haller-medical-logo-szines-90

Mi az és mivel foglalkozik a nőgyógyászati endokrinológia?

   Olvasási idő:  3 perc

Az orvostudománynak számos szakága ismert. Többségük szorosabb vagy gyengébb szálakkal, de kapcsolódik egymáshoz – különösen olyan betegségek esetén, amelyek alaposabb kivizsgálást igényelnek a megfelelő diagnózishoz és kezeléshez. Ebbe a kategóriába sorolhatjuk a nőgyógyászatot és az endokrinológiát is. Az orvostudomány két teljesen különálló területéről beszélünk, azonban nagyon sok olyan nőgyógyászati probléma ismert, amikor ennek a két ágazatnak szorosan össze kell dolgoznia. Ezért egyre gyakrabban hallani a nőgyógyászati endokrinológiáról, ami egy ritka, mégis sokak által keresett szakág. A Haller Medical magánrendelőben  Dr. Greff Dorina nyújt segítséget az ilyen típusú komplex problémák feltárásában és gyógyításában.

A doktornő új megközelítésből vizsgálja a nőgyógyászati problémákkal összefüggő hormonrendszeri zavarokat. Fontos számára, hogy ezeket ne csak gyógyszerekkel, hanem a páciensek életmódváltásának megtámogatásával orvosolja.

Hogyan kapcsolódik össze a nőgyógyászat és az endokrinológia?

Az endokrin rendszer, vagyis a szervezet különböző hormonális folyamatai az egész szervezet működésére hatással vannak. Ennek tudatában nem meglepő, hogy a női nemi funkciókat is befolyásolják, így meghatározzák a ciklust, de a meddőség mellett még a testsúlyra is hatással lehetnek.

Ezeket a tulajdonságokat a szénhidrát-, a fehérje- és a zsíranyagcsere folyamatai határozzák meg, amelyeket a hormonok szabályoznak. A hormonokat belső elválasztású mirigyek termelik, így ha ezekkel problémát tapasztalunk, az rengeteg különféle tünetet, köztük nőgyógyászati panaszokat idézhet elő.

Ezért is rendelkezik nagyon sok nőgyógyászati betegség hormonális háttérrel,  különös tekintettel a vérzészavarokra vagy a meddőségre. Ezek felderítése és gyógyítása minden esetben a nőgyógyászati endokrinológia feladata.

Milyen betegségekkel foglalkozik a nőgyógyászati endokrinológia?

Mint azt fentebb is említettük már, a nőgyógyászati endokrinológia rengeteg betegség feltárásában nyújt segítséget. Lássuk ezek közül a leggyakoribbakat:

Menstruációs zavarok

Az egyik leggyakoribb probléma, amivel a nők endokrinológiai ismeretekkel rendelkező nőgyógyászhoz fordulnak, a menstruációs zavar. Rengeteg nő tapasztal élete során a megszokottnál erősebb, fájdalmasabb vagy intenzívebb ciklust, aminek a hátterében számos elváltozás meghúzódhat.

Ha a jelenség huzamosabb ideig fennáll, nagyon lényeges szakorvosi segítséget kérni, hiszen előfordulhat, hogy valamilyen fizikai elváltozás, mentális és pszichés háttér, de gyakran hormonális zavar áll a háttérben.

Fontos kiemelni, hogy az ilyen panaszokat nem minden esetben kíséri fájdalom. Valamikor a túl rövid vagy a túl hosszúra nyúlt menstruáció, illetve az átlagosnál több vagy kevesebb vér is jelezhet a háttérben megbúvó rendellenességet.

Gyakori eset, hogy a jelenség hátterében PCOS, pajzsmirigyproblémák, korai menopauza, ösztrogéndominancia, magas prolaktin szint vagy éppen a D-vitamin hiánya húzódik meg.

Meddőség, gyakori vetélés

Egyre több párkapcsolatban okoz gondot a gyermekvállalás, a meddőség. Ha meg is fogan a magzat, vagy mesterséges megtermékenyítés történik, a folyamat idő előtti vetéléssel ér véget. Az ilyen problémák kivizsgálása szintén a nőgyógyászati endokrinológia feladata.

A legtöbbször ugyanis ezt elégtelen hormonális folyamatok idézik elő, így például az ösztrogén szintjének a változása vagy a nem megfelelő progeszteron-koncentráció, de akár elégtelen tápanyagellátottság is kiválthatja.

Gyakran okoz meddőséget vagy vetélést egy nem kezelt pajzsmirigybetegség, a PCOS, de a túl magas prolaktin szint vagy a kezdődő cukorbetegség is – természetesen sok más egyéb mellett.

Amennyiben kóros elváltozásra derül fény, a páciens folyamatos kezelésére van szükség nemcsak a terhesség feltárásáig, hanem azt követően is – akár életmódváltással, akár gyógyszeresen, akár a kettő elegyítésével.

PCOS (policisztás ovárium szindróma)

A policisztás ovárium szindróma, vagy rövidebb nevén PCOS szintén egy nagyon gyakori kórkép a nőgyógyászat területén, megfelelő kezeléséhez pedig fontosak az endokrinológiai alapismeretek is.

Annyira gyakori, hogy a statisztikák szerint már minden tizedik nőt érinti világszerte, és a meddőség kapcsán az egyik vezető oknak tartják.

A PCOS veszélye, hogy tünetei nagyon változatosak, így közel sem jelentkezik mindenkinél ugyanolyan intenzitással vagy panaszokkal, ezért a legenyhébb esetekben is fontos az alapos nőgyógyászati kivizsgálás.

