✉️  hallermedical@gmail.com    📞  +36 20 2323 252

haller-medical-logo-szines-90
Keresés
Close this search box.

A petevezeték átjárhatósági vizsgálat | Minden, amit tudni kell a hycosy vizsgálatról 2024-ben

   Olvasási idő:  7 perc

A meddőség egyre nagyobb problémát okoz világszerte még a fiatal párok körében is. Az orvostudomány fejlődésével azonban ma már sok lehetőség áll az orvosok rendelkezésére ahhoz, hogy feltárják a kiváltó okokat.

Az egyik ilyen módszer a Haller Medical magánrendelőben is elérhető Hycosy-vizsgálat. A sokak által csak petevezeték átjárhatósági vizsgálatként ismert módszer az egyik legfontosabb eszköz a meddőség okainak feltárásában.

Hogy mi az a Hycosy-vizsgálat, hogyan készüljünk fel rá és milyen kockázatai vannak? Az alábbiakban Dr. Mátrai Ákos szülész-nőgyógyász szakorvosunk segítségével válaszoltunk a felmerülő kérdésekre.

Miért fontos a petevezeték átjárhatósága?

Mielőtt alaposabban elmerülnénk a Hycosy-vizsgálathoz kapcsolódó legfontosabb részletekben, elengedhetetlen feltenni egy nagyon fontos kérdést.

Az ugyanis tény, hogy ezzel a módszerrel a meddőség okait tárhatjuk fel, de tudjuk-e, hogy miért fontos a terhesség kapcsán a petevezeték átjárhatósága?

Köztudott, hogy a meddőség hátterében nagyon sok tényező állhat. Valakinél hormonális probléma, PCOS vagy gyulladások, másnál azonban pajzsmirigy- és autoimmun betegségek, esetleg genetikai eltérések váltják ki.

Egyre gyakrabban diagnosztizálják azonban gyermekvállalási problémáktól szenvedő nőknél a petevezeték elzáródását. Ez azért jelent gondot, mert amennyiben a petesejt megtermékenyül, ezen a vezetéken át tud eljutni a méhbe, hogy ott kifejlődhessen belőle a magzat.

Amennyiben ez a járat részlegesen vagy teljesen elzáródik, az fizikai akadályt képez a megtermékenyített petesejt előtt, amit fel kell tárni és el kell hárítani.

Mitől záródhat el a petevezeték?

Ehhez kapcsolódóan sokakat érdekel a kérdés, hogy mitől záródhat el a petevezeték? Tapasztalataink szerint ennek a hátterében több tényező is meghúzódhat.

A legtöbbször általában egy fertőzéshez vagy egy kismedencei gyulladáshoz köthető a probléma, aki tehát gyakran szenved felfázástól, az statisztikailag sokkal inkább ki van téve ennek a veszélynek.

Ezen felül azonban hasi műtétekből fakadó összenövések vagy a méhüregben kialakuló polip is előidézheti az elzáródást, illetve az endometriózis szövődményeként egyaránt megjelenhet.

A betegségnek több fokozata van, így beszélhetünk teljesen vagy részlegesen elzáródott petevezetékről. Mindegyik nagyon veszélyes, előbbi magát a megtermékenyítést akadályozza, utóbbi pedig többek között a méhen kívüli terhesség kockázatát növeli.

petevezeték átjárhatósági vizsgálat, mindent a hycosy vizsgálatról

Mi az a petevezeték átjárhatósági vizsgálat?

A Hycosy-vizsgálat alapját az ultrahang-technológia biztosítja. Egy speciális vizsgálófej segítségével a kezelőorvos aprólékosan szemügyre tudja venni a petevezeték állapotát – szükség szerint a teljes belső női reproduktív rendszer mellett.

A vizsgálat alapja, hogy egy katéter segítségével a méhnyakon át kontrasztanyagot juttatnak a petevezetőbe és a méhbe. Ezt követően ultrahang segítségével könnyedén feltárható mindkét szerv állapota, így a petevezeték részleges vagy teljes elzáródása is.

A petevezeték átjárhatósági vizsgálat segítségével a legtöbbször azonnali diagnózis állítható fel, hiszen a szakorvos rögtön látja a problémát, a kiváltó okokat, így rögtön szóba kerülhetnek a megfelelő kezelési lehetőségek is.

A vizsgálatról tudni kell még, hogy legfeljebb 30 percig tart, nem jár fájdalommal, inkább csak kisebb kellemetlenséggel, a beavatkozás pedig nem igényel kórházi kezelést vagy altatást, azonban fájdalomcsillapító vagy görcsoldó kérhető a diagnózis előtt.

Milyen egyéb módszerek alkalmazhatók még a petevezeték átjárhatóságának vizsgálatához?

Amint a fentiekben is írtuk, a petevezeték átjárhatóságának vizsgálatát jellemzően a Hycosy-módszerrel végzik, ami a veszélytelen ultrahang-technológiára épül. Ez az egyik leggyorsabb és leghatékonyabb megoldás, de létezik másik alternatíva.

