✉️  hello@hallermedical.hu    📞  +36 20 2323 252

haller-medical-logo-szines-90
Keresés
Close this search box.

Nőgyógyász első alkalom: mire számítsunk a vizsgálaton?

   Olvasási idő:  6 perc

Teljesen természetes dolog, hogy mindenki fél egy kicsit az első nőgyógyászati vizsgálattól. Nem véletlenül, hiszen a nők életében egy meghatározó pont, ezért a legtöbb nőgyógyász első alkalommal még a megszokottnál is nagyobb figyelmet fordít pácienseire.

Nagyon sokat számít ugyanis, hogy az első vizsgálat miként alakul. A cél, hogy ne egyfajta kötelező rosszként tekintsenek rá a nők, hanem úgy, mint az egyik legfontosabb prevenciós lehetőségre, ami segít fenntartani egészségüket és megelőzni a súlyosabb betegségeket.

Ha a nőgyógyász első alkalommal bizalmat ébreszt a páciensben, az évtizedekre meghatározhatja az életét, illetve a helyes irányba terelheti őt a rendszeres szűrővizsgálatok fontossága kapcsán.

Hogy mi történik az első nőgyógyászati vizsgálaton? Egyáltalán mikor van szükség erre? Szakmai cikkünkben alaposan körbejártuk a témát, hogy minden szempontból meg tudjuk válaszolni a kérdéseket.

Nőgyógyász első alkalom? Mindennél fontosabb a megfelelő orvos kiválasztása!

A kérdések megválaszolása előtt azonban nagyon fontos kiemelni, hogy egy nő életében valóban mennyire fontos, túlzás nélkül mérföldkőnek tekinthető pillanat az első nőgyógyászati vizsgálat.

Ennek az alapja minden esetben a megfelelő szakorvos kiválasztása, hiszen a nőgyógyász első alkalom csak akkor lehet egyszerre hasznos és pozitív élmény, ha a páciens támogató, illetve biztonságos közeget talál ehhez.

Amennyiben már először kellemetlenség vagy trauma éri őket, a későbbiekben sokkal nehezebben szánják rá magukat a rendszeres prevenciós vizsgálatokra, sőt gyakran ebből a rétegből kerülnek ki azok, akik ritkábban vagy egyáltalán nem járnak nőgyógyászhoz.

A megfelelő orvos nemcsak segítőkész, gyengéd és tapintatos, hanem mindemellett biztonságot is sugároz a páciens irányába, megválaszolja a kérdéseket és képes bizalmat ébreszteni.

A Haller Medical nőgyógyászai kiemelten nagy figyelmet fordítanak arra, hogy ezek a tulajdonságok minden vizsgálaton alapvetők legyenek, de körültekintőbben járnak el azokkal, akik először vesznek részt szűrésen.

Itt fontos kiemelni: a jó orvos mellett a páciensnek is óriási szerepe van abban, hogy a nőgyógyász első alkalommal ne okozzon kellemetlenségeket, hiszen elengedhetetlen ilyenkor az együttműködés, a kommunikáció.

Miben különbözik az első alkalom a többitől?

Mint fentebb már írtuk, a megfelelő szakorvosok mindent elkövetnek azért, hogy a nőgyógyász első alkalom a lehető legkevesebb kellemetlenséget okozza.

Az első alkalmak során ugyanis még gyakorlatilag gyerekekről beszélünk, akik sokkal nagyobb odafigyelést igényelnek, így nemcsak a vizsgálat, hanem a szexuális úton terjedő betegségek, a különféle fogamzásgátlási módszerek is szóba kerülnek.

Az első nőgyógyászati vizsgálat ezért egyfajta lépcsőfoka, mondhatni mérföldköve a felnőtté válásnak, ami optimális esetben egy egészséges felelősségtudatot is kialakít.

A nőgyógyász első alkalommal több vizsgálatot is végez. Ezeket meghatározza, hogy a páciens él- vagy élt-e már szexuális életet.

A szűzhártya megléte ugyanis némileg korlátozza a lehetőségeket. Ilyenkor a külső nemi szervek ellenőrzésén túl általában hasi ultrahangvizsgálat történik, ha pedig mintavételre van szükség, az a hüvelybemenetről történik.

