✉️  hello@hallermedical.hu    📞  +36 20 2323 252

haller-medical-logo-szines-90
Keresés
Close this search box.

Milyen változásokat idézhet elő a hüvelyben a szülés?

   Olvasási idő:  6 perc

A terhesség már a magzat megfoganásának időpontjában rengeteg változást indít el a szervezeten belül, azonban a legnagyobb átalakulások a szülést követően tapasztalhatók.

Minden gyermeket vállaló nő megtapasztalja, hogy a kisbaba megszületése gyakran tartós anatómiai és egyéb változásokat idézhet elő intim testtájékon, melyek közül néhány egy idő után magától elmúlik, azonban vannak orvosi kezelést vagy beavatkozást igénylő problémák is.

Ezért lényeges a nőgyógyászati szakrendelésen a kismamák szülés utáni gondozása, mely gyakran egy hosszabb folyamat, rendszerint több kontrollvizsgálatot igényel és általában már a gyermek világra hozatalát követő harmadik héten megkezdődik. Hogy milyen változásokat idézhet elő a szülés a hüvelyben és milyen lehetőségek állnak a nők rendelkezésére a régi életminőség visszaszerzésének érdekében? Ebben a cikkben Dr. Vezér Márton szülész-nőgyógyász klinikai szakorvosunkat kértük meg, hogy járjuk körbe ezt a témakört!

nogyogyaszati rendeles budapest

A hüvely kitágulása

Az egyik leggyakoribb probléma, amivel a nők a szülés után szembesülnek, az a hüvely kitágulása. Miután a kisbaba megszületett, a hüvelyfal természetes módon megduzzad. Ez mindenkinél jelentkezik, azonban a duzzanat néhány nap alatt magától elmúlik.

A hüvelyfal viszont a szülés előtti állapothoz viszonyítva lazább szerkezetű marad. Hogy milyen mértékben, az függ a páciens anatómiai sajátosságaitól, de attól is, hogy miként zajlott a gyermek világra jövetele, azaz könnyebb vagy nehezebb szülés volt.

Tudni kell, hogy a hüvely a szülés előtti formáját soha nem nyeri vissza teljes egészében, az esetek döntő többségében kitágul, azonban ezt az állapotot ma már nagyon sokféle módszerrel lehet javítani. A leghatásosabbak a medencefenéki tornák, de a hüvely izomzatát az úgynevezett Kegel-gyakorlatokkal is vissza lehet állítani, melyek az esetleges vizelettartási nehézségek esetén egyaránt előnyösek, összességében pedig jó hatással vannak a szexuális életminőség növelésére.

Amennyiben a gyakorlatok nem elég hatásosak, vagy a hüvelytágulat túlzott kellemetlenségeket okoz, érdemes nőgyógyász szakorvoshoz fordulni, aki további segítséget nyújthat. Itt fontos kiemelni, hogy sok helyen hirdetnek hüvelyfiatalító beavatkozásokat, melyek többnyire lézeres- vagy rádiófrekvenciás műtétek, azonban a legtöbb hivatalos szerv ezeknek az alkalmazását semmilyen esetben sem javasolja.

Hüvelyszárazság

A hüvely kitágulása mellett gyakori problémát jelent még szülés után a hüvelyszárazság is. Különösen a szoptató anyák tapasztalhatják, aminek az oka a hormonháztartáshoz, egészen pontosan az alacsony ösztrogénszinthez vezethető vissza.

Azon túl, hogy önmagában is nagyon fájdalmas lehet és rengeteg kellemetlenséget okozhat, a szexuális aktus során jelentkező problémák zömét szintén ez okozza.

Ma már kaphatók speciális hüvelyi hidratálókrémek, melyekkel jól kezelhető ez a kellemetlenség, de szükség esetén ösztrogént tartalmazó készítmények is használhatók, a szexuális együttlétek során pedig síkosító alkalmazása jelenthet megoldást. Lényeges továbbá a hüvelyszárazság esetén a megfelelő hidratáltság, a rendszeres folyadékpótlás, de a hüvelyöblítők, a hüvelyzuhany vagy az ülőfürdő alkalmazása már nem. Jellemző, hogy a szoptatási ciklus befejezését követően, legkésőbb a menstruáció normalizálódásával a hüvelyszárazság is magától elmúlik.