Nagyon fontos, hogy a PCOS ma már a könnyen diagnosztizálható és a jól kezelhető nőgyógyászati betegségek táborába sorolható.

Menopauza

A menopauza, avagy a változókor mögött szintén rengeteg hormonális eredetű folyamat zajlik le, amelyek gyakran rendkívül komoly változásokkal járnak. Elegendő csak arra gondolni, hogy megszűnik az addig természetes menstruációs ciklus, ami egy kisebb dominó-effektust indít el a szervezetben.

A nőgyógyászati endokrinológia azonban rengeteg segítséget nyújthat abban, hogy az ilyenkor jelentkező tünetek és egyéb kellemetlenségek enyhíthetők legyenek, amihez olyan szakorvosra van szükség, aki ismeri a hormonháztartás működését.

A menopauza kellemetlenségeit ugyanis megfelelő hormonterápiával nagyon jól lehet enyhíteni, így a folyamatos hőhullámok, a gyakori izzadás, de még a hangulatingadozások is könnyedén kiküszöbölhetők ezzel.

Sőt mi több, a változókori hormonterápiával még az olyan szövődményektől is kisebb eséllyel kell tartanunk, mint amilyen például a csontritkulás.

Korai menopauza

A korai menopauza, vagy a petefészek idő előtti kimerülése egy nagyon összetett jelenség, aminek a kiváltó oka gyakran teljesen ismeretlen. Az viszont biztos, hogy hátterében hormonális folyamatok húzódnak meg, ezért kapcsolódó vizsgálatokra van szükség.

Ezek ilyenkor jelentős elváltozásokat mutatnak, így például a petefészek működését szabályozó hormon mennyisége jellemzően megemelkedik, ezzel párhuzamosan pedig az anti-Müller hormon mértéke gyakorlatilag nullázódik.

A petefészek idő előtti kimerülése mögött gyakran állnak autoimmun betegségek, de kiválthatja kemoterápiás kezelés, sőt egy szintén gyakori nőgyógyászati probléma, az endometriózis, illetve annak kellemetlen szövődménye, ami a többszöri operáció hatására jelentkező szövetkárosodásból fakad.

Ösztrogéndominancia

Gyakran a változókorhoz köthető jelenség, de sokkal előbb is megjelenhet a pácienseknél az ösztrogéndominancia, ami szintén egy hormonális eredetű betegség.

Egy megfelelően működő szervezetben az ösztrogén és a progeszteron szintje egyensúlyban van egymással. Ha ösztrogéndominancia lép fel, akkor már a neve alapján is nyilvánvaló lehet, hogy az ösztrogén túlsúlyba kerül a szervezeten belül.

Megjelenése nagyon kellemetlen tünetekkel jár. Jelentkezhet például túlzott szőrösödés, felléphet libidóhiány, de hajhullást, migrént és ödémát is okozhat ez a hormon.

Nagyon gyakori, hogy a meddőség hátterében is az ösztrogéndominancia húzódik meg, sőt kevesen feltételeznék, de olyan súlyosabb betegségeket is előidézhet ez az állapot, mint amilyen például a mióma.

Hormonális eredetű elhízás

Noha az elhízás alapvetően nem tartozik a nőgyógyászati panaszok közé. Azonban a hormonális eredet mögött számos olyan elváltozás meghúzódhat, amelyek ehhez a szakághoz vezethetők vissza.

Ezért érdemes nőgyógyászati vizsgálatot kérni olyan esetekben is, ha valaki normál étkezés mellett folyamatosan hízik, illetve diéta és rendszeres testmozgás mellett sem tud lefogyni.

Ilyenkor ugyanis jellemzően hormonális eredetű elhízásról lehet szó, ami folyamatos súlynövekedést eredményez, és ezért a meglévő hormonproblémák mellé újabbakat generál, amivel a páciens állapota egyre súlyosabbá válik.

Milyen tünetekkel érdemes nőgyógyászati endokrinológiára menni?

Bár a betegségek kifejtésénél többször is említettük már a kapcsolódó tüneteket, azonban érdemes konkrétan áttekinteni azokat a panaszokat, amikor elengedhetetlen igénybe venni egy olyan nőgyógyászati szakrendelést, ahol a szakorvos endokrinológiai ismeretekkel is rendelkezik.

Az alábbi tünetek megjelenése akár önmagukban, akár halmozott esetben is kivizsgálást igényel:

  • A menstruációhoz kapcsolódó mindennemű probléma (fájdalom, a ciklus időtartamának felborulása, erős vagy gyenge vérzés egyéb kellemetlenségek).
  • A gyermekvállalást érintő nehézségek (feltételezett meddőség, ha valaki rendszeres szexuális együttlét mellett sem tud teherbe esni).
  • Rendszeres vetélés, felszívódás (vagyis a páciens ismeretlen okból nem tudja megtartani és kihordani a magzatot).
  • Állandó vagy gyakori izzadás, hőhullámok, alvási nehézségek együttes jelentkezése napszaktól függetlenül vagy főként éjszaka.
  • Változókori tünetek fokozott megjelenése, mint amilyen az izzadás vagy a hőhullámok mellett a hajhullás, esetleg a fokozott szőrnövekedés, a fáradékonyság és az alvászavarok.
  • Normál étkezés mellett tapasztalt fogyás vagy hízás, amelyek közül utóbbi még rendszeres testmozgás esetén is fennáll.