A petevezető állapota ugyanis feltárható röntgengéppel is. Ez az úgynevezett HSG, ami megfelelő szakember kezében hasonlóan eredményes megoldás, ellenben sugárterheléssel jár.

Létezik továbbá a laporaszkópos kromopertubáció módszere, amikor egyfajta hastükrözés történik, de ide sorolható még a hiszteroszkópia, avagy a méh tükrözése, amelyek kórházi kezelést igényelnek.

Utóbbiak ma már csak ritkán alkalmazott megoldások, egy modern rendelőben tehát alapelvárás, hogy ultrahangtechnológiára épülő Hycosy-módszert alkalmazzanak a diagnózishoz.

A petevezeték átjárhatósági vizsgálat előkészületei

A Hycosy-vizsgálat nem igényel jelentős előkészületeket a páciens részéről. Javasolt azonban betartani néhány alapvető szabályt, amelyek nemcsak megkönnyíthetik, de pontosabbá is tehetik a diagnózist.

Az első és legfontosabb, hogy a vizsgálat előtt hat-nyolc órával a páciens már ne fogyasszon szilárd ételt, illetve a fájdalomcsillapítók, valamint a görcsoldók önkéntes szedése sem javasolt, de a folyadékbevitelre már oda kell figyelni.

Célszerű a vizsgálatot a reggeli vagy délelőtti órákban elvégezni, de ennél is fontosabb az időzítés: a petevezeték átjárhatóságának feltárása a menstruáció utáni 8-10 napon belül a legoptimálisabb.

Mikor nem javasolt a petevezeték átjárhatósági vizsgálat?

Bár a szakorvos minden esetben elvégez egy általános hüvelyi ultrahangot a Hycosy-vizsgálat előtt, azonban fontos tudni, hogy milyen esetekben egyáltalán nem javasolt ez a módszer. Ezek a következők:

  • aktív menstruációs szakasz;
  • kismedencei gyulladás;
  • allergia a kontrasztanyaggal szemben;
  • lázas állapot;
  • időközben létrejött terhesség.

A petevezeték átjárhatósági vizsgálat után

A vizsgálat elvégzését követően a páciensek 15-30 perc elteltével hazamehetnek abban az esetben, ha teljesen panaszmentesek. Bár nagyon ritka az utólagos probléma, érdemes a Hycosy-vizsgálatra kísérővel érkezni, mert közvetlenül utána nem javasolt az autóvezetés.

Fontos betartani továbbá a petevezeték átjárhatósági vizsgálatot követően, hogy az ülőfürdőzés legalább 5 napig kerülendő, de az első szexuális együttléttel is ajánlott várni legalább egy hetet.

Maga a beavatkozás legfeljebb csak kellemetlen, utána azonban előfordulhat kisebb fájdalom, amit egyszerű fájdalomcsillapító készítményekkel lehet mérsékelni. Ha a fájdalom mértéke jelentős, nem enyhül, esetleg láz is jelentkezik, javasolt haladéktalanul jelentkezni a kezelőorvosnál.

A menstruációs ciklust a petevezeték átjárhatósági vizsgálat nem befolyásolja, azonban közvetlenül utána néhány napig előfordulhat kisebb pecsételő vérzés, ami magától elmúlik.

A petevezeték átjárhatósági vizsgálat menete

A Hycosy-vizsgálat első lépése minden esetben az anamnézis felállítása, a páciens kikérdezése, valamint egy általános hüvelyi ultrahang elvégzése. Mindez elengedhetetlen ahhoz, hogy a kezelőorvos megbizonyosodjon róla: semmi sem akadályozza a vizsgálatot.

A következő lépés, hogy a nőgyógyász szakorvos egy vékony katétert vezet a méhnyakon keresztül a méhüregbe. Ez a vizsgálat legkellemetlenebb része, de csak ritka esetben jár jelentős fájdalommal.

A rögzítést követően a katéteren át egyszerű sóoldatot fecskendeznek a méhbe, így ultrahanggal könnyedén meg lehet vizsgálni a szerv esetleges eltéréseit, mint amilyen például a polip.

A sóoldat után kontrasztanyag kerül a méhbe, aminek az útját szintén ultrahangos készülékkel ellenőrzi a szakorvos. Ezen a ponton lehet megállapítani, hogy a petevezeték átjárható-e vagy sem.

A petevezeték átjárhatósági vizsgálat eredményei

A petevezeték átjárhatósági vizsgálat eredményeinek köszönhetően lehetőség van arra, hogy a nőgyógyász feltárja a meddőség kiváltó okát, vagy kizárja ezt a lehetőséget a sorból.

Amennyiben az eredmények alapján a petevezeték elzáródott, ma már több megoldás is létezik. Az egyik legkézenfekvőbb a petevezeték tisztítása. A közhiedelemmel ellentétben már az egyik petevezető átjárhatósága elegendő ahhoz, hogy megvalósulhasson a terhesség.