Hüvelyfájdalmak

Gyakori és általános jelenség a szülést követően a hüvelyben megjelenő fájdalom, ami a gát tájékára is kiterjedhet. Jellemző rá a görcsösség vagy a hirtelen jelentkező szúró érzés, de a tünetek valójában egyénenként változhatnak.

Ezek az első hetekben teljesen általánosak – különösen a hüvelyi szülés után. A nők 90 százalékánál ugyanis a legnagyobb előkészületek ellenére is megfigyelhető gáttájéki sérülés, ami lehet természetes repedés vagy gátmetszés eredménye.

Azon túl, hogy ezek a sérülések varrást igényelnek, a teljes gyógyulási idejük akár 4-6 hét is lehet. Ezért hüvelyfájdalmakkal a szülés után legkorábban 6-12 héttel forduljunk orvoshoz abban az esetben, ha nem tapasztalunk változást. A szülés hatására keletkező hüvelyi sérülések gyógyulását elősegíthetjük speciális ülőpárnával, a fájdalmakat pedig hűtőtasakokkal és nem szteroid alapú fájdalomcsillapítókkal mérsékelhetjük. Maga a gyógyulás azonban természetes folyamat eredménye.

Hüvelyvérzés, hüvelyváladékozás

Teljesen természetes, hogy szülés után a hüvelyből vér és váladék ürül. Kezdetben jellemzően élénkpiros vér távozik a szervezetből, ami fokozatosan megszűnik. Ezt nevezzük gyermekágyi folyásnak, amiben a vér mellett nyálkás váladék, sőt szövettörmelék is megtalálható.

A szülés utáni első 24 órában jellemzően mérséklődik, néhány nap alatt pedig teljesen megszűnik, de nem ritka, hogy kisebb pecsételő folyás és váladékozás több héttel az esemény után is tapasztalható. Orvosi beavatkozásra akkor van szükség, ha a szülést követően nagy mennyiségű friss vér ürül a szervezetből. Ilyenkor előfordulhat, hogy a méh nem tud megfelelően összehúzódni, és azonnali műtéti beavatkozásra van szükség.

A szülés utáni vérzésre ma már kaphatók vastag egészségügyi betétek. Ezeket kell alkalmazni addig, amíg a szervezetből ki nem ürül a felesleges vér és egyéb váladék, azonban tampon használata ilyenkor szigorúan tilos.

Szexuális aktus közben tapasztalható fájdalom

Meglepően gyakori eset – a statisztikák szerint a nők harmadát érinti –, hogy a szülés utáni hónapokban fájdalmassá válik a szexuális aktus, amit a fentiekben említett hüvelyszárazság tovább nehezít – vagy éppen az idézi elő.

Az orvosok javaslata szerint legkorábban a szülést követő 4. vagy 6. héten javasolt először szexuális aktus. Ha ezt a pár nem tartja be, nagyobb valószínűséggel fordulhat elő fájdalom és vérzés, sőt a fertőzések kockázata is megnövekszik.

A szexuális élet újraindítása ilyen esetekben nagy körültekintést igényel. Bár a kisbaba megnehezítheti a folyamatot, azonban érdemes elég időt hagyni az előjátékra, illetve vízbázisú síkosítót alkalmazni azért, hogy a behatolás könnyebb és fájdalommentesebb legyen. Amennyiben minden elővigyázatosság ellenére a szülés után 5-6 hónappal még mindig fájdalmas a szexuális együttlét, érdemes szakorvosi segítséget kérni.

Orgazmusképtelenség

Általában az aktus során tapasztalt fájdalomhoz köthető, de a szülés utáni hüvelyi változások kapcsán mindenképpen ki kell emelni az orgazmusképtelenséget. Ez lehet teljes és részleges probléma is, aminek a hátterében ritkán vannak szervi elváltozások, inkább a kimerültség, a libidó csökkenése, a testkép változása, a szülés utáni depresszió vagy éppen a fentiekben ecsetelt nehézségek idézhetik elő.

Megjelenésekor azonban szakorvosi kivizsgálásra van szükség annak érdekében, hogy a szexuális zavar mögött nem húzódik-e meg alapbetegség vagy esetleg valamilyen testi elváltozás.

Hegesedés

A szülés közben rengeteg komplikáció adódhat, melyeket a szakorvosnak idejekorán el kell hárítania. Ilyen például az is, ha a szülőcsatorna nem tágul megfelelő mértékben. Ezt jellemzően gátmetszéssel támogatják meg a szülőszobán.

