól kezelhető. Miután a fertőzés szexuális úton történik, ezért éves szinten átlagosan 7,5 millió beteget regisztrálnak vele világszerte.

A Trichomoniasis tünetei

A fertőzés nagy előnye, hogy igazán jellegzetes tüneteket produkál, így hamar felismerhető, ebből kifolyólag könnyedén kezelhető.

Az egyik jellegzetessége a gyakran zöldes és sárgás árnyalatú, habzó hüvelyváladék, amihez kellemetlen szag társul, méghozzá a hüvelyhez kapcsolódó viszketés és égő érzés társaságában, ami különösen szexuális együttlét során jelentkezik.

A Trichomoniasis kezelése

Mivel könnyedén felismerhető, a Trichomoniasis ma már egy hatékonyan és gyorsan kezelhető nőgyógyászati probléma, melyet terhesség során leginkább a születendő kisbaba miatt kell gyógyítani.

Ehhez a szakorvosok rendszerint lokálisan- vagy szájon át szedhető antibiotikumos készítményeket alkalmaznak, amelyek szerencsés esetben néhány nap alatt megoldják a problémát.

Hogyan előzhetjük meg a Trichomoniasist?

Miután a Trichomoniasis mögött egy szexuális úton terjedő kórokozó áll, ezért a fertőzés megelőzésének egyetlen hatékony módja, ha a párok a terhesség alatt is óvszert használnak az aktusok során.