Előfordulhatnak súlyosabb összetapadások is. Ilyenkor kórházi kezelésre, laparoszkópiás műtétre van szükség ahhoz, hogy a petevezeték ismét átjárható legyen.

Erősen javasolt ilyenkor a nőgyógyászok részéről, hogy életmódváltást sürgessenek a páciensnél. A dohányzás és az alkoholfogyasztás elhagyása, az egészséges étkezés, a sok mozgás gyakran spontán módon is hozzájárul a petevezető átjárhatóságához.

Ha a petevezeték elzáródása visszafordíthatatlan, abban az esetben sem kell lemondaniuk a pároknak a saját gyermekről, hiszen a mesterséges megtermékenyítés ilyenkor hatásos segítség lehet.

A petevezeték átjárhatósági vizsgálat ára

A petevezeték átjárhatósági vizsgálat ára Magyarországon gyakran nemcsak régiónként és városonként, hanem rendelőnként is jelentős mértékben eltérhet egymástól. A Haller Medical magánrendelőben a Hycosy-vizsgálat ára 70 000 forint.

A petevezeték átjárhatósági vizsgálat kockázatai

Noha a vizsgálat nemcsak nagyon hatékony, hanem egyben biztonságos is, azonban a legtöbb ilyen beavatkozáshoz hasonlóan számolnunk kell bizonyos szövődményekkel vagy kockázatokkal.

Gyakoriságuk elenyésző, a legtöbb páciensnél például kimerül abban, hogy a vizsgálat során, illetve utána néhány órán át kisebb-nagyobb fájdalom, esetleg diszkomfort érzés alakul ki, de ezek jellemzően maguktól elmúlnak.

Szintén gyakori, hogy a beavatkozás után kisebb pecsételő vérzés jelentkezik. Ennek mértéke és időtartama is elhanyagolható, de néha előfordulhatnak súlyosabb esetek, amelyek mielőbbi ellátást igényelnek.

A ritka szövődmények közé sorolható a kontrasztanyaggal szembeni allergia, vagy a kisebb gyulladások, esetleg vérnyomáscsökkenés jelentkezése, amelyek a páciensek számára nem okoznak nagyobb kellemetlenségeket.

A petevezeték átjárhatósági vizsgálat hatékonysága – Európai kutatási eredmények

Az európai statisztikák azt mutatják, hogy a Hycosy-vizsgálat a leghatékonyabb módszer abban az esetben, ha meddőség esetén egy feltételezett petevezeték elzáródás okozza a problémát.

Tanulmányok igazolják, hogy ez a vizsgálati módszer 97,5 százalékos pontossággal képes igazolni az elzáródás meglétét, és sokkal hatékonyabb, mint a hagyományos ultrahangos módszerekkel történő megoldások.

Az európai kutatási eredmények azt igazolják továbbá, hogy a Hycosy-módszer nemcsak az orvosok, hanem a páciensek körében is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Nem véletlen, hogy egyre több rendelőben találkozhatunk ezzel a szolgáltatással.

Számszerűsítve vannak olyan európai országok, ahol a Hycosy-vizsgálatok száma éves szinten 10-20 százalékos növekedést mutatott az elmúlt időszakban.

Gyakran Ismételt Kérdések a Hycosy-val kapcsolatban

1. Milyen előkészületekre van szükség a hycosy vizsgálat előtt?

A vizsgálat előtt általában nem szükséges különösebb előkészület, de az orvos általában javasolhat fájdalomcsillapító vagy görcsoldó szedését.

2. Mennyi ideig tart a hycosy vizsgálat?

Az eljárás általában 15-30 percig tart.

3. Milyen eredményeket lehet elérni a hycosy vizsgálattal?

A vizsgálat segítségével az orvosok azonosíthatják a petevezeték elzáródásait vagy más problémákat, és megfelelő kezelést javasolhatnak.

4. Milyen kockázatokkal jár a hycosy vizsgálat?

A vizsgálat járhat például fájdalommal és kellemetlen érzéssel, de általában nincs súlyos mellékhatása.

5. Mennyibe kerül a hycosy vizsgálat?

A Haller Medical Magánrendelőben a Hycosy vizsgálat ára 65 000 Forint.

6. Milyen gyakran ajánlott elvégezni a hycosy vizsgálatot?

Az eljárást általában csak egyszer kell elvégezni, de az orvosok általában javasolják a vizsgálatot azoknak a betegeknek, akik már kipróbálták a hagyományos diagnosztikai eljárásokat, és azok nem adtak teljes képet a meddőség okairól.

7. Milyen eredményeket lehet elérni a hycosy vizsgálattal a meddőség kezelésében?

Az eredmények alapján az orvosok számos kezelési lehetőséget javasolhatnak a betegeknek, és az életmódváltozások is segíthetnek a meddőséggel küzdő betegek esélyeinek javításában. A vizsgálat segíthet az orvosoknak azonosítani a petevezeték elzáródásait vagy más problémákat, és megfelelő kezelést javasolhatnak.