A gátmetszés a hüvelynyílás és a végbél között ejtett metszés, ami minden esetben hegesedéssel gyógyul. A vágások jellemzően könnyebben, mint a repedések, de varrásra valamennyiszer szükség van.

Előfordulhat azonban, hogy a heg nem megfelelően gyógyul, dudorok jelennek meg mellette, esetleg viszketni kezd. Az ilyen esetek mindig szakorvosi vizsgálatot igényelnek, hiszen páciensenként eltérő, hogy milyen beavatkozásra van szükség. Fontos kiemelni, hogy bár a gátmetszés a legtöbbször nem elkerülhető, azonban a terhesség utolsó heteiben alkalmazott gátmasszázs és torna segíthet abban, hogy megkönnyítsük a szülést, ezáltal elkerüljük a nagyobb vágásokat.

Vizelettartási gondok

Nem közvetlenül a hüvelyhez kapcsolódik, ellenben gyakori probléma a szülés után a vizelet inkontinencia megjelenése. Általános, hogy a kisbaba világra jöttét követő napokban a vizeletürítés fájdalmas, esetleg égő érzés kíséri.

Emellett jelenhetnek meg a vizelettartási gondok, ami nem ritkán már a terhesség alatt is gyakran előfordul. A szakértők szerint függetlenül attól, hogy a kisbaba hüvelyi úton vagy császármetszéssel született, a szülések számával egyenes arányosságban növekszik a vizeletinkontinencia esélye. A statisztikák alapján azok a kismamák, akik már a terhesség alatt is tapasztaltak vizelet visszatartási nehézségeket, rendszerint a szülés után sem mentesülnek tőle. A jó hír, hogy az ilyen típusú elváltozások gyógy- és intim tornával helyreállíthatók.

Ilyen esetekben a medencefenék izomzatának erősítésére van szükség, így például a Kegel-gyakorlatok sokat segíthetnek, akárcsak a rendszeres meleg ülőfürdő alkalmazása. Ha az inkontinencia ezek hatására sem javul, szakorvosi vizsgálatra van szükség.

Menstruációs zavarok

Szintén csak részben kapcsolódik a hüvelyhez, azonban a szülést követően nagyon gyakori, hogy a kismamák menstruációs zavarokat tapasztalnak, ezért érdemes beszélni róla néhány gondolat erejéig.

Sokan vannak, akik fájdalmasabb és elnyújtottabb ciklusról számolnak be a szülés után, de olyanok is akadnak, akik inkább könnyebben élik meg ezt az állapotot. Amennyiben a kismamák nem szoptatnak, vagy tápszerrel keverik az anyatejet, az első menstruáció időpontja általában a szülés utáni ötödik vagy hatodik héten jelentkezik. Szoptatás mellett ez az időszak akár több hónappal kitolódhat, így nem ritka, hogy ilyen esetekben a kismamák a szülés utáni ötödik vagy hatodik hónapban tapasztalnak először havivérzést.

Tünetek, amelyekkel szülés után azonnal orvoshoz kell fordulni

Végül, de nem utolsó sorban érdemes pár szót ejteni azokról a tünetekről, melyek közül néhány elsőre talán nem tűnik túl jelentősnek, azonban mégis haladéktalan orvosi ellátást igényel.

Az nyilvánvalóan normális, ha a kismama a szülést követően gyengének, fáradtnak, erőtlennek érzi magát, napokig rossz a közérzete, esetleg fájdalmai vannak. Az alábbi panaszok esetén azonban haladéktalan orvosi vizsgálatra van szükség:

  • erőteljes vérzés, mely jellemzően tisztább, élénk színű vért jelent, ami óránkénti betétcserét indokol;
  • nagyobb méretű vérrögök ürülése a hüvelyből;
  • a hüvelyváladék szaga erőteljes és kellemetlen;
  • hőemelkedés vagy lázas állapot;
  • hasi fájdalom, mely nem enyhül, inkább súlyosabbá válik;
  • a lábakon megjelenő duzzanat, amihez fájdalom társul;
  • szédülés, émelygés, esetleges ájulás, amit hányás kísérhet;
  • homályos- vagy bármilyen más egyéb probléma a látással;
  • szűnni nem akaró, erőteljes vagy folyamatosan erősödő fejfájás.