Indokolt esetben egy vékony tűszerű eszközzel lehetőség van arra, hogy a szűzhártya megsértése nélkül közelebbről is ellenőrizni lehessen a belső nemi szervek állapotát.

Ezeket leszámítva a nőgyógyász első alkalom nem sokban tér el a többitől, de lássuk, hogy pontosan mi vár a páciensekre ilyen esetben.

Nőgyógyász első alkalom

Nőgyógyász első alkalom: mi vár ránk a vizsgálaton?

Kórtörténet feltárása

Mint minden nőgyógyászati vizsgálat, úgy a legelső alkalom is a kórtörténet feltárásával kezdődik. A szakorvos itt kérdéseket tesz fel a páciens számára, kérdezhet a közeli családtagok esetleges nőgyógyászati betegségeiről, de az életmódról is.

Nagyon fontos eleme a vizsgálatnak, hiszen a nőgyógyász első alkalommal kap információt arról, hogy páciensének van-e bármiféle kellemetlen tünete, sőt bizonyos panaszokra rá is kérdez, hiszen előfordulhat, hogy valaki természetesnek veszi a rendszertelen menstruációt.

Érzékenyebb pontja a kórtörténet feltárásának a szexuális élet kérdése. Nagyon fontos, hogy a szakorvos erről tájékoztatást kapjon, hiszen alapvetően meghatározza a vizsgálat további menetét.

Amennyiben a páciens aktív szexuális életet él, minden esetben szóba kerülnek a védekezési lehetőségek és a nemi betegségek is, így az anamnézis felállítása egyfajta felvilágosító jelleget is képvisel ilyenkor.

Vizsgálatok

Amint azt fentebb már leírtuk, ha a páciens még szüzen érkezik a vizsgálatra, a nőgyógyász első alkalom a legtöbbször csak a külső nemi szervek feltárásáról, valamint a hasi ultrahangról szól.

Hasznos tanács az első alkalomhoz: Mivel a vizsgálathoz deréktól lefelé le kell vetkőzni, ezért ajánlott szoknyában érkezni, hiszen ilyenkor csak a bugyit kell levenni, ami sokak számára csak kisebb kellemetlenséggel jár.

Miután a páciens szabaddá tette magát deréktól lefelé, kényelmesen elhelyezkedik a vizsgálóágyon, a lábait pedig a tartókengyelekbe akasztja.

A nőgyógyász első lépésben a külső nemi szerveket, a csiklót, valamint a kis- és nagyajkakat ellenőrzi. Amennyiben a szűzhártya már nem akadályozza a vizsgálatot, ezt követi az úgynevezett betapintás.

Ilyenkor a szakorvos a hüvely felől a középső és a mutató ujját a méhbe helyezi, a másik kezével pedig párhuzamosan ellenőrzi a hasfal felől a méhet, illetve annak környezetét. Ez a vizsgálat nem okoz fájdalmat, legfeljebb egy kicsit kellemetlen lehet.

A betapintás célja, hogy a nőgyógyász feltárja a méh és a petefészek méretét, elhelyezkedését, illetve az esetleges eltéréseket, így például a cisztákat. Az egész folyamat mindössze néhány percet vesz igénybe, kivéve akkor, ha hüvelyi ultrahangra is szükség van.

Erre általában csak akkor kerül sor, ha a nőgyógyász első alkalommal valamilyen eltérést tapasztal, amit szükséges közelebbről megvizsgálnia. Ilyenkor egy vizsgálófejet csúsztat a hüvelybe, és a kapcsolódó monitoron ellenőrzi a belső nemi szerveket.

Mellvizsgálat

Noha a mellrák kialakulása a tizenévesek körében még nagyon ritka, azonban az első nőgyógyászati vizsgálaton sor kerülhet az emlők szűrésére is. Különösen abban az esetben, ha a szakorvos úgy látja: a páciens mellei kellően fejlettek.

A tapintásos vizsgálat során a szakorvos cisztákat, csomókat és egyéb elváltozásokat keres, szemügyre véve a mellbimbót és annak udvarát.

A mell ellenőrzése azért lényeges, mert a nőgyógyász első alkalommal fel tudja már hívni a figyelmet az önvizsgálat fontosságára, megmutatva azokat a módszereket és fogásokat, amelyek segíthetnek a betegségek idő előtti feltárásában.

