haller-medical-logo-szines-90

Fogamzásgátlás

A fogamzásgátlás a tudatos családtervezés egyik elengedhetetlen kelléke. Segítségével lehetőség van arra, hogy a párok a megfelelő időpontra és életszakaszra tervezhessék a gyermekvállalást.

A modern nőgyógyászat rengeteg lehetőséget kínál a megfelelő fogamzásgátlásra, azonban a leghatékonyabb megoldások közé rendszerint a szájon át szedhető gyógyszerek, valamint a spirálok tartoznak.

A Haller Medical Magánrendelőben a fogamzásgátlási lehetőségek teljes spektrumáról tudunk teljes körű felvilágosítást nyújtani pácienseink számára, hogy mindenki a számára legegyszerűbb, legbiztonságosabb és leginkább testhez álló megoldást kapja. 

Fogamzásgátló tabletta

A fogamzásgátló tabletta a női fogamzásgátlás egyik legáltalánosabb és leghatékonyabb eszköze. Többségük kis mennyiségű női hormont tartalmaz, de ma már léteznek mesterséges hormonkészítményekkel rendelkező tabletták is.

A szájon át szedhető fogamzásgátlók között nagyon sokféle típust találunk, melyek összetételükben és hatóanyagukban egyaránt különböznek, ezért fontos a megfelelő tanácsadás és az átfogó nőgyógyászati tanácsadás is annak érdekében, hogy a páciens a számára legalkalmasabb típust választhassa.

A fogamzásgátló tabletták működése azon alapul, hogy hatásuk révén meggátolják a tüszőrepedést, ezáltal a petesejt beágyazódását a méhbe, amitől a méhnyak képletesen szólva bezáródik, a spermiumok pedig nem tudnak áthatolni rajta, így a megtermékenyítés elmarad.

Mivel ezek a szájon át szedhető tabletták hormonváltozást idéznek elő a szervezeten belül, ezért a testnek alkalmazkodnia kell hozzá. 

Különösen az első hetekben, az érzékenyebbek az első hónapokban ezért gyakran tapasztalhatnak rosszullétet, fejfájást, hangulatingadozást, libidó-csökkenést, de a mellek feszülése mellett akár cikluson kívüli vérzés is előfordulhat.

Azon túl, hogy a fogamzásgátló tabletták a leghatékonyabb módszerek közé sorolhatók, számos előnyük is van, így például képesek rendszeresebbé tenni a menstruációt, mérsékelni az ilyenkor jellemző erősebb vérzést és a hasi görcsöket.

Ezen felül a készítmények hormontartalma jó hatást gyakorol például a zsíros és pattanásos bőrre, sőt a fokozott szőrnövekedés problémáját egyaránt mérsékelheti.

Spirál

A hatékony fogamzásgátlás másik népszerű módja a tabletták mellett a spirál alkalmazása, mely egy méhen belüli megoldás, aminek nemcsak a felhelyezését és levételét intézi nőgyógyász szakorvos, hanem kontrollvizsgálatát is.

Alapvetően kétféle típusa ismert, a hagyományos és a hormontartalmú spirál.

Hagyományos spirál

A hagyományos spirál egy speciális fogamzásgátlási módszer, mely spirális alakjáról kapta a nevét. Működése során fémionok szabadulnak fel a méhen belül, melyek egy irányított, ártalmatlan, steril gyulladást generálva fejtenek ki fogamzásgátló hatást, ezáltal képesek megakadályozni az embrió beágyazódását.

A spirál hosszú időn át képes ellátni a feladatát, azonban fontos, hogy rendszeres időközönként ellenőrizze állapotát egy nőgyógyász, hiszen bizonyos időközönként cserélni kell.

Nagy előnye ennek a megoldásnak, hogy semmiféle hormonterhelést sem gyakorol a szervezetre, ezáltal nem befolyásolja a hormonháztartást, a későbbi fogamzó képességet, sőt még az anyatej-kiválasztásra sincs negatív hatással.

Hormontartalmú spirál

A hormontartalmú spirálok ugyanazt a hatást váltják ki, mint hagyományos társaik, azonban nemcsak a petesejt beágyazódását gátolják meg, hanem hormontartalmuk miatt a méhnyálkahártya megvastagodását, valamint a peteérést egyaránt akadályozhatják.

Az ilyen típusú spirálok jellemzően lapos és rugalmas műanyagból készülnek, a bennük található hormonkészítmény pedig öt évre elegendő védelmet nyújt a nem kívánt terhesség ellen, ezt követően tehát mindig cserére van szükség a megfelelő hatás érdekében.

Lényeges, hogy a hormontartalmú spirálokat csak negatív citológiai eredmények birtokában, egy alapos nőgyógyászati vizsgálatot követően lehet felhelyezni, méghozzá a menstruáció harmadik és ötödik napja közötti időszakban.

A fogamzásgátló módszer alkalmazható szoptatási idő alatt is, hiszen a hormon összetétele nem befolyásolja az anyatej jellegét, a szülés vagy császármetszés után hat héttel pedig már alkalmazható is.