Egyéb vizsgálatok

Az első nőgyógyászati szűrésen egyéb vizsgálatokra jellemzően csak indokolt esetben vagy külön kérésre kerül sor. Ha a páciens olyan tüneteket produkál vagy nemi betegség gyanúja merült fel, akkor szükség lehet még extra kenetvételre, valamint vér- és vizeletvizsgálatra is.

Milyen panaszokkal és mikor forduljunk először nőgyógyászhoz?

Nagyon fontos kérdéskör a téma kapcsán, hogy mikor kerüljön sor a nőgyógyász első alkalommal történő felkeresésére, illetve milyen tünetek tapasztalásakor fontos mindez?

Az életkor nem mindig mérvadó

Sokan életkorhoz kötik az első nőgyógyászati vizsgálatot, holott nagyon sok esetben nem mérvadó, hogy a páciens hány éves.

Előfordulhat például, hogy egy kislánynak már 9 éves korában nőgyógyászhoz kell fordulnia, mert túl korán megjött az első menstruációja, vagy éppen ellenkezőleg, még 15 évesen sem zajlott le az első havi vérzése.

Szerencsésebb helyzetben vannak azok, akiknek normál időpontban érkezett meg a menstruációjuk és az havi rendszerességű. Számukra elegendő lehet, ha a nőgyógyász első alkalom a szexuális élet megkezdése előtt, illetve közvetlenül utána történik.

Ez nagyon fontos, mert ilyenkor a szakorvos a fogamzásgátlással kapcsolatban is tud hasznos tanácsokat adni, méghozzá a nemi betegségek vagy a méhnyakrák megelőzése mellett.

Tünetek, amelyek az első nőgyógyászati vizsgálatot indokolttá teszik

Természetesen előfordulhat, hogy valaki olyan kellemetlen panaszokat tapasztal már tinédzserként, hogy az indokolttá teszi számára az első nőgyógyászati vizsgálatot.

Ilyen tünet például az alhasi régió gyakori görcsös-, valamint a hüvely általános fájdalma, a kóros szőrnövekedés, a mellekben tapintható csomó, de a szeméremtest körüli fájdalom, viszketés, illetve a nem szokványos hüvelyi folyás is ide sorolhatók.

A szülő fontossága az első nőgyógyászati vizsgálaton

Nagyon gyakori kérdés, ha valakinél esedékes a nőgyógyász első alkalommal történő felkeresése, hogy a szülő ott lehet-e a vizsgálaton, elkísérheti-e a lányát az első szűrésre.

Itt fontos kiemelni, hogy 18 éves kor alatt kötelező, hogy a szülő – jellemzően az édesanya – is jelen legyen a vizsgálaton.

Sokak számára megnyugtató az anyai jelenlét, másoknak inkább extra teher, azonban sok esetben azért hasznos, mert utána megnyílhatnak olyan kommunikációs csatornák anya és lánya között, amelyek korábban elképzelhetetlenek voltak.

Fontos a rendszeres szűrővizsgálat az első alkalom után

Végül, de egyáltalán nem utolsó sorban fontos kiemelni, hogy a nőgyógyász első alkalommal való felkeresését mindig újabb vizsgálatoknak kell követnie. A rendszeres szűrés ugyanis a nők számára rendkívül fontos!

Általános tévhit, hogy a HPV elleni oltás kiváltja például az éves rákszűréseket. Éppen ellenkezőleg: bár életet menthet, azonban nem nyújt védelmet más daganatok kialakulásával szemben, ezért elengedhetetlen évente felkeresni egy nőgyógyászt.

Az első méhnyakrák-szűrést legkésőbb a szexuális élet elkezdése után fél évvel meg kell ejteni, ezt követően pedig panaszmentesség mellett is lényeges évente legalább egy alkalommal ismételni.

Amennyiben a nőgyógyász első alkalommal kellő körültekintéssel és odafigyeléssel biztosította a vizsgálatot, a rendszeres szűrővizsgálatok biztosan nem jelentenek majd terhet a páciens számára.
Ha nőgyógyászt keres Budapesten a Haller Medical egy jó választás lehet, hogy miért? Cikkünkből minden kiderül.

Forduljon hozzánk bizalommal és kérjen időpontot mielőbb, mert az Ön gyógyulása és egészsége számunkra a legnagyobb siker!